與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
文?
【第四十四話 自我】

「Don Don Don Donki,Don Don Donki,驚安新殿堂,完全夢幻像我的家。」

「Don Don Don Donki,Don Don Donki,今晚嚟齊來望望有咩揀。」我掃住結他唱,雖然只係掃下chord。

今日sing con,我同陳浩然高聲歌唱著Donki嘅主題曲。

「識唱嘅一齊唱!」陳浩然將咪遞向台下。

然後,禮堂就充斥著Donki兩字。

「Don Don Don Donki,Don Don Donki!You say!」我同陳浩然高聲呼喊。

「Don Don Don Donki,Don Don Donki!」台下嘅同學和應。

「Don Don Don Donki,Don Don Donki!Again!」

「Don Don Don Donki,Don Don Donki!」

「班PooPoo!」

「感染!」

「武漢沙士!」

「沙士!」

我哋落台嘅時候全場同學都給予我哋熱烈嘅掌聲,我哋就好似明星咁一邊落台一邊向台下嘅觀眾揮手。

但係何老師就唔太滿意,佢搶走主持人支咪講:「同學,請唔好污名化新冠肺炎,唔好將佢同地名連結。」

「收皮啦!」台下嘅同學唔同意何老師所講。

「武漢肺炎!」其他同學叫。

「同學,再唔收聲我就每人一個缺點!」何老師發狂般怒吼。

「屌你老母!打鳩條教畜啦!」

「武漢肺炎就係武漢肺炎!再唔係就中國武漢肺炎,教畜奶共就收皮啦!」台下群情洶湧,何老師唯有知難而退,行後門走人,但係有一部分同學追上去。何老師RAP。
「阻頭阻勢嘅人走咗啦,我哋繼續唱啦!有請下一位周璇同學上嚟獻唱《一事無成》,順便用嚟同何老師打打氣。」主持人道。

「我唱成點先?」落到台我就問倩兒。

「估唔到你識彈結他同唱歌。」

「鳩歌嚟嘅姐。」

「都好叻㗎啦。」

「你唔試下上去玩下?」

「我都唔識唱歌。」

「玩下姐。」

「我無呢個才能。我除咗讀書,就無擅長嘅事。」倩兒平淡咁講。

「點會呀!」

「你唔明㗎啦,聽周璇唱歌啦。」

倩兒強行結束話題後,就若有所思咁望住台上嘅周璇。

一事無成。

其實倩兒真係好叻,佢無必要覺得自己一事無成。

或者以往嘅經歷令佢一直都感到自卑。

周璇唱完之後,我就同倩兒講:「你唔係一事無成㗎。」

「吓,無啦啦。」

「我怕你唔開心咋。」

「你本來唔提起嘅話其實我已經無乜嘢。」

「你只係將佢收一收埋姐。但係我會證明你唔係淨係得讀書呢個優點。」我自信滿滿地講。

晚上,返到屋企,我比倩兒更早霸佔廚房。

「今日我煮飯!」我同倩兒講。

「你肯定?」倩兒反問。

「得啦!」煮得好唔好食其實其次,我想證明倩兒煮嘢食都好有天份。

我拎出兩舊雞胸,用鹽、香草同黑椒醃,放入真空袋後加橄欖油再抽真空,再用61.5度熱水慢煮一個鐘。

過咗45分鐘之後我就開始整返熱啲即食薯蓉,終極懶人餐。

雞胸煮好之後我就再稍微煎一煎表面就上碟。
直接去到歌唱比賽
kiss完之後冇野發生 ?
隔籬萬言衰撚咗,衡仔你同我醒醒定定
推推
個個都講緊萬言
一事無成同件教畜打氣
有理由相信主角們係讀武館中學
「登登!香草慢煮雞胸!即食薯蓉!究極廢人餐,完全無技術可言。我淨係識整呢啲無技術嘅嘢,同你平時煮開嗰啲完全無得比!」我半讚半彈咁講。

「好好食喎,雞胸完全唔柴,好滑口!」

「好食呢。」

「我都唔識整,你已經好勁。」

「你勁啲呀!啲小炒類嘅嘢我完全唔識整,你比我叻好多㗎啦!」

「叻過你都正常嘅。但係你識煮啲我唔識煮嘅嘢我有啲唔甘心咁。」倩兒咬住對筷子講。

「咁你都係煮得叻呀,可以有啲自信。」

「煮嘢食呢啲嘢,個個跟住食譜都可以煮得好食,就算係你都可以。所以真係無乜特別。」

點解我覺得好似畀佢攻擊咗。

仆街,計劃失敗,轉戰下一個行動。

「陳浩然,我搞唔掂。」下一個計劃就係搵陳浩然幫拖,小息嘅時候我襯倩兒去廁所就搵我兄弟幫拖。

「我都唔知點搞喎師傅。」陳浩然坦言,佢續:「點解無啦啦咁想幫佢?」

「我同佢有啲嘢咁⋯⋯」

「咩事呀,講啦衰仔。」

「佢錫咗我一啖。」

「屌你老母!」

「冷靜啲先。」

「點冷靜呀!啲女畀你食晒啦!」陳浩然試圖拍打我下陰。

「未食呀⋯⋯」

「咁即係點呀?錫咗都未一齊?」

「係呀,我都唔知佢諗乜。」

「錫得你就擺明有feel啦!」

「係誤會嚟嘅⋯⋯」

「誤你老尾!係咪要生埋仔先一齊呀!」

「但係佢錫完我之後又好似平時咁對我,態度無變過,搞到我都唔知佢想點。」我都拗晒頭,明明錫完我,但係第二日又好似無事發生咁。

「你鐘意人就去馬啦,成數都大,人哋都畀晒signal。」

「衰咗就仆街啦,我哋仲要住埋一齊。到時尷尬咁住埋一齊仲辛苦。」

「如果係你自作多情,同佢表白之後畀佢拒絕又真係幾老尷。」陳浩然拍拍我。

「所以我都當無事發生咁對佢囉。」我講。

「你諗你啦,拖拖拉拉就可能到人哋死心㗎啦。」陳浩然講。

「得啦,講返正題,我哋可以點幫倩兒呀。」

「等等!我有計!」陳浩然講完就起身就去搵周璇。
周璇同陳浩然講咗兩句之後就一齊行過嚟我呢邊,周璇隨手拎張櫈坐低。

我哋三個圍著同一張檯,我問:「有冇好橋?」

「鬼有咩。我坐埋嚟吹水㗎咋。」周璇道。

「渣ga。」我答。

「超!你咪又係無計!」周璇反駁我。

「咁點搞呀。」

陳浩然望實壁報板,然後慢慢舉起手指出壁報板:「我,有,計!」

我同周璇不約而同地將視線放到壁報板上。

「掂啦!」我叫出聲。

「點解掂呀?」周璇唔明點解呢件事掂,呢個事應該得我同陳浩然知道。

「你想知呀?係嘅,我同倩兒喺熟啲嘅。」我笑道。

「講你就講啦!」周璇大大力拍落我膊頭。

「是咗的,倩兒鐘意畫畫。」我簡短地講。

「哦!咁呢個fit啦!」周璇拍案大叫。

壁報板上嘅係海報嘅招募,要幫學生會設計學界運動會打氣嘅facebook icon。

「咁你去叫佢試下啦。」我叫周璇去勸導倩兒。

「你自己唔做?」

「畀機會你試下同朋友傾下偈,你陣間同佢講啦。」我怕次次都係我講會搞到我佢反感。

「好啦!咁我嚟啦。」

「講緊咩?」倩兒咁啱去完廁所返嚟。

「兒兒,不如你去參加囉!」周璇指住壁報板講。

無錯係我叫佢勸倩兒,但係無叫佢咁直接。
「是的,倩兒鐘意畫畫。」我簡短地講。
我怕次次都係我講會搞到佢反感。
「我未必搞得掂。」倩兒拒絕。

「玩啦屌你!你有photoshop咪試下整囉!你掂㗎喎!」陳浩然講。

「你又知我掂?」倩兒反問。

「我話掂就掂啦,試試佢啦。」陳浩然講完之後倩兒就望實我。

「你試下啦。你畫畫咁靚!」我都加入勸說軍團。

「兒兒你識畫畫㗎!好勁呀!」周璇用港女 tone講。

「但係我唔係讀VA⋯⋯」

「試下啦,我感覺你會搞得掂!」周璇對倩兒有不知名嘅信心。

「咁呀……」倩兒講完又將視線投放喺我身上。

「試啦,就算輸咗都無嘢蝕底。」我提出。

「既然係咁,我就試一次啦。」倩兒終於接受我哋嘅提議。

「兒兒!你有咩要幫手就出聲啦,我會幫你手㗎!」小璇興奮地講。

「我都會!」我講。
估計呢到同penana都會上300正評/likes,準備好加更

「誤你老尾!係咪要生埋仔先一齊呀!」

兒兒

感覺佢幾cute
爆佢識畫畫 返到屋企就知味道
明明比人嘴果下, 嘴番轉頭就搞點
【第四十五 苦惱】

晚上,倩兒喺廳到對著photoshop嘅透明背景擺出一個苦惱嘅樣子。

我拍拍倩兒膊頭問:「點呀?係咪太大壓力諗唔到呀?」

「唔係,靈感嘅話我一早已經有。」倩兒堅定地講。

「咁點解唔落筆?唔識用photoshop?」

「唔係,唔係呢啲原因。」倩兒惘然地講。

「咁係因為咩?可唔可以同我講?」

倩兒望望我再講:「你坐低先啦。」

「慢慢講,我會聽。」我拉開櫈坐低。

「⋯⋯點樣開口好。」

「或者我問你答?」

「嗯。」

「你嘅靈感係咩?」

「跨躝、跳高、擲鐵餅等幾個動作嘅剪影,再加多個layer放學校logo嘅剪影上去,當然會較透明化佢,然後再加上啲打氣字句同執下啲顏色就成形。總之就係行簡約風格。」倩兒一輪嘴咁講。

「雖然聽唔明,但係你有idea嘅話點解唔落筆呢?」

「我覺得開始咗就會米已成炊,返唔到轉頭。」

「咁樣有咩唔好?」

「我怕做出嚟嘅嘢其他人會唔鐘意,然後我做嘅嘢都會變到徒勞無功。」

「所以你係驚失敗?」

「都係。我更怕係失敗背後嘅意義。」倩兒坦言。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞