我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
我叫樂文,住係公屋,今年中五。

住係我對面、每日都會過嚟煮飯嘅青梅竹馬阿敏,今日遲咗成個鐘都未過嚟,send message俾佢又唔覆,但我已經頂唔順肚餓,所以決定去對面㩒鐘搵佢。

當我打開咗木門之後,對面屋都打開咗木門。就係隔住兩道鐵閘下,我同喺對面屋走緊出嚟嘅死mk對視咗一下。

個死mk梳咗個核突比比烏頭,滿臉春光,見到就想打鑊佢。

過咗兩秒我就意識到有啲唔對路,點解有條仔係到走出嚟!?

我呆咗咁企係到,mk仔冇理我,閂門就走咗去搭𨋢。

佢走咗兩分鐘,我就呆足兩分鐘,唔通阿敏有咗男朋友?我內心有啲百味交雜,我同阿敏唔係情侶,佢同邊個拍拖其實唔關我事,但點解會覺得咁翳焗?

好似有啲傷心,又有啲驚訝,心入面鬱住鬱住,好唔暢快。我唔係話鐘意阿敏,比起異性,佢對我嚟講更似家人,明明佢一直都係我身邊,點會無啦啦有個陌生人,仲要係死mk做咗佢男朋友,我點會唔擔心。

我係怕佢會唔再係我身邊?

但呢樣我明明一早知,無人會一世都陪係你身邊。但可能嗰個唔係佢男朋友呢,可能咁啱去咗佢屋企姐,又或者條mk係佢老豆啲朋友姐。

就係我混亂期間,對面道木門又打開咗,今次真係阿敏嚟。

「你企係到做乜?」阿敏打量咗我一下之後問。佢今日著短黑色運動褲,露咗成對白滑嘅雙腿出嚟,上半身就係白色直背心,突顯胸部線條。大概有C。有170cm嘅阿敏配上呢條腿其實好正。

我打開鐵閘,再講:「等你過嚟呀嘛,好肚餓呀嘛。」

我未有勇氣直接問佢頭先個mk乜水。明明我同阿敏無特別關係,點解我唔可以好似普通朋友咁吹著水問?明明只係青梅竹馬,到底我驚緊啲乜?

阿敏入咗屋後就直接走去廚房,穿起圍裙,再洗個手就開始處理食材。

「今晚伯母返唔返嚟食呀?」阿敏問。

「不了。」

「無問題。我快手煮個麻婆豆腐,你去煲飯啦。」

「一早煲咗啦!你又咁遲嚟。」唔識煮餸嘅我一早已經煮定米等阿敏嚟。

「Sorry呀,有啲嘢做,唔記得同你講會遲嚟。放心!好快有得食。」

阿敏拍曬心口咁講,我就靜靜地睇住電視等佢。好想問,但依家問又好似唔太好,所以我決定食緊飯嘅時候問。

15分鐘後,麻婆豆腐搞掂,我同阿敏就坐喺飯枱一到睇電視一到食飯。

食咗兩啖飯後,我開口:「頭先有個男人係你屋企都走出嚟嘅,邊個嚟架?」

問嘅時候我唔敢望住阿敏對眼,只係筆直嘅盯住電視機,但入面嘅內容我完全冇睇入腦。

「er⋯⋯俾你見到呀⋯⋯」阿敏有啲尷尬咁講。

呢個moment,我心入面已經有好多句「唔撚好呀」。

阿敏再講:「如果我話係男朋友,你會點?」

⋯⋯

我突然腦閉塞,乜都諗唔到。
啱啱俾佢中出完
我同阿敏都無再食飯,但我仲死揸住隻碗。

電視聲好大,我哋兩個都無講嘢,但我知道阿敏等緊我嘅答覆。

對於阿敏,我點諗?到底係咪鐘意佢?啲小說、電影、動漫都好鐘意話青梅竹馬嘅愛係好難察覺,但我係咪真係鐘意阿敏。老老豆豆,雖然啱啱嘅內心獨白話咗唔鐘意佢,但又係咪真?一個女仔,由幼稚園陪到你中五,真係乜感情都無?就算有,咁又會係親情定係愛情?

我到底有冇愛上呢個青梅竹馬嘅女仔?

突如其來嘅失落感令我胡思亂想,點解我會認為阿敏無論咩事都會係我身邊?

「我⋯⋯」我皺起眉頭,不斷思考答案。

「佢係我男朋友。」我語音未落,阿敏就率先答我。

屌。

我唔知點應佢好,心好亂。

「哦⋯⋯咁突然嘅,之前都無聽你提起過?」我好怕空氣突然安靜,所以求其搵啲嘢問下。

「我都覺得少少急架,但我就係想試下。我中五都未拍過拖,想試下都好正常姐。」

「你好鐘意個男仔?」

「唔係。」

「咁又同佢一齊?」

「都話因為想試下。」阿敏笑住咁講。

「咁仆街,唔鐘意都一齊!?」

「因為我鐘意仆街,我都想做仆街。」

我有種莫名嘅失落感,電視聲好大,食飯聲都好大。

一直係我身邊嘅人,係無預警嘅情況下識咗另一條仔。有種俾人搶嘢嘅感覺。

「咁佢去你屋企做乜嚟?」

呢條問題嘅答案其實我唔想知,但同時都好想知,結果衝口而出。

「秘密。」

呢個答案好微妙,但好過佢答我扑嘢。但點用要驚?佢唔屬於我,佢咩人拍拖都係佢自由,我根本無權介入。

就係咁呢餐飯我無再講嘢,快手食完飯就話累要返入房休息。阿敏話佢洗埋碗就走。

好亂。好翳焗。好鬱悶。

我望住天花版,講:「到底青梅竹馬算係乜。」

我無諗過阿敏會突然有男朋友,我哋會唔會從此唔相見,關係又會點變化?最怕係會失去佢,佢俾另一個人佔有,然後係我生命中消失。

阿敏隔住道門講:「我有男朋友你好唔開心?」

「少少。」其實唔止。

「放心喎,我會照樣過嚟睇住你㗎。」

問題唔係呢到。

阿敏再道:「定係有其他原因令你唔高興?」

佢嘅語氣好似有啲開心。

我反問:「你真係咁想拍拖咩?」

「我想同鐘意嘅人拍拖。」

「但你話你唔鐘意佢。」

「咁你好鐘意小璇?」

講完長篇大論,反思緊自己係咪鐘意阿敏嘅時候,其實我有一個女朋友就係小璇。或許,我頭先感受過嘅一切,阿敏都感受過,如果我哋對對方有相同嘅感覺嘅話。

三心兩意,仆街仔先咁。

我有女朋友,其他女仔拍唔拍拖應該與我無關。

我同小璇一齊嘅時候其實無乜諗過阿敏,阿敏拍拖時我就咁失落,搞乜呀?

不過我又唔係唔鐘意小璇嘅,所以我答:「都算鐘意嘅⋯⋯」

面對呢個模稜兩可嘅答案,阿敏無再講嘢,然後返咗屋企。

唉,仆街。我有咗女朋友嘅時候唔覺得會失去阿敏,但阿敏有咗男朋友嘅時候我就怕失去佢。

我都幾自私。

但係歸根究底,我點解會想阿敏留係我身邊?我又有咩理由留佢係我身邊?

--第一章 你都有女朋友--
留名
我想講下我同阿敏係點認識。

我哋兩個都係4、5歲左右就搬入嚟呢條邨,之後仲讀埋同一間幼稚園,但係學校又無乜交流。

直到有一日,百厭嘅我走去阿敏屋企㩒門鐘,當時我唔知阿敏係我鄰居。見到一個同我差唔多大嘅小朋友應門,我就講:「你好呀。我叫樂文,你叫咩名呀。」

「我叫敏情。」

細個嘅阿敏用佢水汪汪嘅眼,隔住鐵閘咁望住我。

「情…ching⋯⋯」細個嘅我唔係好讀到個情字,我唔知點解要數住手指去讀,但就硬係咬唔正個音。

「讀唔到就叫我阿敏啦!」阿敏見我讀唔到佢個名,佢就改咗個花名俾我叫。

「阿敏,一唔一齊去公園玩呀?」嗰時嘅我冇乜顧慮,好直接咁邀請阿敏。

阿敏聽到之後好似雙眼發光,即刻打開鐵閘話要一齊去。

最後嗰日我哋玩完,阿敏發現自己無拎鎖匙,要係我屋企等到佢老豆返嚟。

之後我老母同佢老豆就咁認識咗。佢老豆成日都要返工,接唔到佢放學。咁啱我哋係鄰居,我老媽子接我放學嘅時候都會順便接埋阿敏。

老媽子將我哋放返屋企之後就要趕去返工,我哋兩個細路成日都會偷偷地走落樓下公園玩。當時嘅公園都有幾多細路,我哋通處跑,玩捉迷藏,跑下跑下就開始日落。

「仔,返屋企啦!」有一個年輕嘅媽媽來接走佢個仔返屋企。

個小朋友好開心咁跑去攬住媽媽,再講:「媽媽我愛你!」

「我都愛你呀!」

我同阿敏望住個小朋友嘅眼神都係帶着嫉妒、妒忌,我哋都有人想同我哋講愛。

日落嘅橙光射落公園時,通常個公園都係得番我同阿敏係到盪鞦韆。蟬唔再叫嘅時候,我哋就會拖住手返屋企。

阿敏好多時都唔願意自己一個返屋企,所以佢成日都會係我屋企食晚飯再等到佢老豆返嚟。

當時我問阿敏:「點解唔返屋企呀?屋企有咩唔好呀!」小時候嘅我一臉天真無邪咁問。

「屋企得自己一個。」

「咁都好好呀!」

「會好寂寞,我想有人陪住。」細個嘅阿敏講完就攬實我手臂。

個次之後,我就知道阿敏係一個怕寂寞嘅小女孩。

但其實我都係怕寂寞嘅人,因為有阿敏一直嘅陪伴,我先係無咁寂寞。
lm
小學嘅時候我老媽子會放盒波仔叮飯俾我做晚飯,因為每晚佢都會去咗返工。

而每個晚上,我都會分一半嘅飯俾阿敏同佢一齊食。

後來阿敏老豆知道阿敏會係我屋企食波仔飯,於是佢就買咗一大堆波仔飯叫阿敏同我一齊食。

當時,幾乎每個黑夜我哋兩個都會坐係梳化一齊睇電視,或者幫對方屋企打掃,直到對方嘅父或母返嚟。

睇電視時我哋都會挨住對方唔出聲咁睇,其實電視播緊乜我唔係記得好清楚,我只係記得阿敏係我身邊。

其實我哋都幾慘,咁細個就要自己做晒啲家務,又冇屋企人陪。對方嘅存在算係不幸中嘅大幸。

每次阿敏要返屋企,而我老媽子仲未返到屋企時,我都會覺得電視聲好大好嘈,阿敏一走我就會即刻熄咗佢。

睇到呢到,精明嘅讀者或者已經發現,我同阿敏都係單親家庭。

單親或多或少對我哋都帶嚟情感上嘅缺失,而對方嘅存在填滿咗嗰份空虛。

我同阿敏成個小學嘅晚餐都係食波仔做晚餐,直到升中呢間事先有所改變。

我哋小學畢業後好好彩咁升到同一間中學,就係小學升中一嘅暑假,有一晚阿敏買曬餸走嚟我屋企。

「今晚我煮飯!」佢胸有成竹咁講。

但係我由細到大都冇見過佢煮飯,或多或少有啲擔心,怕會食死人。

我問:「你得唔得㗎?」

「無問題!我哋總唔可以日日食波仔!好唔健康㗎!」

我行過廚房睇下佢搞乜,然後又問:「洗唔洗幫手煮呀?」

「唔洗呀!你快啲走開啦!你係到阻住我做嘢呀!」

阿敏明明手忙腳亂,但點都唔肯俾我幫手。仲要用腳不停踢我去趕我走。

要佢煮飯就硬係有啲唔好意思,所以我想幫佢做返家務。

「俾你屋企鎖匙我。」我伸手問佢攞鎖匙。

佢一面疑惑咁問返我:「點解?」

「你喺度煮飯,我幫你執屋。」

冇理由乜都要佢做晒,佢煮飯俾我食,我點都要幫返去做啲嘢。

「好啦……呀!」佢將鎖匙交到一半嘅時候突然收返起隻手,再突然大叫,嚇咗我一跳。

佢面都紅晒,fing曬手咁講:「唔洗啦!我執完屋啦!」

「咁你做乜面紅啊?執完屋咪照直講囉。」我都唔明佢做乜要怕羞。

佢細細聲咁講:「我啲胸圍未執呀……」

佢個細細聲唔係真係咁細聲,其實我聽到晒。我雙眼即刻望落去佢個胸到。

佢見到我視線就狂打我個頭到:「鹹濕佬!」

嘻。

「唔望啦,唔望啦。講俾我聽你今晚煮乜啦?」我捉住佢隻手唔俾佢再打,然後問。

「放手啦衰人!」

我好似太用力捉住佢,我鬆手後佢再講:「白汁雞皇飯!」

「吓……」我第一個反應真係吓左出嚟,我行去雪櫃,拎咗個白汁雞皇波仔飯俾佢睇。

佢見到呢個飯之後就鼓埋泡腮:「波仔嘅點及我煮嘅好食!你好快啲收返埋佢!」

見到佢嬲嬲地嘅樣就覺得搞笑,我聽佢講放返盒飯落雪櫃。

「咁我睇住電視等你啦。」

煮好之後我同阿敏一人一碗飯,佢好緊張咁望住我,叫我食先。我食完佢又好緊張咁望住我叫我講食評。

好甜。

好似落得太多糖,但好好食。

我望住眼前呢個女仔,佢緊張又帶點驚恐嘅眼神,我就話:「好好食!」

佢即刻好開心咁叫咗句:「好嘢!」

之後我哋兩個就好快咁食晒個飯繼續坐係梳化一齊睇電視。

自從呢晚開始,阿敏每晚都會過嚟煮飯。

順帶一提,第一次煮飯之後嗰個禮拜,我食咗一個星期白汁雞皇飯。
Lm
升中一邊會帶bra....
應該仲係帶嗰隻核突白色有pad 既底衫
Lm
加速
我哋兩個都係單親家庭,父母對我哋都係放養。我哋中小學同幼稚園大部份時間都起埋一齊,我哋屋企都唔係太有錢,所以其他人參加嗰啲興趣班、補習班我哋全部都冇份。其實我話要參加,我媽媽都應該比到錢我去,但係唔想比咁多負擔佢,就算我哋冇乜交流,我都睇得出佢嘅辛苦。我無對老媽子特別喜愛又無特別討厭。

我哋嘅父母好少同我哋交流,佢哋大部分時間都返緊工。好多時候我老媽子都係擺低錢就算,我哋同父母嘅關係都係拎錢同收錢,感情其實好薄弱。或者呢個原因,我同阿敏都好似格外依賴對方。

但升到上中學之後,唔知點解我會好避忌喺學校同佢傾偈。喺學校入邊男同女傾偈就好似做錯嘢咁,唔係話校規唔俾,而係同輩之間硬係有種壓力咁樣。

啲小學雞好鐘意見到一男一女一齊就起哄,結果嗰對男女永遠都要尷尷尬尬咁分開。

明明嗰對男女冇做錯野,但就好似俾人恥笑緊咁。

所以我同阿敏喺學校其實好少交流,係我主動避佢。明明大家都無錯。

另外,我同佢都參加咗啲唔使錢嘅課外活動,我加入咗足球隊,佢就去咗料理學會。

我哋唔會一齊放學,因為走嘅時間唔一樣,但係阿敏照舊會上嚟我屋企煮晚飯。

阿敏開頭都無問點解我要係學校避開佢,或者大家心入邊都有知道個原因,我哋都太介意他人嘅目光,又或者話我哋都好自卑,唔覺得自己可以成為別人嘅焦點。

直到升上中三,有一晚佢煮完飯就問我:「點解你喺學校好似要避開我?」

「無呀。」我答得有啲心虛。

「明明就有!」

「幾時呀!」

「成日都有㗎啦!喺走廊見到嘅時候你都唔會同我打招呼!」

「咁我見唔到你呀嘛!」

「面對面望住你都見我唔到!」

阿敏嬲嘅時候都會鼓埋泡腮,塊面又紅到成個蘋果,非常之可愛。

我真係唔識應佢,因為我真係特登避開佢,但我又唔知點解唔想俾佢知呢樣嘢。

就係呢個尷尬嘅時候,我老媽子開咗門返屋企。
lm
「我今日收早,可以一齊食飯啦!我仲買咗盒叉燒加餸!」我老媽子門都未入晒就大聲講,仲係到find佢手上裝住發泡膠盒嘅白膠袋。

老媽子望望我,再望望阿敏:「阿敏妹,你又來煮飯比我個衰仔食啊,真係麻煩你啦。」

阿敏立刻由嬲變笑咁講:「順便啫!」

啲女人真係好蠱惑,變臉快到咁。

「呢個衰仔冇用㗎啦乜都要靠你,咁多年來好彩有你陪住佢同照顧佢咋!」

老媽子邊講邊除鞋,仲要睥實我。

「我都有照顧自己㗎……」我細細聲咁口噏噏,生怕太大聲會比是但一個女人鬧。

「客咩氣呀!樂文係學校都樂『照顧』我㗎!」年紀比較細嗰個女人特登拖長照顧呢個詞來講,擺明仲嬲緊我。

啲女人洗唔洗咁小氣。

「咁都好啲!咁未來都靠你睇住佢啦!」

阿敏塊面紅著同笑住咁覆:「我會睇住佢㗎啦。」

阿敏就係一個咁嘅人。佢好似從來都唔會介意自己付出幾多,只要人哋有所得著佢就滿足。

料理學會每個星期都要有人係活動前一晚買定材料,佢每次都唔介意做買嘢嗰個。煮完飯佢又願意做留低洗碗嗰個。

我問過佢點解要咁好心,佢話:「如果我嘅辛苦可以換到人哋嘅快樂同輕鬆,咁樣都唔係太辛苦姐!」

嗰晚我哋三個食完白汁雞皇飯同叉燒之後,我叫咗老媽子返房瞓先,我同阿敏就喺廚房洗碗。

我哋一直都冇講嘢,佢應該仲嬲緊我。

我嘆咗口氣,就用膊頭撞一撞阿敏:「喂……」

阿敏撞返我,但係冇講嘢。

條八婆咁小氣仲嬲緊。

「唔好嬲啦。」

「我無嬲。」佢每隻字都放重音去講。

唉,無計,我跪。

「對唔住呀,我以後係學校見到你一定say hi!」

「唔夠。」

「咁都唔夠!?你想點呀?」

「我想睇你踢波。」

「踢波?女仔點會鍾意睇人踢波啊。」

「我就係想睇!」

就係咁啱得咁蹺,足球隊禮拜五有friendly,但係俾班死仔見到我帶女嚟我死硬。

阿敏都係唔講嘢,算,死就死。

「星期五足球隊有Friendly,你嚟唔嚟睇我比賽啊?」

「睇!」阿敏諗都冇諗過就答應咗我,然後再講:「一早就應該叫我去睇啦!」

「好啦好啦,悶親你唔關我事。」

我哋又洗完碗之後就一齊做功課。

「點解你係學校唔同我講嘢?」阿敏一到寫一到問。

又返嚟呢個話題。

事到如今都費事隱瞞佢,我就話:「學校班小朋友見到一男一女傾偈就會起哄,成件事好尷尬。」

「哈!哈!!」阿敏聽完就笑到收唔到聲,佢笑完再講:「你先係小朋友!人哋做乜關你乜事呀!我仲以為你驚比其他女仔見到我同你傾偈會誤會。」

「怕羞呀。」

「我同你有咩好怕羞!總之以後喺學校唔可以避開我!」

「唉,你都唔明。」

「唔得!」阿敏哄塊面埋嚟盯住我,其實佢隻啡色嘅眼珠都幾靚。

太近啦。我擰開佢塊臉,再講:「好啦。」

「有人臉紅。」阿敏笑住咁篤我臉頰。

「小學雞。」我死淨把口。依家諗返其實唔知點解要驚人哋起哄,但中一、二嘅自己就係怕。反而係女仔嘅阿敏好似唔太介意他人目光,結果搞到我好似好冇用咁。

禮拜五,阿敏真係嚟咗睇我踢波,結果我啲隊友起晒哄。

斜陰嘅傻仔腎係球場到大叫:「邊個帶條女嚟咁串!」

傻仔腎語帶憤怒咁咆哮,我一時之間唔敢講係我,怕佢哋打死我。

其他隊友都你眼望我眼但係就冇人敢出聲。

係呢個咁惡劣嘅時刻,阿敏揮住手同我講:「加油啊樂文!」

仆街……

條八婆係咪特登陰我。

傻仔腎用凌厲眼神啤住我,我即刻耍手擰頭咁講:「我同佢冇嘢㗎!」

「冇嘢又會嚟睇你踢波!」我突然間感受到大家嘅怒氣,我好似做咗眾矢之的。

「我同佢唔會有嘢㗎!我哋兄弟嚟嘅咋!」

「男同女邊有兄弟!」傻仔腎一到講一到行近我身邊,我心知不妙,想轉身就走。結果其他隊員喺後邊攔住我。

「我同佢只係孽緣咋……」我越嚟越細聲咁講。

最後喺開波之前我比班隊友con咗一鑊,然後場友誼賽我都冇好認真咁踢,場波最終召喚掌門人作結尾。

踢完波我哋就坐去教練面對聽breifing,呢個時候足球隊嘅女經理人小璇俾咗枝水我。

小璇係一個幾細粒嘅女仔,捲短髮,又好傾又有善,係我哋足球隊女神。

「唔該。」

小璇笑一笑之後烏低身細細聲講:「唔洗客氣。係呢⋯⋯嗰個你女朋友嚟?」

小璇眼角望著阿敏講。

「唔係呀,我同佢兄弟嚟㗎咋。」

小璇聽完好似笑得再開心咗啲,再用食指篤我臉頰:「估到你無女朋友。」

講完佢就繼續派水俾其他人。

教練講完之後我哋就去換衫散水。

喺更衣室入邊,傻仔腎拍一拍我膊頭再講:「今日你唔係我兄弟,你去同啲女人食飯啦!」

本來每次睇完波我哋都會成隊一齊去食飯,結果今日眾怒難犯,我被趕出左呢個餐聚。

換完衫我就死死地氣咁走去搵阿敏:「今次俾你累死……」

「咩呀?你踢得幾好啊!」

我嘆口氣再講:「冇嘢啦,去食飯啦,今晚唔好煮啦。」
仲有無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞