與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
【第二十七話 保護】

將軍澳地鐵站落車之後,我就拔足狂奔返屋企。

但係跑到一半我又覺得唔可以就咁返屋企,於是我就走咗去富康買碗腐竹蛋糖水畀倩兒食。

雖然唔貴重,但係我想同佢講,我唔會再背棄佢,我會好好咁支持佢。

我已經抹去緊道德潔癖,我會支持你去到最後一刻。

明明話過會支持佢、話過會同佢齊上齊落嘅係我,我點可以因為少少嘅道德潔癖而離棄佢?

喺路上全速奔跑嘅我滿腦子都係倩兒,我欠佢一個道歉。

買完糖水嘅我就租咗㗎藍色共享單車再踩返屋企。

我想盡快見到倩兒。

我想畀佢知道我係支持佢。

我好似一個癲佬咁係單車徑疾走,好快我就返到屋企。

一入屋,仲喘緊氣嘅我就敲倩兒房門:「我⋯⋯我⋯⋯買咗⋯⋯糖水⋯⋯一齊食。」

倩兒隔住門回應:「我唔餓,同埋想休息下。」

「腐竹蛋糖水喎。」我知佢鐘意食。

下一秒,房門微微打開,有一隻手係入面伸咗出嚟。

「你畀我,我係房食。」

「點解唔同我一齊食?」

「因為你對我反感。」

「我無呀。」係時候要講清楚,我續道:「對唔住,明明之前話過會支持你,但係我竟然係事後質疑你。真係十萬個對唔住。我已經諗清楚,未來無論咩事我都會係你身邊,支持你同陪伴你,我唔會再令你孤身一人。雖然我唔能夠明白你嘅痛苦,但係我會一直都做你嘅後援去支持你。」

倩兒嘅復仇係無可能受到法律同社會道德嘅認可,但係即使如此都唔代表佢係錯。

倩兒都知到呢一點,所以佢嘅心理壓力好多,如果畀人揭發佢係兇手,真係監都有機會要坐。

所以佢一定係好不安。

倩兒無回應,所以我再講:「我知道你可能好不安,你知道你做過嘅嘢係有風險,但係絕對唔會係錯事。我知道你好需要有人係精神上支持你,我想話畀你知我係非常樂意做呢個人。我會喺你身邊成為你嘅支柱,所以你已經唔再係自己一個人。」

我要掃走倩兒嘅不安。

無論再多困難我都會陪佢走過。因為呢個女仔需要一個咁嘅人。

門慢慢被推開,紅都臉晒嘅倩兒眼泛淚光。

佢突然攬實我,抱咗十秒到再推開我。

「蠢材!」

倩兒講完就一手搶咗碗糖水返房食。

而呆咗咁企係原地嘅我就紅都臉晒。

【第二十七話 完】
【第二十八話 接上學】

過咗個周末,又到咗返學日。

我起身嘅時候倩兒已經出咗門口,而我就畀陳浩然打嚟嘅電話嘈醒。

「乜料呀你,晨早流流嘈生晒。」睡眼惺忪嘅我想問候佢娘親,但係都係因為怕得罪朋友所以我收聲算。

「一齊返學啦。我係你樓下啦。」雖然陳浩然住尚德,但行過嚟天晉都要十分鐘,佢搞乜呀。

「我唔係gay架。」

「屌你。五分鐘後落嚟啦。」

「十分鐘。」掛斷電話之後我就簡單地梳洗一下,再食埋倩兒整畀我嘅早餐,15分鐘後先落到樓下。

陳浩然一見到我嘅身影就邊行過嚟邊嗌:「嘩嘩嘩嘩嘩!又話十分鐘。」

「四捨五入rounding down咪一樣。唔好講呢啲廢話,你今日做乜咁好死嚟搵我。」

「咪關於上個禮拜單嘢。」

我面色一沉,道:「洗耳恭聽。」

「打人咁大單嘢,老師今日一定會查,為咗甩身,我已經幫倩兒同你準備定不在場證據。」

「你竟然……」估唔到陳浩然會咁努力幫手。

「你聽我講先。嗰日倩兒咪一個人走,留低你一個人on99咁喺班房嘅。我當時即刻追上去搵倩兒,之後就拉咗佢去食下午茶,再迫佢同我合照。」陳浩然道。

「咁又點?」

「應該可以當係不在場證據?始終老師唔會知道準確嘅事發時間,只要我堅持佢同我一放學就行街嘅話,老師應該都入唔到佢罪。」陳浩然意外地諗得多。

「你鐘意倩兒?」咁用心去幫一個唔熟嘅人,點會唔係嗒糖?

「緊係唔係!我見到溝佢我先想幫阿嫂咋!」陳浩然連忙否認。

「等等先。我無鐘意佢。」我都否認。

「一世人兩兄弟,扮乜!你唔係想溝佢嘅話你又點會咁關心佢?阮倩兒一直都無朋友,今年一開學你就突然同人咁親近,你嘅意圖好明顯啦!」陳浩然講到似層層咁。

「唔係呀。講畀你知都得,但係你可唔可以守秘密?」

「得。一世人兩兄弟有你有我。」陳浩然拍晒心口咁承諾。
好兄弟啊
「緊係唔係!我見到你想溝佢我先想幫阿嫂咋!」陳浩然連忙否認。
三篇文
推推推推推推推
現實情況下
我諗警狗實拉到倩兒
比主角更有用嘅男人
push
有冇監獄篇
Penana 180 likes加更

「我同倩兒同居緊。」我同倩兒嘅秘密。

「咁咋,同居咋!小事⋯⋯等等!你哋同居!?」陳浩然捉住我雙肩不停將我前後咁搖。

「係呀。」

「同一張床?瘋狂做愛?你哋已經拍緊拖?屌你!」陳浩然嘅語速快到好似用5倍睇Youtube咁。

「你冷靜啲先。佢老母係我老豆啲friend,佢因為屋企有事,我老豆先話要借間房畀佢暫住。」我簡略地解釋我同倩兒同居嘅原因。

「一男一女喎。你唔想同佢一齊?」

「我啱啱先失戀咋。」

「海錦體唔會係失戀嘅時候。」

「唉我屌你。唔好講呢樣啦,講返正經嘢。如果陣間老師真係懷疑倩兒嘅話,係咪我哋話嗰段時間出咗去玩呀?」

「你就唔好啦,雅妍見到你出現過,你都好大機會會畀人盤問下。」

「我話我路過咪得。」

「你唔好穿崩就得啦。總之唔好畀人知道係倩兒做就得。」

「不過我諗何老師會懷疑倩兒,因為佢知道倩兒畀嗰三隻臭雞欺凌過,但隻教畜一直都唔做嘢。」

「又係一隻死教畜。」

「總之我哋做定最壞打算,何老師會懷疑倩兒,到時候就靠你去做人證保護佢啦。」

「就咁啦!」

做咗「點樣保護倩兒」嘅決定之後,我同陳浩然就連環擊拳。

「我想知你係咪鐘意人㗎?」陳浩然突然又問起呢個問題。

「無呀。只係有少少在意佢,同埋我只係想保護佢。」

我真係無鐘意倩兒,我只係唔忍心見到我嘅朋友畀人欺凌。

「得啦得啦!你話咩就咩啦。」陳浩然拍拍我膊頭,然後我哋就繼續行返學。

【第二十八話 完】
【第二十九話 教畜】

返到班房,我開始有啲緊張,到底件事會唔會畀老師知道?老師知嘅話又會點處理?

隻死教畜佢敢搞倩兒嘅話我就同佢死過!

班會,雅妍同佢嘅朋友們都無返學。

「各位,學校上星期五發生疑似打鬥事件。」班主任何老師講到呢到就停一停再望向倩兒,又講:「有冇同學目擊到,或者知道發生咩事?」

果然,單嘢黃咗。

都係嘅,難啲唔知。

何老師懷疑倩兒。

最壞嘅情況已經出現。

都合理,何老師知道雅妍三人一直欺凌緊倩兒。

課室內一片寂靜,無人想劃破呢個鴉雀無聲嘅空間。

我望向陳浩然,佢點點頭。

何老師環視四周,同學們無一例外地避開老師嘅視線,即使自己係無辜,但無人想受到懷疑。

何老師嘅視線最後再次落喺倩兒身上,喺緊張嘅氛圍下,我背脊不停湧出冷汗。

「阮倩兒同學,你知唔知呢?」

何老師將焦點準確地放落倩兒身上,我一額冷汗流到好似落雨咁。

「唔知。」倩兒企起身再簡短地答。

「真係?講大話嘅後果好嚴重。」何老師半威脅咁講。

陳浩然企係起:「何老師,你唔好係到單單打打喎。你係咪懷疑阮倩兒打人呀?係就照直講啦!單單打打係唔係男人嚟?」

「陳浩然!你依家咩態度呀!依家我係老師定你係老師?我係懷疑阮倩兒呀,咁點呀?」老羞成怒嘅何老師聲音都高咗幾度。

「上星期五,我幾乎全日都同阮倩兒一齊,放學我哋又去咗食嘢,我哋有相為證。」陳浩然刻意避過啲嘢無講,但佢講嘅說話係無謊言係入面。
「拎嚟睇下。」何老師語畢,陳浩然就張手機入面嘅相展示出嚟。

何老師拎起陳浩然嘅手機睇兩睇,然後袋咗入褲袋。

「我見唔到有證據。另外,學校玩手機係要沒收嘅,放學我先會畀返你。」何老師使出卑鄙嘅一著。

「你⋯⋯」㷫過火屎嘅陳浩然指出何老師想破口大罵,但佢谷氣到一句說話都講唔出口。

「陳浩然,你坐返埋位先,你嘅事我陣間先再處理。阮倩兒,我再問你一次,你有冇頭緒係邊個打人?」何老師正言厲色地問。

「無。」倩兒繼續保護自己。

「你當老師傻㗎?我知道係你做。」何老師講完呢句之後,班房嘅氣氛變到更緊張。

「證據?」倩兒問。

「你唔需要知。我依家係問你承唔承認。」

睇唔過眼嘅我就企起身:「你唔好咁過份喎,無證無據就屈人。」

「請問關你咩事呢,梁諾衡同學?」

「我睇唔過我你拎唔出證撲都要屈人嘅做法姐。」我理直氣壯咁講。

「老師唔洗畀證據你睇,我話係就係。」
個老師
阿Sir 做嘢唔使理教
有冇監獄篇
阿Sir 做嘢唔使你教
有冇監獄篇

睇落去
快啲出!
相要被刪除了
「海錦體唔會係失戀嘅時候。」

海綿?
海綿體係唔會有失戀嘅時候?
「我睇唔過你拎唔出證據都要屈人嘅做法姐。」我理直氣壯咁講。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞