與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
150正評加更

對於自己被提及,喺門外偷聽嘅阮倩兒有啲吃驚。

「但係佢明明係被欺凌嘅一方,點解我哋要處理佢?」何老師提出合理嘅質疑。

「何老師,從來我叫你處理嘅係欺凌事件,而唔係欺凌者。」陳副校開始「指導」何老師。

「我唔係太明白你嘅意思。」何老師直言。

「何老師,你太年輕啦。我嘅意思係你要令阮倩兒唔好將佢被欺凌嘅事講出去,你要得到佢嘅信任,令佢覺得你係處理緊班欺凌者。咁樣你就可以畀到事件可以解決嘅希望佢,同時因為你得到咗佢嘅信任,所以你可以控制住佢嘅行動,令佢唔好搞大件事。」陳副校平淡嘅口吻同佢嘅說話內容有著極大對比。

陳副校嘅溫柔原來只係幻象。門外嘅倩兒心碎了。明明佢因為信任而向陳副校透露咗自己嘅真心,明明以為可以捉緊希望,明明以為同改變只有一步之遙。

曾經佢以為陳副校係真心幫助自己,但係一切都只不過係假象。陳副校想保護嘅係學校嘅排名,而唔係阮倩兒呢個學生,原來琴日嘅一切都只不過係一場戲。

自己投放嘅感情被背叛,希望之光化成絕望嘅深淵,救命繩變成將自己推入黑洞嘅鬼手。

呢份絕望帶嚟嘅傷害遠比身體上受嘅苦大。

阮倩兒唔知道呢個世界上仲有乜嘢人可以相信。

阮倩兒好想離開,佢唔想再聽落去,但係佢顫抖嘅雙腳完全發唔到力,佢只能企係原地被迫繼續偷聽。

「咁樣做嘅話,對阮倩兒會唔會太殘忍?」何老師對陳副校嘅建議有啲疑問。

或者何老師會幫手,倩兒如此安慰自己。

「何老師,你聽我講。」陳副校停一停,再講:「你管理嘅班入面如果有欺凌事件,對你日後嘅升遷係會有非常非常之大嘅影響。所以你唔覺得你嗰班無欺凌發生係最好嘅選擇?同埋最重要嘅係,我唔想有任何事情影響到學校組別升遷。只要嚟緊一年無風無浪嘅話,我哋學校嘅排名就可以順利升到Band 1中,所以我唔想見到有任何阻礙出現。」堅定嘅語氣中可以見到陳副校嘅決心,亦都可以見到佢嘅無情。

學生之於陳副校只係學校嘅道具、只係工作上要處理嘅對象,而唔係一個人。

對陳副校嚟講,自己到底算係乜嘢?倩兒唔想思考呢個問題嘅答案,佢知道自己承受唔到真實。

「明白嘅副校長。我唔會畀呢件事影響到學校嘅發展。」喺學生同仕途之間,何老師揀咗後者。
阮倩兒崩潰了。

世上唔會有對自己溫柔嘅人,唔會有人保護自己。

阮倩兒可以做到嘅就只有默默承受呢一切直到中學畢業。

「最重要都係保護你嘅仕途。」陳副校拆穿何老師。

算吧,就將一切都公諸於世。

就算被世人見到自己可悲嘅一面,阮倩兒都唔想背叛自己嘅人如願以償。

「陳副校,我會好好處理。阮倩兒靠獎學金先可以喺我哋學校讀書,必要時呢一筆錢可以成為我哋控制佢嘅籌碼。」

攬炒嘅代價太大了。

阮倩兒唔可以無咗呢筆錢,佢無計可施。

有嘅。

阮倩兒有一個、唯一個選擇。

呢個選擇就係默默忍受呢一切直到畢業。

對方卑鄙哋控制阮倩兒嘅財富來源,對希望考上大學嘅阮倩兒嚟講,根本無噤聲之外選擇。

阮倩兒強行拉起唔聽話嘅雙腿,慢慢咁離開教員室,再獨自去到同陳副校相處過嘅醫務室將淚水流乾。

經歷苦難幾年嘅倩兒,喺遇到館長之後就有所改變。

有啲嘢係要靠自己去解決。

已經讀到中五嘅阮倩兒有信心即使唔留係日校上堂,都能夠喺DSE考取入讀大學嘅成績。

所以,已經無後顧之憂。

【第十五話 完】
啲女人真係好撚蠱惑,包括陳副校

Post完先發現無喺正文提及,所以係到講一句
劈死班教畜
想問最尾結局可唔可以打埋個副校?
【第十六話 畫】

返到屋企梳洗完,我同倩兒又繼續頭先嘅話題。

「雅妍佢曾經邀請過我出去玩,但係我無應承過佢,一次都無。因為我屋企無閒錢畀我出去玩,同埋我唔識同其他人相處。到底要點樣傾計,同人相處嘅底線喺邊,我摸唔清楚。所以我一次都無同雅妍嗰堆女人出過街。」倩兒將自己嘅故事娓娓道來。

你只係對同人相處呢件事有恐懼,屋企負擔唔到亦都唔係你嘅錯。

「咁樣唔係你錯。」

「女人拉唔到其他女人入自己嘅圈子就會有失敗感,隨之而嚟嘅就係怒火同埋羞恥,佢哋會唔自覺地將呢份怒火發洩到離群嘅人身上,從而去起一個震懾作用,令其他人唔去反抗佢哋。」倩兒有啲哀傷咁講。

「而欺負一個人又可以團結同凝聚到一個女人嘅小圈子,所以佢哋唔會咁易停手。」我補充。

「無錯。加上我喺學校入面無主動群埋任何圈子,所以我都唔知係我排濟人定係人哋排濟我。總之我就喺不知不覺間做咗佢哋嘅欺負對象。本身我就係一個唔太識同人傾計嘅人,所以我身邊根本無朋友,無人敢埋嚟我身邊,佢哋怕會做下一個我。」

我知道你係好想要朋友,但係你只係唔知道點做。

「有冇試過同老師講?」我著手諗解決方法。

「無用。陳副校長同班主任何老師都知我被欺凌,但佢哋都係隻眼開隻眼閉。反抗雅妍佢哋嘅話我受嘅對待只會變本加厲,因為反抗呢件事會傷害到佢哋嘅自尊心。老師又唔會認真處理呢啲校園欺凌,講嚟根本無用。同埋,件事搞太大嘅話可能要見家長,我唔想咁。」倩兒有諗過反抗,但係只會換嚟更大嘅傷害。

我無勇氣同資格叫佢反抗,因為承受嘅係佢,我呢個外人無資格要佢去冒險。

到底算唔算無可奈何?反抗只會換到更大嘅壓迫。同埋啲教畜個個都係想多一事不如少一事,完全幫唔到手。

「你唔嬲雅妍佢哋?」

「嬲。將充滿血嘅m巾撻落塊臉、撕碎我嘅教科書同作業、將紙碎撈水再加雜質塞入我個口、純粹為咗發洩而對我拳打腳踢等等,你會唔會嬲?」

「我叫佢哋收手。」

「無用,你唔好多事,你出手只會令我更慘。」

「咁即係叫我乜都唔做?」

「受苦嘅得我一個就夠。你唔需要落水。」倩兒用無神嘅雙眼望住我。

「唔理你,我做唔到。」我講。

「唔好多事,我唔需要其他人同情。」倩兒堅決地講。

「我⋯⋯」

我未講完就畀倩兒打斷,佢講:「你插手嘅話,我唔會原諒你。」

倩兒再補多句:「我唔需要你多管閒事,呢個係我個人嘅問題。」

佢又變返平日嘅冷淡兇惡狀態。

我本來打算聽日就搵雅妍開拖,但係倩兒講到咁堅決,我無辦法唔忍落嚟。

如果你唔係想人幫手嘅話,點解你要同我講?

你係咪向我求救緊?

雅妍條八婆,我依家對佢只有憎恨,雙重嘅憎恨。

見到倩兒失落嘅背影,我嘅心情都低落起嚟。

深夜,我瞓唔著,出去廳食宵夜。

倩兒戴住耳機坐係廳到畫緊畫,因為背對住我所以佢留意唔到我。

我攝手攝腳咁行去佢身後,睇到呢幅畫之後,我揪心都唔知講乜好。

黑色嘅漩渦,入面有一隻骨枯嘅手捉住小女孩嘅腳。

我慢慢行返房唔畀佢發現我。

我挨住房門坐落地下,心中決定,我要幫倩兒打破呢個困局。

【第十六話 完】
所以有父幹真係好重要
排擠*

加更~~
G chi
推推推推推推
Lm g chi
G持,終於追到live
1/4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞