長文慎入,有無人對apple慢慢開始失望......

1001 回覆
1587 Like 332 Dislike
android 指紋好準喎
早十年日本學校文化唔知點解一定迫人用iphone , 用android 變咗唔合羣會俾杯葛,近呢幾年情況好咗, 有少部分人醒覺唔再做apple 水魚
Samsung laptop qc 應該仲差過Lenovo
近兩年越南製造嘅係咪好啲 部機冇咁脆弱
Notebook 9 Pen, China
Flex, China
Flex 2, Vietnam
Galaxy Book Pro 360, Vietnam
太好喇
永續Xperia
我個部仲快

仲有android 原來可以double tap 熄mon, 勁正

雖然iphone長按粒波波都做到
double tap 機背?
都得
AN機廢唔等於APPLE 廢
三星早期個眼球, 面部解鎖都柒到甩LOOK啦
watch既whatsapp都係極垃圾,iphone 又唔可以自訂通知聲。 又唔出ipad 版
S10個超聲波的確係白老鼠, 但之後S20已經改善咗(用到銀行app), 而S21又再進步咗.
唔關事

係部機設計差 睇linus 評galaxy book就知咩事
多工同wifi信號接收真係搞唔撚掂 唔明點解代代都可以咁
特別係信號 之前出se1個陣 搶唔到頭機已經唔開心(部5c水浸壞左無電話用) 屌到部機到左之後 長期WiFi連唔到 攞去apple問話check唔到有咩問題 之後最尾直接換左部7算
但係ram個方面我反而唔覺用料問題 而係大細
佢用LPDDR4X係有解 之前睇唔知咩片見到LPDDR4X超左搭埋iOS係好過an機搭LPDDR5(當然嚟個可以計係iOS功勞) 但係太少ram 搞到成日轉app都要重新開
其實咪一撚樣
某程度上你可以話兩邊都係失望

果邊Google Android我見佢每一個update都focus 起點樣賣多d廣告, 有用既功能就整到半桶水
例如原生Android 將news feed整到度度都有,
chrome 越嚟越search focus, Google smarthome ecosystem 又垃圾, Android tablet唔撚理, Android fragmentation 基本上放棄唔解決, Android原生backup restore無解決過appdata問題...

Apple就乜柒都自閉
倒水個陣未up,我以為係因為未up 所以咁,黎手up 完先知有bug
多工同wifi已經係死罪,淪為俾港女同腦殘用嘅伸手機種

但其實ram呢樣真係兜唔到,純成本賺到盡問題
兩邊個os都爭唔落架喇
但重點係hardware同便利程度都係俾多d錢買次級野
樓主係咪就係掃跌晒Apple Store個位阿嬸
Apple 係有能力整,但偏偏唔俾你
Google係咩都整到半桶水然後放棄,但有一班an廠補鑊
感謝巴打,平時用第二部機覆msg,收唔到Miss咗msg真係好煩
以前用iPod出街玩啲廢game要上網都係用呢招 可以連成日
係亞太地區冇推,美國有啲 Apple Store 會整個 HomeKit 專區
HomeKit device 好多都係歐美牌子,支那牌子差唔多淨係得屌米
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞