長文慎入,有無人對apple慢慢開始失望......

1001 回覆
1587 Like 332 Dislike
利申骨灰級用家,手持iphone, ipod touch, imac, apple watch, ipad pro, air play tv, 原本個生態都叫用得ok, 但慢慢發現出面世界發展快得好緊要,apple而家基本乜都慢人幾拍,由以前咁創新性,到而家俾咁貴但得二手科技,就開始有d失望。

講明先apple仲係好多好野嘅,主要呻下以下呢幾樣好想要,人地一早有但apple唔知等幾耐先有嘅野:

1. 解鎖,face id根本係痴線,口罩呢樣唔使講,用watch解仲未夠成熟..最大問題係face id一見樣就解鎖,一係要買多舊野遮cam,好反智.....俾返touch我選得唔得,點解只得一個option?

2. 連登ios post都有片,60 hz 同120同時一齊掃,尤其用ipad pro加iphone一齊做野,用iphone好似lag到用緊老爺機咁,用到隻眼都窒,點解我俾8千幾買部iphone都用唔返人地兩三千蚊買到嘅基本野。

3. 多工,對於其他廠係公廁一樣,超實用但apple一直閹割嘅功能,新嘅ipados 15所謂多工侮辱用家智慧,唔多講,買左pro嘅我繼續只用來睇片算

4. ram料差。
俾最貴嘅iPhone12仲用緊LPDDR4x。 “LPDDR5的數據傳輸速率得到了大大的提升,從4266Mbps提升至5500Mbps,帶寬也從34GB/s提升到了44GB/s,LPDDR5性能較上代提升50%,功耗卻降低到20% ”

所以咁樣samsung手機可以夠快影到8k,同埋usb c過資料嘅速度仲快過ipad pro幾倍.....

5. 訊號問題,兩邊用過嘅人就明,ios放wifi同接收都差一截

6. networking,apple music 免費升級無損係好,但hardware 上,airpod根本完全跟唔到,air pod max都聽唔到無損,ok即係要科水買新野啦,ok預左。

但如果想download定d歌的話買1 tb都唔夠,但d歌又放唔到icloud,呢樣對於音樂發燒友真係好大問題,如果有sd slot 純放音樂就好,尤其個垃圾lightning駁其他device咁慢, 成部ios裝置變得極度倚賴網絡,對於一個成日要去冷門地方旅行嘅人如我咁就GG,好難將旅行相back落ssd都好煩。

7. 對自家產品支持好孤寒,咁貴買左magic mouse同trackpad用係ipad pro, 竟然支援得一兩個手勢

流海,真全面屏,摺mon, 改佈景主題,電量呢d唔急,慢慢來啦
最認同係放wifi 成日都斷
訊號問題好認同
呢個價錢俾呢個表現出黎真係不能接受

可能少人用share wifi 個功能
呢個先係食撚屎,廢撚過android 中階機
唔明點解要cut左control centre off wifi,依家係斷wifi connect
我常用,出街要俾signals macbook, ipad, 用緊無限4.5g

搞到要買2到android放wifi
電量唔夠都已經唔會考慮,an機5000mah真係可以用一日, iphone食完餐晏已經收咗皮。如果你係學生,戶外工作,又或者鍾意戶外活動嘅人,iphone係冇必要考慮
講咁多嘢咁你咪去用返Samsung囉
我户外撚
之前顛到買太陽能板放backpack差部機
轉會啦,apple都有佢好處嘅,當副機用都幾好
又係你呢種唔岩用就走嘅垃圾言論

2017年都係群眾壓力先令apple無再用ios upgrade來閹部機續航同速度

個個好似你咁就冚家鏟
咁唔會
Apple硬件都係出咗m1先有返啲起息
但其他product 真係無乜意欲追
軟件都好啲嘅
幾期待新macos
除咗冇簡易多工迫你買iPad同share wifi廢
其他冇太大感想
120hz都係遲啲一定會有,佢唔出,我唔換,唔擔心
iOS極致慳電到成個星期都唔auto update app反而我覺得麻煩

我都讚成有人建議你轉會用Samsung,因為iPhone喺香港真係太公廁,少啲人用都好
iPhone 真係lag咩自己由s7轉會xs到依家12
感受真係好深
就算你話新an機 買左部s21比屋企人 我都感受唔到順係邊
你入ios post頭版睇
或者用ipad pro 做野
我唔係要同其他比
同自己友比都真係爭個mon就差好多
8+ 繼續開心使用中
放wifi佢10分鐘後check到冇用會慳電斷 除非你keep住連線
apple無創意都算了,連跟上人地都做唔到就真係有d離譜
XR, 11 pro max呢啲核電機又唔計
我返轉頭用緊xr
接受唔到face id
返工時,有同事老細來我位傾嘢
有message 到,唔小心望一望就解lock 比人睇
好唔安全

平放枱面又要拎起先解鎖,弱智
終於有知音,佢最大問題係用家控制唔到幾時要解鎖
呢啲咪係真討論囉引戰撚唔明架啦
師兄唔好撥火引顛狗入來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞