長文慎入,有無人對apple慢慢開始失望......

1001 回覆
1587 Like 332 Dislike
ios14改咗啦,依家「有得揀」banner來電通知

之前ios14期待post仲有傻閪話banner來電通知冇用,要打機唔受中斷,開指導模式就得為咗唔中斷,索性變成完全單工mode,連pop up覆whatsapp都要解除指導模式,之後又再開返,仲要安慰自己唔使banner來電通知
要control 到哂啲嘢由Day1已經唔使諗用apple啦
屌唔屌佢都唔撚會改
都唔係基曲問題
SJ 個人本身已經係咁
其實極多會唔會有個數據睇吓?
Google tablet market share出嚟第一個result
喺某代iphone仲要搶機嘅時候,曾經成功訂到新機,好開心咁由天水圍去到ifc apple store拎,排咗半個鐘隊之後個Genius話cut咗我單,我o晒咀問有冇搞錯,完全冇任何通知,我徙成2粒鐘出黎先話cut我單,個Genius答:「冇計架喎,你返屋企再慢慢搶過啦。」然後轉身走咗

當我狗咁撚,永遠唔會用apple產品
其實佢有心可以整到apple watch 咁跟使用量自動轉hz
但apple 真係好on9 乜柒都唔整
上次喺手機台睇嗰個係
apple 30%
samsung 20%
amazon 10%
大約
應該係by shipments
11pro max 我用2日先充電都ok
Apple 野唯一優點係耐用
我部macbook air iPhone 7 plus 戰左五年
等120Hz 等左五年
"Tablet and Chromebook Shipments Continue to Surge During the First Quarter, According to IDC" https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS47648021

https://www.statista.com/statistics/276635/market-share-held-by-tablet-vendors/
視窗預覽即係windows explorer 個preview pane?
win 10 d bug多到仆街
請問 iPhone 兩個app之間轉換 如何不重新載入?
https://lih.kg/1989539

multi function 黎計邊有一部 tablet 夠抽
你聽啲連登仔講啦,我部 SP3 6年都仲用緊
出m1 但啲ram 呀ssd 呀乜鳩都焊鳩死
壞電 / ssd / 買左8gb ram = 換機 / 買apple care
不了
吓但我而家係側側地 無shau 都解到喎
我仲用緊13年MBP
iPhone 7 等touch id 等到頂唔到
早幾月換咗SE2
不如你睇下我打左幾多肺腑之言
廢的,淨係可以unlock,其他野一概用唔到
Se2 太細部 不過touch Id 真係重要
其實非pro嘅12已經算好輕嫁啦
iphone重都係因為造工/物料靚,特別係pro機嘅不鏽鋼同玻璃
相信你都唔會鍾意膠機,我睇完s21個膠背真係不了,即使戴套

btw 12係輕過s21少少

iPhone12 vs Galaxy S21
Size 6.1" vs 6.2"
電量 2815 mAh vs 4000 mAh
重量 162g vs 169g
兩者實際續航力係差唔多,s21有120hz+廢細核要食多好多電
你諗多咗, 佢hotspot 整得好仲邊有人買cellular vers
apple pro line啲嘢其實物有所值(除iphone)
ipad pro個mini led業界最平
macbook pro有m1
pro display xdr仲要係同質素最平
AirPods pro個transparency mode又係做得最好嗰浸

當daily driver都冇咩好投訴,你覺得貴可以考慮下買佢股票對衝下
你熄咗 Attention Aware 咋?
apple草落一堆fans,做好個software

每年iphone加個新功能(e.g 5G,三鏡)
都有大把人買,我諗好多iPhone用家都唔係睇spec先,而係因為佢係Apple,行iOS/唔想學用Android咪繼續用iPhone

Apple係hardware上係得粒bionic叫做勁
其他都諗唔到有咩特別,全部都係人地出咗先慢半拍出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞