長文慎入,有無人對apple慢慢開始失望......

1001 回覆
1587 Like 332 Dislike
唔太feel到 上網睇d新舊
iPhone 比較速度都好似冇咩分別咁
我覺得又唔可以瀨晒Tim Cook
係Apple文化令佢要跟返呢套
iPhone 4S果陣三叔啱啱出Note
iPhone 5加大少少到4”要同Note 2 對打
iPhone 5S都係加Touch ID就帶起fingerprint scanner

每代都係加少少咁改款,都大把報道
緊係睇定啲,而家係等人試晒冇伏先加
其實ipad pro一出就買嘅我表示忍左好耐
要pro max先有點睇
呢個係s21自己問題,但宜家Samsung每月都有update已經solve左,唔知你嗰部點
核電,基本上就算七成電出門口,戶外十二小時工作無問題

比錢用Google pay,指紋解鎖不用除罩

喺街開任何鎖都唔駛除罩,指紋秒開

你打機就岩,android 有防擾app,打傳說一邊對線一邊覆whats app都完全無問題

夠唔夠
Apple好重階段觀念,但都好清楚可以知道自己比貴咗係為乜
120hz同5g係普通人眼中一定係5g 搶fo

你試下搵個sales同我老母講有120hz,你睇佢要講幾耐先講到個好處同作用俾我老母知佢好有用,而令佢心動因為呢樣嘢而買機

但5g就2句說話搞掂

所以有5g根本唔使咁快加新嘢住
好似iPad air ?
佢指紋解鎖同開關機制合埋左
其實個設計用落手機都唔錯
佢係做到 但唔做定唔敢做
唔係pro max粒電會倒水
pro都唔比過份咗啦,話晒係打三叔S/Note
連登你預期班細路識咩世面
基本上係靠粒chip 去令佢加新功能都可以速度冇乜分別
所以舊iPhone 行新iOS先會越嚟越窒
建議apple 出一部iPhone 係特別版
有d新野 特別野 擺落去

一款食老本版 加鏡改相機
執下執晶片 upgrade 下個mon

依家根本都冇左個種
嘩 新機我一定狗衝去買既感覺
係用到殘 用到用唔到先迫住換
係覺得要用10usd additional cost都唔想
我都想佢好似iPad Air咁用power button做
我覺得仲好過mon底做
但暫時啲消息都話無
其實都唔係咩高科技
以apple 既本事 做呢d其實唔難
望佢比驚喜大家
呢樣淨係可以reset network setting搞到我有時啲一次性wifi臨走前要入去自己forget咗佢

不過樓上同你拗位巴無講錯 day one開始SJ已經唔鍾意俾你咁多自主控制 乖乖地聽佢話就係 呢樣嘢奠定咗ios基調
係佢死咗之後個系統先慢慢放返啲權限出黎 去到今日以前要jb啲功能官方都出埋算係咁
Trackpad 贏你十條街啦
佢一日仲係lightning 都係唔會換
我從來唔覺佢帶領潮流,用佢係因為佢食正我果套,我buy,所以用

Apple最勁係marketing,佢啲廣告同宣傳先係最勁

近近哋睇佢同三星廣告,三星smarttag同airtag都差好遠啦

仲未計iPad同iPhone果啲

Apple 係用一個廣告講一個功能,呢個廣告只要中到有呢個需要嘅人,就會覺得好wow,覺得可能Apple先做到,咁佢就會買Apple

然後佢每個功能出一個廣告,中到你個need,你就會課金,我身邊太多睇咗呢啲廣告而買嘅人

例子:apple出咗個廣告講iPhone一鏡到尾拍俄羅斯一個博物館,拍咗5個鐘,然後結尾講佢舊電好撚勁,可以拍咁耐,我有fd就因為咁覺得iPhone舊電好勁而換咗

咁android點宣傳?大電5000mah,咁即係用幾耐?拍片拍到幾耐?冇留意開電子嘢未必識,而且5000mah呢個賣點可能仲要係一個廣告入面提咗1秒only,分分鐘唔記得

啲人覺得潮咪就係因為marketing咯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞