長文慎入,有無人對apple慢慢開始失望......

1001 回覆
1587 Like 332 Dislike
有冇得分享多d 特別想知扮工扮到幾多成
同埋用筆的表現
佢個相簿概念係來自Mac,Mac相嘅分類係唔係用文件夾嚟分,係用tag嘅做底,一個tag等於一個相薄,同一張相可以有好多個tag,而唔會因為咁而浪費咗位,不過Mac有smart album做自動分類,而iPhone冇,所以令到iPhone個相薄功能唔完整,但佢冇心機搞單獨係iPhone

但因為Mac有,所以如果你有Mac,佢可以自動sync,好撚方便,但得iPhone,唔算好用

好用例子:我啲相會做分類,例如同屋企人去大阪咁為例,我會開個smart album:條件日子邊日到邊日,位置係大阪嘅相,佢就自動入晒,然後佢有人面識別,我屋企人嘅相會自動入落佢自己果度,如果我想將同屋企人去過兩次大阪嘅所有相都放埋一齊,可以手動/smart album開個相薄都得

但我用人/位置/時間呢幾個條件是但一個都搵到呢堆相,而唔使一張相save好多次

如果用文件夾分類會好頭痕,大部分可能年份再地方先入到去搵到呢啲相

不過好似win10開始有photo app,唔知會唔會做到Mac咁方便

android就未用過,唔知佢點
如果有用 Mac 同開咗 iCloud sync 就可以喺 Mac 度 del
其實開著 Wi-Fi 係唔會特別食電
homekit直頭落後啦,收授權太貴,令到可選擇少
本身唔俾揀=一定啱?
咩道理黎 錯就要改架啦
我都冇話Apple成日改變人習慣

呢啲咁偉大嘅事好難成日有

但我覺得佢上次有咁大影響係iPhone後係Touch ID

佢係由好少人set密碼,到全部人都set,呢件事其實影響好大
但係有人test過
即使120hz samsung 個電量實際同iphone 60hz 運作差唔多,咁點解唔揀120

再者,如果真係電量有你講到咁重要,大電過iphone 既an 機又行60hz應該都唔少,咁咪同樣60hz,電量又屈囉。
剛剛諗起一樣我覺得都叫大影響力,就係smart watch,但就唔係淨係靠Apple,不過Apple watch占左好大功勞

因為Apple watch出嚟之前已經有一堆運動手環打咗個底,然後Apple watch用咗兩年時間將自己由一隻所謂嘅時尚手錶(佢自稱)到健康手錶嘅定位改變,令到多咗好多人去關注自身嘅健康,都令到mon自己呢啲身體數據成本減低好多,都令到多咗好多人留意,例如會買俾屋企人,驚佢哋跌親,心臟問題阿等等

仲方便咗好多人睇message果啲,都令到世人對電子錶嘅接受性高咗好多(我有兩個老細好撚有錢,有ae黑咭果啲,都由帶勞變咗帶Apple watch,去溝女去正常場合先戴靚嘢)

呢個我都覺改變咗人嘅使用習慣
答你駁唔到話引戰笑死
無討論返你facebook post la on9
由ipod開始 apple一路改變緊世界wo
唔淨係推出個下 佢更新換代 全部影響緊成個世界嘅行為模式 而iphone不過係14年歷史 你自己比較下iphone去到iphone x呢十年多咗啲咩
你可以話佢唔係第一個 但佢一定係影響力最大嗰個推動者
試諗吓smart phone 所有功能 係iphone之前你或者你老母聽過用過幾多
近3-4年確實係對社會影響力細咗窄咗 iphone方面亦都無咩突破係到唧牙膏 但依然係業界大佬 一舉一動都影響住行業未來發展
而未來下一次革命which好可能係ar/vr apple亦都密鑼緊鼓咁發展緊 咪睇下係咪好似啲人講咁apple已經過氣
全部都認同但係我最著重個touch id 如果下一代有touch id 即刻狗衝
利申:xr用家
咁即係改變左乜,你成段都冇講過
記住:個標準係120hz手機都唔算改變人類習慣
利申:我同意呢個標準
quit 囉
一定要畫出腸?咪講咗smart phone全部功能 無iphone今日會係點
大嘅如touch moon 手勢操作 apps
小嘅如開flash light當電筒 打機 戴無線耳機
idog係解釋唔到
ipad 係平板無對手, 拋開對手幾十條街, 佢最近既對手係 mba, 依家連個 U 都同 mba 一樣係 m1, 所以唔比最勁既 software 佢, 簡單啲講係綁住咗部林寶堅尼
話放WiFi 會成日斷線,仲自稱骨灰級
買得多產品就係骨灰級?
藍芽可以連你又知唔知?
其他方面有冇例子
3Gs 用到 XR 3Gs>4>5>5s>SE>7>XR
每次都唔想更新, iOS我覺得最正應該係5/7/9, 呢3個版本我停留最耐
當年本身已經好用過Android, 加埋Jailbreak真係錦上添花, 想點玩都得

自從iOS 10個UI大改就開始想轉, 以前上通知中心下控制中心真係好撚好用, 唔似依家要分左上/右上角
iPhone 6之後機身圓邊, XR瀏海真係食唔落, 指紋又閹鬼埋
最後單手操作, 自問手唔細但係16:9大過6吋好辛苦
19年尾轉咗Xperia 5 仲要唔係支那製
用捷徑閂
但肯定冇咩人cut 單,訂咗既都冇提早有機拎。
你提咗幾次因為貴,但係software 同privacy 呢樣野都有成本,你買an機就算加錢,佢都俾唔到你。
iphone 6s 同期既an 機都唔知已經去咗邊。有多個update?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞