長文慎入,有無人對apple慢慢開始失望......

1001 回覆
1587 Like 332 Dislike
我有女仔frd買咗s21紫色+白色磨砂殼=淺紫算係幾夾
磨砂殼又唔驚入塵,正
各路消息觀望13都冇
我真係dklm
Check 咗 是On的
除非一開世就屋企好撚有錢啫,唔係點會未用過windows阿,學校都用windows教電腦啦

但如果你係一般user,Mac點都比windows方便

用個例子,我換電腦,如果我用開windows,我可能要上網搵點可以過資料去新機,然後搵到windows内置有backup功能,但佢收到勁埋,好難先搵到,或者搵唔到呢個方法,就將資料抄到外置hdd,再抄去新機

如果係Mac?我第一次插個外置hdd,佢就問用唔用嚟backup部機,㩒個制就keep住bakcup,換機果陣,新機一開波就問你過唔過資料,然後同你講有time machine可以直接還原就得,㩒個制就搞掂

如果我用部電腦嚟上下網,睇下片,windows同Mac有咩分別?差唔多

但如果你有iPhone iPad?咁你個體驗就差好遠啦,一個Handoff收晒佢哋皮,iPhone睇緊嘅網頁可以係任一部機繼續,email打到一半可以係另一部機繼續,M$都要抄呢個功能出個app俾android打iPhone嘅Handoff啦

iPhone入少少嘢入電腦,自己airdrop自己搞掂,線都唔使搵,但正常係iCloud又同步曬,連send都唔使

當然你可以用打機一嘢收我皮Mac冇game係原罪

但我本人打機用ps多
Face id 的機的通病, 好似話係hard ware 問題冇得搞, 除非唔用face id

冇指紋
電廢

iphoneX之後絕對唔會再掂apple,除非有重大突破
是我的帖文起了作用
大家看法相同

Apple好耐之前已經幫用家諗咗一套用法,要你跟住用

所以有兩極嘅睇法好正常

食正你果套就覺得好撚正

食唔正就屌你老味
其實ipad pro一出就買嘅我表示忍左好耐
TRUE,事實證明apple今年牙膏唧得啱啱好
「5G+午餐肉」已經吸引到好多主流大眾換機
再加120hz就會搶fo,分分鐘啲人唔知120hz有乜用
我男朋友都係買完PS5先知60fps係幾咁順我開youtube 60fps片俾佢睇,佢都睇唔出同30fps嘅分別
重到爆
無可否認曾經係帶領潮流,變咗靠branding
我Win同Mac都有,Win真係用到我屌老母,成9旲月古零精怪bug,仲要做工程師搵係咪佢自動update定drive update咗有問題

我平時部pc唔用就長著掘礦幫補下,但佢windows自動更新就成9日搞到佢自己reboot
國絲請發力令1iii售價人見人愛
真係冇左創意 幾年黎都唔知做乜鳩
用法食唔正但個ecosystem 都仲係冇對手
同埋用an機被人airdrop 歧視都好撚sad
apple 靠呢樣恰鳩an機都引到唔逼到唔少人用iPhone
如果佢有得選擇就唔會發展得咁快啦,呢啲係逼你先做到咁快
Android最正係抄咗你個gesture再加返back gesture iOS幾時有
還記得當年SJ 一刀切flash
an機個相機好趕客 新機如s21開相機都要load成秒on9
而家基本上每年就係睇佢加番邊啲an機一早有嘅功能落去
我用緊iPhone7
同期An機已經收晒皮
ps5冇貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞