(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
有係師兄已經唔計卡路里同tdee食
我覺得咁計好辛苦
不過只食原形食物應該無問題掛
想問下大家
想減脂用蕃薯代替白飯o唔ok?
有冇咩需要注意?
好有問題
無論增肌期定減脂期
就算食原形食物 食太多過tdee同太少過都係達唔到你目標
其實計多左又唔係好辛苦姐
好多食物一睇其實你都大約知幾多卡
大約估算下姐
係 我唔食好耐了之前食完又三高又肥 170/95公斤大肥佬

依家唔食飯仲fit過彭于晏
新手想請教一下
rest day 係要完全休息??
低強度既帶氧(例如踩3-4個鐘單車)都唔好做???
好睇個人身體係咩狀態 如果你本身係踩開車既 定係 完全運動新手?
前者就用自己經驗決定 以唔影響下一日訓練做大前提
後者就不如抖抖好了
我都好耐無食飯
淨飲汽水食雪糕
而家mr.o 咁fit
哦,咁我本身都有踩開既
只係而家想做多d 重訓,變左無乜時間踩

咁再想問多少少
咁rest day 既定義就只要唔影響到第2日操野既就ok???
唔會100%準確

你要視乎情況自己加加減減
隱瞞就一定錯架啦

但我又唔覺得件事嚴重到要收佢皮

始終佢教嘅野係有用
下身呢
我都覺得係 但真心 年紀大左 舉輕d唔明有乜問題

佢成日教人唔好咁自尊心強 自己又咁自尊心強
果啲tdee 計算機都唔計體脂,80kg 大隻佬同 80kg 大肥佬一樣計法,有咩可能啱,自己睇住唔好食低過個bmr 就得
我都唔明 等佢出片交代
你目標係咩先?

增肌嘅話唔建議做咁長時間cardio
睇得太多健身 kol 用假重量啞鈴做示範,一來因為平時已經要操 fit , 到左拍片就會唔夠體力,ng 多幾次就無力拍,另外為左畫面好睇,用太輕去示範會俾人覺得無料,所以就出現 mr.o 飛膊75磅嘅片睇,十分勵志
認同ng以經係

飛膊75我真係服左
減脂+唔好減太多肌
新手去學人squat 玩完得番半條人命
skip lag day
除左要排隊用squat rack比較煩
其實我都幾享受leg day
好彩去果度都唔多人玩squat 可以自己慢慢摸索
新手 睇youtube片學做gym, 但係用啞鈴嗰陣會冇感覺,例如係Bench Press咁,個胸會冇感覺,但係我而經有將肩頭壓低,肩胛骨夾緊,係咪做得太輕(4kG)係咪可以加重少少,定係唔好學用啞鈴住用機先?
傷咗,做緊物理治療
名正言順skip leg day
盡量唔好用機,前題係做果時前臂唔可以酸過後臂,做完第二日個胸無痠痛,下次可以加重少少,因為胸肌肌肉量少,感受度自然會較細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞