(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Sor我睇返篇文佢又真係有講full body要食多啲
所以飲whey 好處係吸收率比較穩定,但都唔到9成
無錯 其實都只係一種平價+易吸收嘅protein source
但俾人妖魔化左 覺得係藥咁 食左就會大隻
不嬲蛋白質需要係同運動量有直接關係,篇野好多都講得唔夠詳細
Systemic review係咁
要睇detail要逐篇搵返
我地唔係做科研 剩係想知佢地個結果
睇review都夠了
我返工已經係日日睇論文
whey 真係平好多,好似我日日烚雞扒,三塊去骨雞扒1kg 要 $30, 拆皮清脂肪 , 煮好晒就得番 500g 剩 , 分三餐食 , 做咁多工夫都要平均$10 一餐肉 , 而飲 whey 一次都只係 $3 , 仲要方便好多
想問各位師兄平時邊到買肉食?咩價錢
想買嗰啲大塊嘅雞胸但係凍肉舖竟然冇得雞柳
因為我有子宮肌瘤 唔肯定飲唔飲得蛋白粉
同埋蛋白粉通常加左好多代糖 驚對身體唔好
我反而覺得碳水先最撚煩
一般又真係好多代糖,不過whey 有無味版, 飲落係苦苦地,唔係個個頂到
碳水好簡單, 即食麥皮 , 用 whey 開水 , 一日食一兩百g 無難度
我係蒸薯仔
雞柳好食過雞胸喎,急凍雞胸真係好少人賣,唔入貨真係唔奇
有冇師兄有/會考nasm?
Hktvmall有
thanks
我見isopure有隻無味嘅 諗過買黎溝無糖朱古力粉當朱奶飲
你要睇清楚, unflavored 先係無味 , 寫0 sugar 果啲係多數有落代糖
我仲成日食天貝當蛋白質來源添
好野黎但好貴
Leg Day做Squat驚上唔返嚟唔敢做到力竭,但又覺得唔過癮

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞