(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
似有脊柱側彎 , 高低賻 , 高膊果邊 bp 手肘落唔到 , 低膊果邊會受晒力而腰痛
排骨仔1月開始飲isolate
到依家先增得15磅 (120 > 135 )
近兩個禮拜直頭零增長

請問有無咩辦法上磅快d?

同埋見到胸同背厚咗 (唔再見到一條條明顯肋骨痕)
但手臂仲係好幼,有無咩動作推薦?

謝謝
手臂動作來來去去兩三個動作 , 組間休息時間短就會大得快
自己攞網球做下back massage 應該rhomboid同lower trap d位都會酸痛 gltue同tfl都可以按下 所有按落去酸痛既位都要放鬆返
yes, 係有高低膊,bp 都係左面食多D 力,脊柱側彎係咪要睇物理治療
我如果做完back會有用滾筒放鬆下,可以遲D 試下日日都用下同試下用網球睇下會唔會好D唔該曬你
增左成7kg你已經增左好多脂肪啦
太嚴重又唔識咁多的話 建議你睇physio睇好佢 可以搵下nkt睇 好過一般物理治療好多 驚你再操落去會傷
我同你一樣情況,你係咪右背發達過左背?
脊柱側彎係要間唔時「保養」下 如果唔係左右肌肉唔平衡會超級嚴重 我自己就係咁
何謂保養
放鬆強既肌肉 強化弱既肌肉
大家食唔食飯
自己prep會食蕃薯/薯仔多
咁我單邊弱應該孤立佢淨係做單邊動作?
無pt帶住其實好難同時做兩樣野,我以前都係側彎,用左四個月鬆番晒硬左果忽先開始舉鐵
我一開頭都冇pt 行左好多冤枉路先識自己搞 好在都係小傷 好快好 大家唔好學我 有錢既話搵個pt幫自己執
都有一定作用 但最好係先放鬆強既肌肉 否則弱既肌肉會唔能夠full rom咁強化 同埋都解決唔到muscle imbalance既問題
同埋舉個例子 左胸弱唔係淨係關左胸事 可能左肩比較圓肩 又可能係左背rotator cuff有問題 令到左邊胸椎打開得少過右邊 咁左胸就會練得比右胸弱 呢個時候做單邊動作練左胸會冇用
健身真係一樣好複雜既野
想問新手想買條拉背帶同護腕有無好推介?
唔使上磅上得咁快㗎 如果唔係就好容易過多脂肪。

最好用myfitnesspal app計你每餐食咗幾多卡路里,計吓你嘅TDEE+ 10-15% 就係等於你大約需要上磅嘅卡路里。睇吓youtube jeremy ethier muscle building diet,佢講得幾詳細。

手仲係好幼係正常嘅... 始終bicep好似係一向係比較難啲發展。barbell/ez bar back row + incline bicep curl 應該會幫到手
護腕有分左右手 , 上次買間死野俾左兩條左手我
武尊度買

呢款 , $70 一對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞