(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
瘦底想練 但有咩入手既方法 全民練武

岩岩開始左減肥1個半月左右
無去gym 多數都係屋企睇外國workout片 練1個鐘左右
有氧既話 真係好少 唔知係太重定心肺唔好 跑5分鐘已經極限 強逼跑落去就會頭暈 對眼望野會勁花 同埋好想嘔
飲食盡量戒零食 食得健康左 計埋卡路里 每日維持1400左右 飲水每日都多於2.4L

以我咁既體重 應唔應該加有氧落去?跟片練跟到好悶好頹 去跑步又維持唔到40分鐘

同埋 係咪得join gym先有得check inbody架? 比屋企個磅搞到好頹 唔想再忍口同減肥 以前無點戒口無做運動都係呢個體重同身型 依家肯郁同戒零食都0進展 真係好灰

有冇減脂既巴絲指點下
睇你應該頭三日都未夠就想放棄 , 唔信跑左1個半月個心肺都無進步囉
Inbody度完13.8%
家用體脂磅 18.5%
信邊個好
旺角家樂坊15樓有免費inbody
跑唔到就試下搵條斜路急步行
水份呀 ?

你平時講野都無頭無尾 ?
Bf%
你度完inbody會同人講有幾多水份
點知你啫 , 我主要睇肌肉量多
跑步係最近開始 sorry我無講清楚 之前一直都係屋企練

但練心肺真係好辛苦 以前有打籃球 一練體能 要跑步 就想死 跑一陣就頭暈 眼花 同埋想嘔 有時會嚴重到聽野會矇 雖然唔係次次都係咁 但呢個問題係一直都有

有冇跑開步巴絲解答到我呢個問題 係有病定心肺好廢
想問家樂坊15樓 係gym黎
心肺正常捱過頭七就會適應 , 心肺都係肌肉 , 跑完都要食夠蛋白質 , 當平滑肌強化左你就會發現 cardio 嘅樂趣
唔係gym
百貨公司咁上下 有部機放出黎自己行埋去用就得
Amway 黎
想問下你地用db做shoulder press會企定坐係度做
我上網睇條片話企係度做個動作最有效率
但我見大部份人都係坐係度做
上星期五跑同行完之後 係運動場拉完筋 休息左陣 行番屋企個段路 差啲暈低 頭暈同想嘔 心跳好快 其實咁樣我跑唔足40分鐘 係咪一樣都消唔到脂? 跑5分鐘 行左1分鐘 再跑多5分鐘 然後快行左30分鐘再跑多5分鐘

跑完之後 肌肉痛左幾日 今日諗住再去跑 又落雨
未去過 搵次去試下先 會唔會有人sell野架
佢個隻測體脂同gym個種一唔一樣? gym個啲會有埋張紙比我睇
心肺底差 , 頭七跑15-20 分鐘好喇 , 中途扯蝦就休息 , 唔需要死頂
心肺適應左先諗消脂啦 , 無得急
咩效率先 ?
core 差都係坐住做先啦
坐喺度做做得重
企喺度做就muscle activation高
兩種各有益處
有啲似啲人話做bench press腳離力個胸會activate多啲咁 但無左leg drive同arch back就會推得無咁重 變相個重量帶來嘅張力就細左 同埋overload個潛力又無咁大 應該除左activation之外都要睇埋個動作本身嘅潛力
利申 兩樣都有做 可能一個月企 一個月坐咁
應該講緊muscle recruitment
企喺度推啞鈴會多啲中後膊
企係度做要多啲core力量去平衡 舉個陣會易啲左搖右擺 所以相比坐係度做通常舉得冇咁重 但多啲肌肉參與

坐係度做有櫈頂住 可以擺多啲力去膊頭度 同埋安全少少 比較focus膊頭肌肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞