(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
咁咪個日唔做deadlift
大把動作操到背
好死既姐呢d野
就係恢復唔切先要Deload
上網見重量減半/volume減半都得
Deload 好隨意就得 , 恢復唔切我就多數係會排過個 routine , deload 我就多數身心疲倦時先會做
維生最低消費 , 一般生活要自己加番 300左右 , 有額外運動又要再加幾百
你應該同你教練反映。。。
試下食Glutamine zma
再加拉筋
有助回復
新手絲做gym,上年11月開始跟PT一星期一堂,到一月中因疫情關係停咗,直到5月中先開始返。
而家一星期會跟1/2日 PT做,另外自己做多2/3日weight training ,多數練 glutes同腳。
而家練完之後個一兩日已經無好似初初做gym時肌肉痛,係前兩星期第一次操胸,操完痛咗3-4日。

想問下肌肉唔再點同痛係唔係正常架?例如琴日自己操完背之後背肌即時有啲感覺,但訓醒教又無咩野。
覺得無問題咪上囉
我通常rest唔rest day睇感覺
例如平時輕鬆蹲到三餅 點知今去到兩餅半都覺得辛苦 咁就代表要rest day了
有啲人集慣咗強度就唔痛 keep住越做越重就得
有好多種可能性
1.動作姿勢唔好 唔夠刺激 借左力
2.強度唔夠 重量 下數 組數 休息時間
3.其實唔洗太追求酸痛 最緊要做果時有感覺到用力 舊肌肉夠應 因為你初時太弱 身體唔習慣先會咁酸 做耐左gym 身體習慣左會越黎越少酸
咁我試下加重啲,可能太就住自己,拉cable有時加左2.5kg做到第6-7下就無力,寧願減返2.5kg做多幾下
多謝巴打
我無好認真咁記低每次自己做唔同動作既重量 下數 同組數, 可能要認真紀錄低先得
休息時間組與組之間休一分鐘
轉動作會休耐少少 3-4分鐘咁
可以試下dropset superset做到力竭 如果都係唔痛 啫係身體適應左 唔洗一定要追求痛
你有教練其實可以直接嗌佢砌比你
我跟飄牙教練,佢好似hea hea地咁,我啲飲食佢都無叫我好好控制食,我係上網睇先知減脂食少過TDEE/ 操野個日食多啲protein野
唔知佢會唔會肯砌俾我
操完腳痛3,4日唔係好正常咩
下次試下先
如果做完dropset之後我應該休息幾耐先做下一組?
Volume照減半?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞