(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Arch upper back既時候 feel到mid&low trap夾實 lower back又冇夾太緊就係
因為打唔開胸椎既時候 身體會自動arch lower back黎compensate
其實糖份影唔影響增肌?

每日50克建議攝取量根本一下就爆
飲杯奶又12-13,食個蘋果差不多20
就算食蕃薯100克都成5克
ok, 留意下先
睇錯下嘛 脂肪50g就差唔多
增肌要糖喎 , 運動量高又可以食多啲 , 減肥又唔運動先要限得咁低啫

佢話添加糖,咁食物本身嘅糖份係唔計?
添加糖應該係指單糖/雙糖 , 即係蘋果都計
糖其實係inflammatory factor黎 少食無壞
因為我之前日日食生果,
有時一日食2個蘋果
最近一計發現
開餐, 今日tea 都係食雞扒,但今次唔係煎而係用滾水烚熟

140g
其實大快活個雞胸飯都算係咁 200g雞胸 $46有野飲
自己煮都要 $40
不過成日縮水 , 得番 120-130g
喂大佬,一日2份生果點會有問題
之前日日兩隻蕉 , 食到腰肥左 2 吋就無再食 , 啱啱先減番
唔該唔好亂講 真係好多人見到會驚左生果架。
添加糖係唔計天然水果/奶類製品入面既糖。
但如果你人工地抽取水果入面既糖出尼,再加去其他食品,咁就會變成添加糖。
有冇諗過係因為「你食多左卡路里」,而唔係因為你「食多左生果」
但實情係營養師都唔建議一日食多過兩份水果
嚟緊想報gym, 有冇師兄試過snap fitness?好唔好?
唔係巴打,我係睇總糖份姐
因為會食其他野都有糖

所以想攪清楚個建議量50克添加糖究竟係指乜

即係我正常食菜,澱粉食物如蕃薯,南瓜等都有糖
咁計唔計50克度呢?

當然一啲非天然食物,零食,雪糕,台式飲品就肯定係添加糖啦
其實添加糖同非添加糖都係同一樣野 , 只係含水份唔同 , 最後都要一齊計數 , 唔好以為天然就會健康
係....所以睇返我個apps
我好多時都唔到TDEE
但糖就超晒標
我就好少爆 , 生活習慣問題 , 買乜都會病態地睇糖含量
咁我又冇叫大家狂食生果
因為正常人每人所需卡路里都有limit,食太多生果會變相減低左食其他野食既quota,從而搞到營養唔balance。
CHP建議係「每天應進食最少兩份水果」,留意返最少呢2個字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞