(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
操之前唔應該做靜態伸展 應該做動態伸展 操完先做靜態伸展 下次試下改一改 睇下仲會唔會抽筋
同埋食返夠potassium 姐係食蕉 唔夠都會抽筋
水都唔好一次過飲太多 都會增加抽筋機會
如果仲會抽筋 咁就係hamstring未適應到 應該越做會越少抽筋
下次試下食條蕉先去做
有次leg day練到爆汗飲太多水
玩呢部機差d嘔出黎
我一開始都係仲要我細個玩跆拳道拉到hamstring都算幾鬆
之後做RDL冇做呢個
過左半年做返又冇問題

不過果半年我好多技術改善,例如核心啟動,臀部激動,所以我都唔知係邊忽直接改善左佢
計埋熱量 淨食 protein唔夠
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28698222/

上面篇研究話連1.6x 體重 protein intake 都唔夠,最能夠build up 到 FFM(Fat Free Mass,姐係肌肉)應該差唔多 1 磅體重= 1 克蛋白質
即係我宜家47kg 要食至少100g protein
絲嘅話應該一日一杯protein smoothie,兩餐肉+菜都夠嘅
食到幾多就食幾多
佢建議1kg體重食2g protein最理想
但都唔係食唔到2g就唔識生肉嘅
盡做啦
上面篇review講 多過1.6g per kg體重 唔會特別幫到增肌
但個人睇法係身體應付到嘅食多少少無壞嘅
一磅體重一克蛋白質 咁47kg食 100g有咩問題
因為我唔飲protein 靠食嘅話要三餐都雞胸先得
我都諗左一諗
我覺得佢應該係文獻話1.6g/kg體重然後再食多啲所以先講1磅/kg體重
三件手掌大細嘅雞胸(160g左右)就夠100g protein了
對女仔嚟講應該唔係真係好難做到
但呢度嘅大隻ching講緊要一日食200g protein
唔飲粉 一係食到嘔 一係食到窮
我計一計原來都唔難喎 我盡量想食原型食物唔想飲protein
200g唔飲粉真係食窮 一日一袋雞胸
係咪我誤會左個文獻?
唔係一磅體重1g protein咩?

但圖表顯示參與統計嘅人1.62/g/kg/day 以上增肌效果唔明顯
上面果位ching引嘅文係講多過1.6g/kg體重唔會對增肌有更好效果(即係1.6g/kg係最好效果)
咁樣理解就啱
但基於身體對唔同protein source嘅使用率唔同
所以喺唔會加大身體負擔情況下食多少少無壞嘅
所以就係大約 1g/1磅體重 即係2.2g/kg
邊個話篇文講1.6g / kg 唔夠架
講講下仲變埋 1磅食2g , 單位都變來變去
好似睇你programme 如果係full body可以食到2.0-2.2 Bro split就1.6左右 唔記得確實數字 印象中係咁上下
Yes
但要考慮埋protein source嘅問題
有啲protein source你食1.6g 可能得1g俾身體用到
又有啲可能係1.4g用到 所以理想係唔會俾到太大負擔身體下食多少少
應該係睇energy intake
Energy restriction果時會suggest食多啲去減輕肌肉流失(呢個應該大家都知 唔駛引文啦
160g 一件雞肉係唔大,但會好飽肚,我諗你食到一半就會想反胃,仲要一日食三件,要做好心理準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞