(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
體脂魔術師
本身體脂長期個位驚閪
Ching是咪好大隻 做到咁高volume
梗係唔係啦,face pull mid delt 做好輕
我想問咁樣算唔算練晒個膊
算練晒 但太多
Split開呢堆動作去其他日子好d 太高volume得兩個結果
一係你做唔完 因為個膊冇咁多力
一係做得完 因為太輕 強度根本唔夠 個膊唔會大
rear delt fly 其實唔多練到野 , 放落背 day 一齊練獲甘好過
我用db做幾hit到rear delt 個個唔同 揀到個岩自己就得
咁你咁講係咪即係應該做膊嗰日1 set front delt 1 set mid delt 1 ser rear delt?
因為我係胸腳肩背胸腳肩背八日cycle咁樣練
新手應該set做幾多組會比較好
想睇落大隻啲 操邊啲動作?
加埋dropset會唔會好啲
依家就食緊呢隻
咁又好似少左d
你睇片學下mainlift同accessory既concept
可能幫到你set自己programme
我見jeff cavprogramme都係做四個動作,每組動作4-5 sets
所以先跟
覺得飛後 delt 個感受度同膊頭柔軟度有關 , 我比較硬 , 鎖左背之後飛背個 range 細到仆街
Front delt raise冇咩必要
Overhead press同你平時bench press已經練夠front delt
你既training experience如果同佢一樣係可以跟佢 但冇返咁上下年資唔洗咁多volume
其實我都仲係新手,overhead bar press大約舉30 kg, 呢個重量你覺得組之間抖2分鐘會唔會太多
唔係metabolic training其實唔緊要 抖3-5min都唔過分
同埋其實肌肥大同埋肌耐力係咪唔可以同時間練
Rear delt好難練
馬拉松同400米可唔可以一練?
又似乎類比得幾好
師兄咁假設如果我八日一個循環,胸做兩日,一日練肥大一日肌耐,咁樣得唔得,定係會兩頭唔到岸
我練左幾年Rear delt 個 newbie gain 都未完成 , 直到練 front lever 先開始快速強大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞