(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我想問各位做gym個時會唔會戴口罩
我知 但其實要去到唔可行既地步 你可能已經maximize左你既genetic potential 所以換句話講係一定得
新手一問
想問下係咪大部份動作都要收緊個core?
比如bi-cep curl咁係咪都要收緊?
無錯 其實大部分人都得 不過增肌速度真係會慢些小
https://m.facebook.com/Mrmuscular/videos/939708313131225/
我自己就覺得$2500就唔係好合理,可能我唔係佢target customers

不過佢收得貴都唔洗咁大反應嘅有料你都可以開個班,搞個youtube channel, 我都想睇到健身界百花齊放,好似台灣咁
啱,價錢要合理同符合市場價格先得架。
但Workshop $2500-3000都叫願者上釣
相反個strength battle
位位$400-500 再小圈子cap水,靠關係先入圍就真係離晒譜

雖然增肌慢左 但變相都冇增脂
上面張圖幾好 scenario 1 係先cut後bulk
Scenario 2係食tdee
Scenario 3係先bulk後cut
可以見到bulk既時嘅增肌多左 但到你cut果陣會減翻肌肉
所以長期嚟講係冇分別
學到野
食多d clean bulk>gainer
有時間既去多幾次gym
係屋企操效果不大
唔好以為飲gainer操番兩個月就有summer body

想問下大家,做ez bar curl時有一邊手既綠色位,係上緊既時候會有條筋扯痛既感覺,應該可以點改善
個strength battle 離撚曬大譜
咁樣呃街外人錢
我放JJ同舊骨之間
個個都話gainer咁負面,咁咩人先適合飲?市場咁多選擇,又唔會被淘汰?
想問下呢樣如果平時正餐真係食唔夠
你地會飲protein奶粉去補充番?
我諗緊一日飲3杯會唔會太多
唔係gainer負面 係dirty bulk負面
用gainer唔代表dirty bulk
新手想問下究竟重訓日嘅飲食比例係幾多先岩?

碳水 / 脂肪 / 蛋白質

普遍50%碳水30%蛋白質20%脂肪
不過因人而異 或者用唔同飲食法都唔同比例
大家有冇睇館長既啞鈴臥推比賽,好正

舉緊70Kg做熱身既時候
真係 睇得出係揀自己識既人
又冇評分 準則又唔透明
好似話有人舉到70kg each dumbbell 8下full range就3千台幣
我經常脂肪過30% 但通常係因為我碳水/ 蛋白質偏少引致

拎今日做例子,我 66kg, 食左1300卡
碳水106克( 32%)/脂肪 61(41%) / 蛋白質91 (27%)

咁我係咪要食返多碳水 同 蛋白去拉高比例?
1300卡少左d喎 你係絲打?
其實我無咁注重比例 淨係注重tdee
因為平時食飯好難可以計到比例 除非你餐餐自己煮 當然有計比例係會好d 但其實一般健身人士唔玩到咁pro飲食 都可以有唔錯既體態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞