(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區78

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
大家點睇full body 4-5日?

將本身bro split動作平均分散
冇人sell 有紙比你睇
好 唔該巴打 依家會諗住一星期跑番一兩日
如果平日做既時間有限
兩款揀一款你地prefer企定坐
搵日去試試先 成日以為個層係保險公司黎
但係用啞鈴做企立推膊拉傷過幾次後腰 , 用 bar 做就穩定好多 , 不過我支 bar 送左俾人 , 無用 bar 推膊好耐
係咪因為core唔夠力用咗下背代償
未必一定要揀死一個
周期性咁練咪得 可能1個月企 1個月坐咁
不過真係要揀死一個嘅話我會企
不過跑步都有技巧 , 否則會跑跑下肚痛 , 腳板痛之類 , 你去啲跑步 post 睇下先啦
自問 core 唔算差 , 但都驚左DB stand sohlder press
我咩玩法都試過
我而家係單膝跪地咁推單邊膊
師兄係唔係未夾實屎忽去令pelvic neutral
正常pelvic neutral左 再加埋bracing 下背應該安全
定係腰冇舊患未處理好
想請教下膊頭應該要點練?
我平時分4日做
胸+二頭,腳,膊頭+三頭,背+腹
依家操其他既位都keep住有進步
Bench press 70kg , 深蹲 87.5 kg , 硬拉 120kg
但係個膊就真係卡左好耐關,
做瓦鈴肩推 20kg 10x4 ,再做飛鳥
呢兩個動作就每次都會做再加一至兩個動作
肩推呢20kg我諗個強度都8-9
係咪要減磅做?
原來要夾屎忽 , 我通常叉大對腳企
但我用bar 推就無問題喎
試下獨立一日操手
玩返一頭半個月就知係咪二頭三頭拖慢左胸背膊 好似係
full body3-4日 幾好用
BP 70KG , 但推膊得 20KG 又似乎太過份
操完背胃痛係咩玩法 明明冇做大重量又冇乜點用core但就好撚痛
我本身係手一日,之後覺得好似曬左日咁先轉左依家咁但個陣都卡緊關 到依家都幾個月
我自己都覺,本身都知個膊係好弱,但練極都卡
我有冇理解錯 dumbbell 20kg每邊定20kg total ?

其實都不外乎 加重減下數 減重加下數 加組數 tempo
以前睇過啲 youtube , 講過上胸同上斜肌弱都會影響推膊 , 你上胸平日練得好唔好先 ?
卡左幾個月 不如deload轉program
企shoulder width咁上下就夠
用db推多左一度力將db向內收 core stability demand應該大過推bar 同bench press一樣原理 所以db理應推得輕過bar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞