[健身不練腿] 健身gym巴打交流IX

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
做Squat 會唔會traps 都痛?

唔會
有無巴打絲打有玩開奧運舉重

唔敢玩太重 但有練下

巴打邊度玩開
小弟powerlifting同奧舉都有接觸下, 本來想雙修但係發現無咩可能, 因為奧舉要大量時間去練技術

商業化gym room
我反而主練powerlifting奧舉練爆炸力同柔軟度

商業gym應該無得掉bar? 都幾慘下

奧舉練爆炸力好啊, power clean/power snatch相對地易學, 可以插入平時powerlift program都唔大問題
不過如果相玩full lift就難好多了

唔敢玩太重 但有練下

巴打邊度玩開
小弟powerlifting同奧舉都有接觸下, 本來想雙修但係發現無咩可能, 因為奧舉要大量時間去練技術

商業化gym room

奧舉練爆炸力好啊, power clean/power snatch相對地易學, 可以插入平時powerlift program都唔大問題

full lift唔扔得bar得唔玩啦
要求functional嘅基本上點都要少少奧舉
小弟呢排玩緊ppl routine,一星期玩到2個cycle(1輕1重)。
想請教點樣排deadlift 入去個routine到。本來想放入pull day連背一齊做,但我leg day本身已經有stiffed legged dl,咁樣連續2日有dl會唔會recover唔到?

定係我可以輕/重咁分配2日個dl?
即係 pull1 : 輕standard dl leg1 重stiffed leg dl/ pull2: 重standard dl leg 2 輕stiff leg dl。
(小弟平日個rep range 係6-15,都唔係好重)

還是我一周只係各做1次 standard dl 同 stiff leg dl,將2個dl分係2個cycle到?

請問上面邊個排程會好d?定係有其他方法?

另外仲想問,上網話standard dl 可以練埋upper body, 但我平日做upper body 感覺麻麻,係咪有咩動作重點我無注意到? (我平日做全程會收緊traps、背闊同腹..)麻煩高手解答。
shoulder press一做重啲隻左手就踢唔到上去
如果有人幫我上第一下 我係可以做到10下 點搞

做低RM dumbbell one arm shoulder
volume用左手決定

做低RM dumbbell one arm shoulder press
volume用左手決定

用隻右手幫咗隻左手上先

用隻右手幫咗隻左手上先

單邊press
想問各位巴打
朝早操多數食啲咩先去操
啲人多數胸三背二 但其實背三胸二得唔得
有冇話邊種比較work

姐係好有機會你個重量係借太多三頭先做到10下
我90自己上到 100上唔到
想問下各位

手 背呢d唔夠力可以叫fd幫推多幾下

但做腹d動作係靠自己

有時候想爆多幾下都唔得

同埋想問下訓練腹肌

係咪唔好食完飯後一個鐘就做

依加做完兩set腹 (各4組)

fu唔到個腹酸痛

但係想再做果陣又已經無力做(用唔到腹力)

係點既一回事

求指教
想問下各位

但做腹d動作係靠自己

有時候想爆多幾下都唔得

同埋想問下訓練腹肌

fu唔到個腹酸痛

係點既一回事

求指教

個人經驗:應該做耐啲識點發力就好易有feel 可以FF到個腹用力就有feel
想問下各位

但做腹d動作係靠自己

有時候想爆多幾下都唔得

同埋想問下訓練腹肌

fu唔到個腹酸痛

係點既一回事

求指教

冇fd就講意志力
冇肌肉訓練應該食完飯一個鐘就做
唔一定會酸痛 肌肉嘅耐酸度會提升
想問下各位

但做腹d動作係靠自己

有時候想爆多幾下都唔得

同埋想問下訓練腹肌

fu唔到個腹酸痛

係點既一回事

求指教

冇fd就講意志力

我係做成個上身
腹通常最後做

即係點都食完飯等兩個鐘先?
想問下各位

但做腹d動作係靠自己

有時候想爆多幾下都唔得

同埋想問下訓練腹肌

fu唔到個腹酸痛

係點既一回事

求指教

冇fd就講意志力

我係做成個上身
腹通常最後做

即係點都食完飯等兩個鐘先?

劇烈運動嚟講係

唔敢玩太重 但有練下

巴打邊度玩開

商業化gym room

哈囉Nomania@@
6月玩唔玩deadlift比賽呀

唔敢玩太重 但有練下

巴打邊度玩開

早排睇yotube呂小軍training ,warm up再CJ 200kg
d姿勢靚到仆街
https://hk.iherb.com/tr/cb?pcodes=OPN-02866_OPN-95284&rcode=JGM646

岩岩發現買ON 野有折之外...原來買佢5磅裝既奶粉
加十幾蚊就畀多盒protein bar 你
會唔會太抵
不過得返肉桂味, 照買
code: jgm646

唔敢玩太重 但有練下

巴打邊度玩開

早排睇yotube呂小軍training ,warm up再CJ 200kg
d姿勢靚到仆街

好撚勁
有樣野想知

打丁同做gym 有無咩影響

做得多gym又真係想打丁

姐係好有機會你個重量係借太多三頭先做到10下
我90自己上到 100上唔到

會唔會係我前一日操完三頭 本來果日操腳 等左好耐冇位先操膊
有樣野想知

打丁同做gym 有無咩影響

做得多gym又真係想打丁

有 尤其操下半身同core
https://www.instagram.com/p/BTba8gkloBT/
第二個黑人 體脂大約幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞