[健身不練腿] 健身gym巴打交流IX

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
Q1 肥既人洗唔洗減左肥先操肌?瘦既人洗唔洗增左肥先操肌?

A1 唔洗 可以同步進行 而且同步進行既話效果會更佳
第一 脂肪唔會變肌肉
第二 重左唔等於肌肉多左
第三 瘦左唔等於FIT左

咁點解唔同步

Q2 係唔係一定要開始飲奶粉先會開始變大隻GA?係唔係唔飲奶粉就會變返細?

A2 第一 佢唔係仙丹 唔係靜飲hea坐會大隻
第二 佢其實成份寫哂係度 有無你唔認識或者神奇既配方係度?
最後 其實食野都一樣可以代替奶粉 不過無咁方便咁解

Q3 點解我日日咁努力KEEP住日日報到幾個鍾GYM ROOM 都唔大既?

A3 第一 身體個激素水平唔會長久保持咁高
第二 人無咁多體力由頭到尾幾個鐘都係咁既重量
最後 唔係越多 越辛苦就越大隻 係既話你去做搬運工人就得 唔洗健身

Q4 我其實唔想練到啊某某人咁大隻 好核突 我想好似邊個邊個咁就岩哂
A4 第一 你地講既邊個邊個其實都好大隻 不過相對slim同乾d
第二 你地多數既鋼條 係鋼絲型 唔係鋼條型
最後 你想操到好大隻 係極難 唔好咁傻咁天真以為隨便就大到
Q5 點解我做完GYM第二日肌肉無痛或者無感覺既?

A5 因為個個人既體質唔同 而且唔係代就代表一定有效
只要做個陣 肌肉脹起左 FEEL到熱既 就OK 唔洗問人點解人地痛我唔痛 係咪做得唔夠

Q6 可唔可以講下做GYM既人既餐單應該點?

A6 其實呢個問題比較常見 都比較煩
但其實我會想講 我上緊磅既餐單比你
你COPY唔COPY得哂先?
之後 原來你想修身既 咁又係唔係應該照用呢?
餐單呢D野視乎自己現實情況去定比自己
唔係問人地係點
但總體既大方向就係
想大得快唔怕核突既 多CARBO多PROTEIN
想靚仔DD既 就食少DD CARBO
至於話咩怕肥唔係CARBO個D
就算啦
唔係為比賽或特別目的 CUT CARBO係傻的嗎既行為

Q7 動作我係唔係做錯左啊?或者點先做得岩個PART肌肉啊?

A7好坦白講 用文字講好難令你明白
四個字 念動一致
做gym唔係為左做動作 交功課式咁叫做完
係做感覺 感覺到目標肌肉發緊力
咁先叫做weight train
盲目咁推bar就大胸 高拉就大背
做到2036都未大到
一定要知自己邊度發力 感應多d
唔好人地飛30你又飛
唔好人地推三餅你又推
做輕d feel返個form先
打d常見錯誤先

我做極都好似無咩進步咁
等我每次做多幾set加多幾個動作先

記住做gym唔係鬥辛苦鬥做得多
做夠就ok

做得應比做得重同做得多重要

我想大隻 所以係咁喪食野 咩m記啊呢d

其實想大隻 應該食返d clean既卡路里
唔係咩垃圾都放入口
唔係到時驚你重左點知重哂落脂肪度就無謂

點解做左一個月gym效果不大

其一可能你自己做緊既野有問題
其二 時間太短

我想要workout 打比我得唔得

首先 做gym唔好咁死板follow一套workout plan做成世
要學識變 要學識就住自己時間plan比自己
第二 其實動作唔算好多 自己學下感受下先啦 我講 你係咪一定有個部機同明我講點做先
邊個post係正版
應該舉完鐵再帶氧, 定帶氧完再舉鐵?
奶粉又應該幾時飲好D?

一般黎講會熱身2-3個字, 伸展再舉鐵, 最後係帶氧
而飲奶粉有D人鐘意舉完即飲, 有D會帶氧埋先飲,
邊樣最好唔敢講, 但應該唔會差得遠
而吸收既黃金時間又有好多唔同講法, 所以唔駛咁介懷

我下定決心死都一定要飲奶粉GA LA(你一定要無人阻到你既)
有咩牌子好啊?

你地首先要明白左上面我提過
奶粉唔係神藥
唔會真係幫你爆肌肉出黎
其實佢係BCAA+PROTEIN再可能加某D野咁
主要其實取決於你日常飲食黎決定你生唔生肌肉
PROTEIN係需要
但CARBO更加被需要
所以你決定買之前諗下自己正餐食得夠唔夠
如果真係唔OK啦

咁就買啦
邊個post係正版

我見幾日都無人開post
定喺我miss咗
區旗巴有無另一個post link?
啱啱見到 由佢沉啦

發覺次次 一做拉Bar 既動作、划船、Wide grip動作
隻forearm 都好易酸痛、同好緊,
都攪動本身Target muscle 唔係好緊,
想問大家係唔係咁??
有無咩方法避免? 要買手套?

發覺次次 一做拉Bar 既動作、划船、Wide grip動作
想問大家係唔係咁??

試下玩輕啲
個重量重左啲會令到前臀更加用力grab 實

想問大家係唔係咁??

試下玩輕啲

收到師兄

想問大家係唔係咁??

試下玩輕啲

收到師兄

咁係咪同樣代表我個Target muscle 唔夠力,所以攪到forearm 用多左力?
平時無特登train forearm, 係咪都應該train 埋 會好d??
P記無左家庭plan就完約有咩介紹各位爸打

康文/返大學做

想問大家係唔係咁??

試下玩輕啲

收到師兄

咁係咪同樣代表我個Target muscle 唔夠力,所以攪到forearm 用多左力?
平時無特登train forearm, 係咪都應該train 埋 會好d??

Forearm 唔洗特登train
因為基本所有動作都係要grab實
會根據你玩唔同既重量而慢慢變大同適應
target muscle個啲你focus番係movement到就得
因為主要係唔夠力
forearms 個問題較番輕啲就ok
新手問題 其實佢呢個workout有咩缺點 冇理由人地操成個鍾 佢次次6分鐘就搞掂咁著數 https://www.youtube.com/watch?v=rbbe85UTIs4&t=300s
應該舉完鐵再帶氧, 定帶氧完再舉鐵?
奶粉又應該幾時飲好D?

一般黎講會熱身2-3個字, 伸展再舉鐵, 最後係帶氧
而飲奶粉有D人鐘意舉完即飲, 有D會帶氧埋先飲,
邊樣最好唔敢講, 但應該唔會差得遠
而吸收既黃金時間又有好多唔同講法, 所以唔駛咁介懷

我下定決心死都一定要飲奶粉GA LA(你一定要無人阻到你既)
有咩牌子好啊?

你地首先要明白左上面我提過
奶粉唔係神藥
唔會真係幫你爆肌肉出黎
其實佢係BCAA+PROTEIN再可能加某D野咁
主要其實取決於你日常飲食黎決定你生唔生肌肉
PROTEIN係需要
但CARBO更加被需要
所以你決定買之前諗下自己正餐食得夠唔夠
如果真係唔OK啦

咁就買啦

唔好係舉鐵就做帶氧,建議做完帶氧先舉鐵,因做帶氧會用身體能量,咁你仲邊有力舉
奶粉應該做前做後都飲,我就慣左邊做邊飲,因為做舉重之後既肌肉修復同補充最好係一個鐘內
飲咩奶粉就自己比較下
新手同各位師兄請教一下

小弟肥撚一個,
舊年年底join左占, 主要想減肥, 而家30%body fat
當時 PT (intro session, 我無join) 就建議先全身train up d 大幅既肌肉先, 用黎增加個基礎代謝率, 唔使分乜day物day所以每次都係全身

如是者hea 做左半年, 無減到磅 , 不過肌肉力量方面都叫做進步左少少, 起碼squat由最初body weight 做兩set 都累到而家都叫做squat到40kg幾set

而家想開始formal d set 返個program比自己練, 睇下大家有乜建議

目前一個禮拜gym 3-4日, 流程基本上一樣:
- 跑10min (我跑唔得耐, 唔知點解, 內臟會chok到痛同會好喘氣 )
- barbell squat 8x10 @30-40kg
- dumbbell bench press 4x12 @10kg 每邊
- (睇心情鐘意加就加) smith machine barbell bench press 4x15 @20-25kg
- (睇心情鐘意加就加) lunges 4x10 bodyweight
- [crunches 1x30, hip raise 1x30, leg raise 1x15, knee pushup 1x12]x3 循環
- lat pull down 4x15 @25kg
- 急步行上斜 30-45min

=======================================

另外食物方面因為成日要出街食再加上夜晚食少 d 老母都會黑晒口面既緣固, 真係好難做到cut carb , 只能夠盡量份量少同戒甜

ching 有無d 外食既好提議, 例如老麥雞扒沙律之類?

BTW以為又爆左個POST
一星期1日leg day好似都粗得好慢 (強度同組數都應該足夠)
著短褲都係show對雞腳出來

而加想平時操完 加多幾組弓箭步
會唔會太過? 還是只要d肌肉無酸就ok?

另外想問 想腳粗來講 跑步效果會唔會快過重訓?
瘦撚表示好撚慘
只可以每日多餐subway

想肥d都好難
如果話去俾錢去健身既話
最好係唔係p記
同埋個教練會唔會幫你去planning個餐單同做d咩動作?
利申完全新手 第一次入健身post
如果話去俾錢去健身既話
最好係唔係p記

有冇識朋友玩開健身,叫個朋友同你一齊去報名同玩,自己去P記仲要新手怕巴打你俾人界到成頸血
到底邊間gym有powerlifting同olympic weightlifting嘅地方
廢事整到人同俾班bodybuilder啤
一星期1日leg day好似都粗得好慢 (強度同組數都應該足夠)
著短褲都係show對雞腳出來

而加想平時操完 加多幾組弓箭步
會唔會太過? 還是只要d肌肉無酸就ok?

另外想問 想腳粗來講 跑步效果會唔會快過重訓?

食多d野得唔得呀巴打,照你咁講你個訓練量都夠,食番多少少應該
如果話去俾錢去健身既話
最好係唔係p記

有冇識朋友玩開健身,叫個朋友同你一齊去報名同玩,自己去P記仲要新手怕巴打你俾人界到成頸血

咁仆街既p記
我又冇玩開健身既朋友
咁點算好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞