[健身不練腿] 健身gym巴打交流IX

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
我想問每日做squat 得唔得
做六set 每set 20下夠唔夠
好想bump盡佢,操上身有d瓶頸想爆多d

做廿下

求回覆 想係夏天前上到72kg

20下一組即係低重量練法
唔係肌肥大既8-12下
仲要一個月操足31日 唔洗休息

請問邊位高手教你咁操?

Cory gregory

無話唔得,睇你係想練咩為目標

佢日票好死,限你準時00先入得,
不過已經唔知幾耐無買日票

月票如果人多會限玩兩粒鐘

我又未試過比佢趕
不過2粒鐘咩都夠做啦

新規矩?
以前唔會個啵

唔知 , 見過一次趕人 , 間野得兩百零呎 , 但塞左成廿個人 , 個職員叫個月票撚玩兩個鐘好走

以前去蕙荃
放工時間真係可以有廿幾人
誇張啲講企都未必有位

而家星期六上午都開始人多

去開個間基本8點後都要等一等先有位入
問題係佢40個名額
你係第40個入到去真係
所以join 番新C記

新C記姐係邊間?

做廿下

唔係肌肥大既8-12下

請問邊位高手教你咁操?

Cory gregory

咁你試下無況,唔試永遠唔知效果點
btw試完有效既可以教下巴打們都唔區

做廿下

唔係肌肥大既8-12下

請問邊位高手教你咁操?

其實係無問題
控制返自己個volume 將1日做既野攤開6日做
確保自己做完第二日肌肉唔會太攰 可以再做
開頭要適應期

我都係相信傳統分割式咁練係最有效率
我好懷疑如果 操完上身 再做少量輕重量下身到底對肌肉個刺激有機大?假設個位巴打一星期操4日原本只練上身 而家每日都用多12分鐘做低重量深蹲 唔明點解唔特登搵一日leg day黎堅操姐

Btw 學左野遲d 搵埋佢篇野睇咩原理

我又未試過比佢趕
不過2粒鐘咩都夠做啦

新規矩?
以前唔會個啵

唔知 , 見過一次趕人 , 間野得兩百零呎 , 但塞左成廿個人 , 個職員叫個月票撚玩兩個鐘好走

以前去蕙荃
誇張啲講企都未必有位

問題係佢40個名額
你係第40個入到去真係
所以join 番新C記

新C記姐係邊間?

或者我調番轉咁講
我操腳好堅對腳操得好靚 個背同個肩 手臂 核心肌群 都好勁
不過就不嬲無玩胸 係skip胸既人 所以個胸又無mass又無線條
如果你叫我咁開始操胸啦 每次低重量20下 5-6組
操足31日 每日用多12分鐘左右
我會極度懷疑點解唔拎個d 時間獨立一日出黎推胸
或者我調番轉咁講
不過就不嬲無玩胸 係skip胸既人 所以個胸又無mass又無線條

有無相睇下巴打?

我又未試過比佢趕
不過2粒鐘咩都夠做啦

新規矩?
以前唔會個啵

以前去蕙荃
誇張啲講企都未必有位

問題係佢40個名額
你係第40個入到去真係
所以join 番新C記

新C記姐係邊間?

唔該哂巴打
師兄
做squat 其實要痞到幾低?

大腿上到條腰d湯位要蹲得深先出到
大概90度多少少
一星期1日leg day好似都粗得好慢 (強度同組數都應該足夠)
著短褲都係show對雞腳出來

而加想平時操完 加多幾組弓箭步
會唔會太過? 還是只要d肌肉無酸就ok?

另外想問 想腳粗來講 跑步效果會唔會快過重訓?

我同你相反
唔知係咪跑太多定點 對腳好似粗左
因為係絲所以唔想對腳粗
急求點樣可以幼番d
呢排好勤力操腹

肉毒桿菌
幫人問

佢輕度貧血
即係需要每日食鐡丸但有需要先輸血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
跑步機驚佢無肌肉又驚佢暈
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

或者我調番轉咁講

有無相睇下巴打?

佢類比緊
或者我調番轉咁講

有無相睇下巴打?

佢類比緊

yes
幫人問

佢輕度貧血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

呢啲情況都係問醫生/物理治療師/營養師
我諗呢度無乜專業人士比到專業意見 不能盡信
幫人問

佢輕度貧血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

呢d野真係要問返專業人士
幫人問

佢輕度貧血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

明白,即係佢無得省
唔該曬
幫人問

佢輕度貧血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

明白,我諗佢無得省
佢減肥條路好難行
幫人問

佢輕度貧血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

明白,即係佢無得省
唔該曬

唔係叫佢一定要跟pt既 講真咁既情況 pt幫到佢既野都有限 盞嘥多餘錢 唔建議佢去大場
佢有醫生跟開就問下可以做咩運動 做到咩程度就要停咁 再入康文署自己小心啲玩
幫人問

佢輕度貧血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

明白,即係佢無得省
唔該曬

唔係叫佢一定要跟pt既 講真咁既情況 pt幫到佢既野都有限 盞嘥多餘錢 唔建議佢去大場
佢有醫生跟開就問下可以做咩運動 做到咩程度就要停咁 再入康文署自己小心啲玩

朋友自己join左大場果間ff
話想減肥
聽到佢做運動擔心佢所以上黎問下大家玩開既人
唔該晒你解答
或者我調番轉咁講

有無相睇下巴打?

佢類比緊

我仲以為巴打佢拎自己做例子去比較
幫人問

佢輕度貧血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

明白,我諗佢無得省
佢減肥條路好難行

減肥唔難,增肌先難
或者我調番轉咁講

有無相睇下巴打?

佢類比緊

我仲以為巴打佢拎自己做例子去比較

咪撚ff啦傻西
我無接觸過呢種練法 所以舉個例子睇下其他高手巴試過新式練法 會比傳統分割好 因為始終已經係Arnold 年代既野黎
幫人問

佢輕度貧血

小肥
169高135磅
手腳無肉從來唔做運動

做gym做咩好佢?
比錢請pt有啲貴
希望省得就省
求大家指教下朋友

明白,我諗佢無得省
佢減肥條路好難行

減肥唔難,增肌先難

女仔?
我當初好瘦,都係貧血加血壓偏低,醫生連血都唔建議我去捐,不過就無去到話要食藥去補血果隻,我做bodyweight 動作開始, 至於舉鐵做輕啲囉,我做做下似乎果啲問題都無晒

做廿下

唔係肌肥大既8-12下

請問邊位高手教你咁操?

其實係無問題
控制返自己個volume 將1日做既野攤開6日做
確保自己做完第二日肌肉唔會太攰 可以再做
開頭要適應期

我都係相信傳統分割式咁練係最有效率
我好懷疑如果 操完上身 再做少量輕重量下身到底對肌肉個刺激有機大?假設個位巴打一星期操4日原本只練上身 而家每日都用多12分鐘做低重量深蹲 唔明點解唔特登搵一日leg day黎堅操姐

Btw 學左野遲d 搵埋佢篇野睇咩原理

我本身係瘦底 做左兩年半gym 由58去到68kg
上網睇左d 文話瘦底做gym每part 都做d比split program 更有效增肌,所以我先每日再加squat
真係好想再大隻d squat 可以令到體內既荷爾蒙再增加會增肌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞