[健身不練腿] 健身gym巴打交流IX

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
個背好難中
每次做完第2日都冇feel
我知背好多肌群 想問下邊d動作中唔中得哂
Straight Arm pull Down
Single Arm Bentover Row
Close Grip Lat Pulldown
Wide Grip Lat Pulldown
Seated Row
Romanian Deadlift

我一下引體都做唔到你叫我負重pull up

引體好易啫
練多幾次就有

+1 做唔到pull up
希望慢慢加重pull down重量,直到過左bodyweight先再試下Pull唔Pull up到

要練pull up一定要真做
搵人逗你上去 你淨做negative
一定最快
做pull down冇咩幫助 唔同feel

十分同意 同埋一星期做多一兩次

唔該哂!

通常講開操背都係講緊操背闊肌同斜方肌
背闊肌操練會聽得比較多
因為呢個係倒三角身形主要來源
pull down, chin up 呢啲上下郁既會比較集中背闊肌
seated row, one arm row 呢啲橫向郁既會比較集中斜方肌

上面師兄講得啱,你初初pull up 迫多啲自己上會好快上手
再唔係試下引體六步曲,上youtube 會唔少教學
你係邊到操開? 如果係p記既話應該會搵到部assisted chin up 機黎操

1. 太on9唔想答
2. 無咁on9, 係

1真係唔知

新手定伸手 咁基本既野都唔嘗試自己搵下答案先
諗住以後有咩問題都一直上網問人,問得幾多?

咪玩啦,做一組想點呀

Dorian yates:

其實咩玩法都有

如果你係為肌肉增長(健美)既話
你做返3x12 , 4x8 果類會好啲

Dy話4個動作每個動作一組working set tim
睇你信唔信架姐
個背好難中
Seated Row

負重pull up練爆發力無archer pull up同muscle up咁有效 其實有好多徒手操練既動作效果都好好
個背好難中
Seated Row

我一下引體都做唔到你叫我負重pull up

引體好易啫
練多幾次就有

+1 做唔到pull up
希望慢慢加重pull down重量,直到過左bodyweight先再試下Pull唔Pull up到

要練pull up一定要真做
搵人逗你上去 你淨做negative
一定最快
做pull down冇咩幫助 唔同feel

十分同意 同埋一星期做多一兩次

唔該哂!

通常講開操背都係講緊操背闊肌同斜方肌
背闊肌操練會聽得比較多
因為呢個係倒三角身形主要來源
pull down, chin up 呢啲上下郁既會比較集中背闊肌
seated row, one arm row 呢啲橫向郁既會比較集中斜方肌

上面師兄講得啱,你初初pull up 迫多啲自己上會好快上手
再唔係試下引體六步曲,上youtube 會唔少教學
你係邊到操開? 如果係p記既話應該會搵到部assisted chin up 機黎操

斜方
大肌群 其實做6~7個動作

每個動作4組

10 10 8 6 咁做

每組加重

咁o5ok
請教下操完飲蛋白奶粉係咪要同時吸入碳水化合物?
可唔可以先飲後食碳水化合物咁?唔該
[quote]大肌群 其實做6~7個動作

每個動作4組

10 10 8 6 咁做

每組加重

o5ok[/quote]
( Show Blocked User - 天水圍吳業坤 )
想問巴打建唔建議操完去跑步,會唔會唔係咁好
想問有無人玩開屯門P 記, 我新手絲身邊又無人做gym
好淆底唔係好敢做機, D PT 又煩.

報左幾堂PT 學左做腳同背既機
不過我唔會再比佢地sell 到

你目標係咩?減肥就一定跑
想問有無人玩開屯門P 記, 我新手絲身邊又無人做gym
好淆底唔係好敢做機, D PT 又煩.

報左幾堂PT 學左做腳同背既機
不過我唔會再比佢地sell 到

上完pt未?

減肥都係其中一個目標,有冇話操完機再跑幾耐會好d咁

減肥都係其中一個目標,有冇話操完機再跑幾耐會好d咁

30-45mins中,低強度都ok
但完左食d碳水回糖
啱啱做到一半,有個伯伯行過黎話俾啲tips我
佢教翻我拎啞鈴同做嘅角度,即刻feel到度力唔同好多
一做完想問佢叫乜名佢就唔見左

師兄撞鬼?

師兄撞鬼?

養鬼仔黎做gym
lm

師兄撞鬼?

養鬼仔黎做gym

日光日白唔係掛
不過佢教完真係好好多
佢仲話成日見人拎得重,但動作唔啱,做幾多都冇用
https://www.instagram.com/p/BTF39-bl-sz/
就斷咁

洗唔洗咁誇張

師兄撞鬼?

養鬼仔黎做gym

日光日白唔係掛
不過佢教完真係好好多
佢仲話成日見人拎得重,但動作唔啱,做幾多都冇用

荃P?有個年齡較成熟師兄經常教人
由細到大都踩單車踩重波 小腿本身就好似every leg dag咁 做埋gym以後更加大舊 係咪做高reps就可以細舊啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞