加泰集會係我入紙既,等我簡單講下點解要搞

1730 回覆
2327 Like 1084 Dislike
請一定要堅持原則,這是一個危險遊戲
1.所謂聲援都係揮枝旗,需唔需要搞個集會指明支持加泰?
2.唔係全部外國示威都需要支持,有好多背後政治原因、前因後果,相當複雜。除左影響香港示威之外無益處

革命唔係搞報恩活動
我地前線都未保護好 浮屍、太子831案都唔知真相
呢個時候搞加泰係好撚離地
為人權問題發聲
依個point小學生都諗到
你諗唔到咩?
點1 及 點2 無問題,點3一定要強調係支持 言論層次,唔係行動層次,因為介入點唔清楚,就會反噬反送中運動,外交本來就係利益問題,點解國際會支持反送中運動,因為合乎佢地國家利益
睇唔太明第一句,講白啲得唔得
加泰集會可以高呼 支持民主自由 支持人民捍衛基本權利
但大叫支持加泰獨立 我就覺得冇咩意思

首先 我地香港人真係俾唔到實際支援佢地 我地自己都未搞掂
其次 太少香港人清楚人地國家情況 根本未能形成香港社會共識
出到國際社會只會覺得我地凡獨立就盲撐 有損港人一貫理性聰明印象
美國喺上個月都講過唔支持裝修
so?
有道理
好危險
要特地淡化獨立嗰part
Ok呢三點我完全接受
你講緊啲人話"只支持聲援加泰就好有問題"係雞蛋裡挑骨頭
我認同,及認為呢啲論調係莫須有罪名
武力升級同政治不正確係兩樣野黎
偷換概念前可唔可以分清事件性質
事實上就係撐加泰有機會令美國唔撐
那怕只係1%
我都答左你 撐加泰一定會被導向去獨立
新疆西藏人權問題更嚴重你唔搞集會?
樓主嗰三點係okay
但係真係要淡化獨立呢part
原來我打錯字
"唔通你特登開個PO"先啱
你搞清楚先
國家政府係以政治考慮嚟決策,唔會因為你搞個集會聲援加泰兩句就唔幫你
國民係會受光環影響,光環愈大民間就會愈多支持香港的聲音,而民主政府嚟講,依啲聲音又會轉化成幫助香港的力量
覺得表明立場就唔會俾人當支持加獨真係好撚on9
如果外國依家話stand with hk原來只係反對警暴而講明唔支持five demands你會有咩感覺

唔好咁撚虛偽啦
最近唔指一個政府有依個問題

可唔可以考慮下list 曬出黎譴責
願聞其詳
點解暴力行為並非政治不正確
而聲援人權就係政治不正確呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞