加泰集會係我入紙既,等我簡單講下點解要搞

1730 回覆
2327 Like 1084 Dislike
自從早前有人臨急臨忙搞個無人去既加泰集會,就一直有人搵我幫手入紙搞一次正式既聲援加泰集會。本來我都係抱住幫到手就幫既態度,但係近來見到連登對於加泰議題既激烈辯論,我更加覺得有需要搞呢個集會。

首先,集會既用途唔一定只係曬馬點人數,更重要既係引起公眾關注議題,同埋表明參與者既立場。

連日既討論,發現其實大家雖然有注意到加泰既新聞,但對成件事既背景熟悉既人唔多。喺今次集會,我地會製作短片同埋邀請嘉賓發言,會係一個好好既機會比大家認識加泰議題。大家認識完先再辯論應該點幫加泰都未遲。

呢個從來都係集會既一大用途。事實上,美國人權法議題,都唔係突然大家就明白,而係經過大大小小好多場遊行集會,引發討論,大家慢慢認識多啲,先變成而家大家都咁熟悉。所以單係提供一個平台比公眾了解加泰發生咩事,我覺得已經好值得。更何況香港一早被人同加泰連繫埋一齊,我地無理由咩都唔清唔楚。

香港同加泰已經被相提並論,我地更加需要一個正式場合,清楚闡述港人立場。

就算唔搞呢個集會,黎緊都一定越黎越多人喺唔同場合舉加泰獨立旗,亦會有越黎越多報導將兩地進行比較。呢樣嘢係無得逃避。與其俾外人無限詮釋,我地更加應該主動表明香港人就加泰事件既立場。

我地既立場好簡單:

1. 呼籲西班牙政府和平處理加泰示威;

2. 譴責西班牙警察暴力對待示威者;

3. 沒有人應該單因政見而被判監。

對於加泰是否獨立,我地唔會、亦唔應該有立場。因為呢個係加泰人既事,唔到外人插手。但我地香港人一定會堅持捍衛人權、自由等普世價值。

如果你都認同呢啲價值,又同意我地需要清楚表明立場,咁今次聲援加泰集會,你就更加應該參加。

==============

香港加泰人權自由集會

日期:10月24日(星期四)
時間:晚上七時至九時
地點:遮打花園

*待發不反對通知書

團結港加,自由無價!

憑呢三點我buy你
push
真係要搞呀 大家要互相撐
立場清晰
如果巴打目的係咁,文宣一定要做好清晰,尤其係英文文宣
樓主係鬼
大家唔洗join
推,g持樓豬
樓豬上次搞美國人權集會,信佢唔係鬼唔係五毛
01打手唔會入呢個post
黃埔間優品360笑到唔知講咩好
https://lih.kg/1666947
支持
推!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
文宣要做好,如果唔係好容易造成誤會
呢三點 到時見
推,加泰都係手足
一定要清晰清楚咁向外界講依3點 唔好引起誤會
講下人權自由就係鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞