加泰集會係我入紙既,等我簡單講下點解要搞

1730 回覆
2327 Like 1084 Dislike
1. 呼籲西班牙政府和平處理加泰示威;

2. 譴責西班牙警察暴力對待示威者;

3. 沒有人應該單因政見而被判監。
示威有破壞係好正常,不過支持一個國家嘅地區獨立係好明顯政治不正確。
我知道你原意唔係支持佢獨立,不過做左出來,就冇人會理你原意,只係會講香港人支持加泰獨立
我只得一個要求,希望你係大會上提埋印尼呢個都受緊難既國家
我答左你上一個問題
你將問題延伸前係咪應該答我問題先?
樓主個集會都唔係支持獨唔獨立 係警暴同人權呀
咁我答返你
聲援加泰嘅作用當然係爭取國際間嗰啲重視人權的民眾的支持啦
集會亦都唔係做俾加泰睇,每次依啲集會都增加緊香港抗爭者的光環
何謂冇用
咪係
預防勝於治療
點解明知咁大個危機都要狗衝先
要用人道主題做光環 大把gimmick可以搞

理解≠支持去冒呢個險
我都同意o架
搞得過o架
紅媒黨媒自然會幫手抹黑
到時又要再澄清
搞到自己但對我地無實際效益
因為觀感上係啊,你話搞個集會係反對世界所有警察同政府政治檢控同暴力就冇問題,只支持聲援加泰就好有問題
咁即係你覺得夠gimmick定真係外媒覺得有?

我見香港媒體報「加泰人學香港抗爭」
咁就睇下外媒點報導啦
又唔太覺有媒體將兩個地方link埋一齊嚟講喎
係quartz有一篇講加泰同香港都選擇係機場抗爭
集中講抗爭手法

所以 究竟「我哋搞聲援加泰集會 會引起國際關注 然後spin去支持加泰獨立」呢個前設點得嚟?
咁你解釋下點解歐盟唔撐美國唔撐
世界上多數國家唔撐加泰「人權」問題?
多數仲係民主國家 政府受民意監督添
咁你又體諒裝修佬鐘個頭埋去得罪全世界和理玩鳩推人權法的美國議員?
咁第一個要轉走星旗
其實"唔支持"是咪等如"反對"
唔講人權法
係樓主自己講人地獨立唔係我地決定
但用星旗做文宣?
凡事唔係絕對,聲援加泰係冇問題,唔係個個地方都有本事同英國美國咁為全球氣候嗰類嘢上街遊行,「只支持聲援加泰就好有問題」,呢啲唔係雞蛋挑骨頭?
push
你問樓主個文宣星旗係點先
你搞個集會撐加泰,連自己人都意見兩極我都唔明點解會繼續搞
調轉一樣講得通
聲援外國人權係好正常,不過示威搞破壞就好明顯政治不正確
我知道手足原意唔係想發洩暴力,不過做咗出嚟就冇人會理佢原意,只係會講香港示威者開始失控暴力
果啲咩"只支持乜乜物物"真係莫須有來
唔同你特登開個PO
啲人又話你只做鍵盤戰士咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞