前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
其實冇牌都得
你係為咗救人,而附近冇有牌嘅人,你有信心就可以救
因為判斷錯誤而令傷者惡化法律上可以免責,但會好麻煩
牌其實係用嚟搵工多過等你有權救人
除非你張first aid係緊醫生/護士牌,有人傷你唔救嘅,咁就反而可以釘你牌
不割!但極需要改善
正視聽
你都幾搞笑,見你屌人屌咗好多個,不如你追下post先啦!
我幾時講過我有牌呀?尋晚我都有問d師兄fa嘅課程。
係我自己本身由BB開始就有哮喘,個d藥係我自己用梗,我用哩d藥多L過你比人用啦!我識哩d藥時你都可能未讀完書!
唔係咁都要屌呀?大佬!
咁危險既FA,留返比你
根據hkfsd指引
who has an exposure history to and/or has inhaled chemical agent and
is presenting with signs and symptoms of bronchoconstriction
冇對salbutamol過敏都可以比
我相信前線有護士同醫生.豆腐犬
但如果係Anaphylaxis attack就
CAB 啦,仲ABC
2019年啦大佬
點錯相,唔好意思
真gun shoot
不過佢教嘅就係“仲見到彈頭嘅就當外物,唔肯定唔好搞,等白車嚟”
我係見過有FA袋住哩d藥,但唔係我,我唔係fa
麻煩唔好聽人9up當秘級,好易炒車,追返幾十頁前嘅post啦
講就咁講姐 落場做三樣野同時睇到架啦
你唔講ABC 無人識架
正確啲係DRCCAB
我想問係咪最近上嘅盛裝急救班
你又有d道理
懷疑頸椎脊椎受傷都係教固定 唔好郁佢
叫救護車等專業醫護人員處理
但係班狗跑到過嚟點樣可以唔郁
如果當係異物射入就有既
中槍又唔一定中肺嘅,同埋唔救,咁係味由得佢死?

Btw tg 同胡椒味姐係中化學物品,跟番書做又有咩問題
好正
中槍 四肢同腹部都比較容易搞 TQ 同Combat gauze 盤骨帶
中肺就chest seal
係睇你有無個件玩具
重點盡速送院
唔知你係醫護,救護
每個人都有自己一套方法
個目標係幫傷者,唔會加重佢傷勢就可以
急救原則
保存生命
減少其痛苦
促進復原
醫人留比醫生係診所or醫院做啦
其實我都想知做義工有無用
同意呀,最多見到佢唔好比佢咁衝
全港有幾多前線做過真槍傷
我諗training 最多一定係sbu班黑警
同埋有玩無國界既醫護
過期都可以㗎咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞