前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike

我諗大家企得上前線,都係希望為其他手足服務,當佢地受傷嘅時候,可以即時為佢地提供到合適嘅治療。

但係 今次真係忍無可忍,我同我隊友亦都唔想大家嘅人身/ 性命受到威脅,所以決定係呢度開po講下下面呢個FA。

相信大剖份FA 同前線手足都會認得佢喇,甚至坐係電腦/電話面前嘅你地都會認得到。冇錯,呢個就係成日公主抱又咁啱得咁橋上到鏡嘅FA手足。

咁點解話佢有問題呢?

1. 搶Case
相信呢個大家都唔陌生,之前已經有巴絲開po講過 (傳送門: https://lihkg.com/thread/1603714/page/1 )。最經典應該係消防嚟到接case佢地仲可以圍住個patient 唔比消防過。搶case就唔講啦,試過有其他 FA手足處理緊個case都可以一野比佢嗌走/ 撞開嚟做

是咁的,我諗做得醫護 (利申: 醫護専職) 最忌都係講「生意興隆」呢類嘅說話,基於良心考慮,唔會有人希望一日會多人受傷所以自己可以做多d case。再者,我諗大家出得嚟都係希望互相尊重啫,除非錯得離譜,如果唔係都唔會質疑其他FA手足嘅做法或者診斷。以我自己為例,我見case有其他人接手,頂到盡都係客氣地問下FA手足要唔要物資或者需唔需要幫手。所以敢問呢位紅衫FA,請問你係好想人受傷嚟表現你自己?定係覺得自己好勁好掂可以做呢場社運FA嘅大台,指揮大家做野?

2. 搏上鏡
大家上ig/ fb/ tg,有冇發現佢地好似老是常出現?你冇睇錯我冇講錯,次次現場都會見佢地好鍾意跟住記者隔離行,一有case就會跟住記者一齊衝去救。1020嗰次仲癲到可以當住個cam除gear比記者影,明明隔離仲係放緊TG (片傳送門: https://s.nextmag.hk/e/1sHODij2V0 )。

都係嗰句,我唔知佢地係基於咩心態出嚟。究竟係為光環/ 虛榮心,定係為左可以同朋友講自己有幾型?如果係咁嘅話,我都覺得成件事幾可悲下,希望你諗下係為自己著想先,定係為救手足,諗好先至出嚟,我地唔希望你借呢個運動嚟滿足自己呢種咁自私咁恐怖嘅心態,扭曲呢場運動嘅意義,何況,FA第一條原則就係確保自己同現場環境安全。連隔離放晒TG仲可以對住鏡頭除gear,希望你老左呼吸道仲頂得順 (不過難d喎你冇case就變煙鏟),而且唔好比堆狗秋後算帳。

3. Do no harm?
成場運動好多人好有心想做FA,諗住幫下手足,呢點我係真心感動嘅。但我地都唔可以否認,人人嘅醫療經驗唔同,可能會有參差,但唔緊要嘅,根據返大家嘅common sense同埋臨場應對嘅經驗,係可以搭救嘅,最緊要虛心學野啫。

但係嗰個FA次次都可以有堆柒野比人笑咁。最經典就係攞支細細地嘅高山氧嚟救一個中完 TG跟住SOB嘅人 (話時話好似係佢地嘅成名作,跟住就係FA堆入面出晒名… 膠)。啱啱仲要比支冇spacer嘅ventolin個中左TG嘅記者,而支ventolin仲好似係dummy (有錯求指正)。

之後太多柒野就數唔晒,唔係呢度講啦,不過有樣野真係要提點大家喇。你地都睇到呢位FA幾鐘意公主抱架啦,大佬唔該可唔可以專業少少?以為自己好型?之後仲要咁樣托人膊頭,人地膊頭唔甩骹,咁樣唔小心跌一跌,就有機會比你整到癱架。唔好咁痴線啦好唔好?唔該搬patient唔係拉高佢地個shoulder啦,好容易甩骹。要托唔該係support住posterior shoulder同埋pelvis,呢兩個先係成身嘅重量支點。記住Medical ethics第一條就係DO NO HARM,希望大家唔好越搞越嚴重啦。

4. 食豆腐?
呢個真係要提一提女手足喇。呢個FA唔知點解就係好鍾意公主抱人,尤其係女仔。其實呢種搬運patient嘅方法固之然唔科學,亦都好唔專業,冇必要之下都唔會用到。例如中TG咁,除非痛到行唔到,如果唔係用公主抱嚟托咩?

之前有其他FA手足都話佢會同女仔比較多身體接觸,而就憑我地睇相睇落嘅,好多都係可以避免到,唔知佢本人心態係點喇,不過呢度真係要提一提咁多位女手足喇。

咁點解我要打呢篇野呢?
我就唔係只係呻咁簡單,亦都唔會分化大家叫大家憎FA,始終我好深信不分化不篤灰呢個原則。
但係有錯就係要改,我只係希望FA呢個名唔好喺呢場運動臭左朵。始終治療都係講求大家對我地嘅信任,如果比呢d害群之馬整臭朵,我地就好難再行出嚟。而且我都唔希望有手足比呢d人害到,更加希望嘅大家毋忘初心,諗清楚點解要行出嚟,無論你係咩崗位。

TLDR:
To 大家: 小心呢個FA啦,真係會害到大家架。
To 嗰個FA: 希望你諗清楚為咩出嚟做FA,同埋多謝你比左咁多笑料我地。

最後
光復香港
時代革命
五大訴求
缺一不可
香港人,反抗!

前線FA敬上
屌!呢位前線FA 而家唔係溝女 唔係上位既時候呀
咁都要搶?
......
想私了
狗公?
屌佢老母
件衫係唔係求其問人借架 佢係連牌都冇果啲?
有啲FA同啲狗一樣咁惡
以為自己識急救就好撚威
唔知佢係咪其中一個
下次我見到佢 問下佢先
聽過FA fd講佢啲嘢,推
同意樓主,依加我都學緊FA(下星期考試
淨係睇條友現場環境唔安全仲唔戴gear就覺得佢有問題,不如重考張證啦
咁講左啲乜
搵食
真, tg遇過一個,無禮貌到⋯⋯
Amubulation點都唔會對住個conscious仲要行到既 patient公主抱啦下話 推
其實First Aid唔好著生命之星,因為真係比有送院能力既救護員(fsd st.john)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞