前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
真醫生護士梗係遮樣啦
啲藍絲影到相,寫信畀醫管局投訴, 秋後算帳 咁咪飯碗不保
HA都就嚟變第二間CX
我有時都會遮
但係見到狗就好少遮
因為我好多時都會想佢哋比個方便我穿過佢哋防線
如果唔遮樣嘅話 佢哋態度會好啲

同埋上次"傳屈斷手"個fa
隻手係冇斷到既
而且已經放返出嚟啦
考fa有講
理論上隻藥係醫生開又寫佢個名咪可以協助佢食囉
老老實實擔正黎做ventolin都唔比得佢吸tim
抬膊頭嗰下
真心,真係好多呢類人。前線fa小心的。
搵人起下佢地底好的,隨時連牌都無
好撚明顯想抽水加上位啦
咁真係要check下個女仔有冇畀人胡亂俾藥, 如果唔係,比佢仲繼續做FA太危險啦
識sample 已經好好啦
醫生當你識做 尊重你先行埋一邊睇
又或者廢事拿屎上身
改善下就得
少個fa就少個
正想問
可能應急措施你已經做足左 上白車之前都冇野做到 你handle開就無謂要另一個接手
利申 鳩估
容許我用冷血角度講 有啲咩可以做? 如果有出血就話包一包但盡量唔好加壓力落去怕再整傷 MIST E 先係重點
你比我我實用電話影低個WOUND同影彈頭(如果有)
醫護日日返工對住危急情況
就算唔識處理 都至少有個方向 同穩陣為上
唔會亂黎先
但佢好危險喎!分分鐘害死人
會抱到咁係一個原因
唔夠力
其實佢想參與呢場運動一定要做FA都幫到忙, 佢只係唔適合做FA
希望係前者啦下
佢係隔離睇
我做錯step佢會即刻過黎教我做一次
唔一定做FA
ventolin唔可以隨便比,護士決定要比自己都要take翻個risk,個patient有咩事既話個牌就系咁先。醫生系有權比,但系都系要take risk,因為有咩事都系一身蟻,有排搞。

粉紅藥水(唔好理佢之前話有菌先)就系例子,有人會對粉紅藥水敏感,但自己唔知,所以護士保障自己個個都用生理鹽水。因為無事就無事,有事就無牌。

講咁多野其實都系帶出醫生護士出黎做fa釘牌個risk其實唔小,紅背心比藥果個我覺得應該得果30小時的fa牌。如果有牌唔會咁做,因為一出事,人地危險,自己前途都會無左。
難得地細仔有呢D經驗攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞