前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
首先我都係一個前線FA, 亦係一個RN(女)
公道啲講句,公唔公主抱唔係重點,係有無需要
如果有個女arrest左要猜,你係仔,猜唔猜?
如果當時個女仔係tear gas中覺得好辛苦,現場又不斷放緊
盡快帶佢離開有tg既環境,的而且確係會對傷者有利

當然互相尊重係好重要,搶case唔尊重其他FA我係同意既,亦都有比佢不禮貌對待過
佢係真係有好多急救牌,亦為運動貢獻好多
打陣地都救過好多手足
但只可以話佢係好需要光環,好需要鏡頭既人
不完美,但可接受
對FA(左膠例外)亦一樣
記得
其實真係好多護士 你拉到個例子咁extreme做李國章高永文咁有乜好討論
見你個例子用FA同狗比 純粹善良提醒你FA唔一定係無料
Agree 有啲仲話要起底鶳好over
大家都係手足 有咩請當面同佢講
見倒一定打波
打!
其實真係好撚氣餒
其實忍咗好耐
但之前一直驚講出嚟又驚覺得係分化指責割席
從來唔覺得做fa 有咩光環 只係真係覺得有少少知識同sense 希望幫到件事
但除咗搶case
有d 純討論吓都溝通唔到
有d 覺得醫護做開醫院咩都有 出到嚟都係廢
以為佢地有d 咩經驗 其實都係d 急救團隊平時有當下值咁 .......
唔係要比較d 咩 大家都係想用自己嘅知識經驗去幫要幫嘅人
但真心希望大家各位fa 互相尊重
其實無論做fa 定做人 態度真係好重要

利申:醫護 發過夢 嘗試做過理性討論同提議但最後覺得會激到自己爆血管
依家都係做個帶多少少嘢嘅市民算.........
不過仍然佩服同感謝一直keep 住出嚟嘅fa 我相信仲有好多一直默默努力同進步嘅fa
你都講到咁 大家識做啦
睇你用字果然如你User Name一樣
鳩毛都未生齊 早啲瞓先可以長肉呀細路
我覺得係佢成team人都好有問題
我剩係想知條友有冇阻住私鳥?
#659 係咪真
有咩兜口兜面講啦咁大個人
連登真係越來越多分化po
唔係咩大野就唔好小事化大啦
光復香港
FA界大佬?係咪考唔到救護員要係度搵認同感
呢啲人有問題既話就更加要拎出嚟講
如果俾佢繼續咁落去 係害緊人而唔係救人
屌得走唔到留到今日啦
好需要光環 好需要鏡頭

唔怪得咁多FA咁on9 原來係因為咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞