前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
國難單野, 各執一詞,羅生門
唔係現場,無得講誰是誰非

無錯,國難唔係邊個
但FA又當自己係邊個?

比你地是但一方講贏左又點??
我只係係覺得
唔需要打沉成架船
同埋唔使開口叫私了我地
佢覺得型啲掛
文科生習醫的奇幻旅程

·
【急救知識】:有幾樣嘢所有人都要搞清楚(特別係前線FA)
1. 除病人本人外,沒有任何人有資格阻止或拒絕消防處救護員接觸及assess病人,唔該唔好覺得自己處理到就叫救護員走。

2. 如果無任何創傷,只係吸到催淚氣體而呼吸困難,係無需要immobilize條頸。我留意到個別經常出現係live嘅FA係咪都immobilize病人條頸,先勿論technique非常substandard(完全未能immobilize),非創傷性呼吸困難的話麻煩你open airway, not cervical immobilization

3. 個別FA有枝face mask氧氣樽,先唔講係唔係clinically indicated俾氧氣。如果你要俾氧氣一係就continuous oxygen supply,如果airway compromise/desat/arrest 要bag就open airway再用BVM,唔係用枝氧氣樽噴兩下就算。

4. 用salbutamol無問題,但要記得instruct病人點用,而唔係求其噴落個口到。

5. 唔好再單人公主抱任何病人!!!
我欣賞各位FA對急救的抱負,但我想大家明白最基本的do no harm。如果有knowledge deficit唔識處理嘅,唔需要強行處理,可以等到救護員到場到處理。
***同埋要記得唔好對同業呼呼喝喝
其實技術差唔緊要
但無必要呼呼喝喝
已經唔單止同業,仲對埋手捉
push
抱到墜哂落去要傷者隻手用手拉翻上去先奇怪
呢d堅恐怖,通常會發展到比人點相杯葛,然後心有不甘要滿足自己慾望同報復,最後轉投敵陣做25仔做篤灰L,拉曬你地fa手足
忍咗啖氣 大局着想 對準政權
完全係,我五六年前考咗St. John‘s,之後都無再續。佢只係教啲common sense+無撚用既包紮法,除咗包紮/CPR其他嘢根本一個有常識既普通人都做到,而所謂包紮法分分鐘你未包完救護已經到咗要拆。
你唔係扮 你係真係ON9架喎
第時佢溝女 同人佢今次場運動
「唔小心」比啲女睇到係佢
就有光環 呢招起碼用到一個世代(90後)
利申阿豬阿狗
紅背心隊有人回應咗:

已經過咗幾日都沒完沒了。

每次睇到專業嘅冷氣軍師,
我都想請教點先可以做得好啲。

真心求教,之前都不只一次試過只有一個FA 成功入煙中,pt 已不能開眼,呼吸困難,受驚,身體未見明顯受傷。

我好彩,抱過人走,之後佢仲TG 返我報平安多謝我,無俾人公審,但我而家都驚如果會俾人網上追擊,下次仲點帶個煙盲咗嘅走。

1. 一般女士如果未暈哂,喺睇唔到嘢,聽到槍聲受驚,標準掉上膊抱一定反抗,仲要FA 背通常有袋,隨時佢自己整到自己。

2. 當時掉落嘅催淚彈仲有火,即接上空爆,落雨咁散落四邊燃燒,掉PT 上膊背住警方跑同攞佢做盾無分別,係咪最適合?咁做個FA係可以好安全,跑又輕鬆,但PT exposed to danger , 仲驚到不得了(已經SOB中~~~)

3. 如唔係記者,係示威者,係咪放棄救援,唔抱走,聽住槍聲等到煙散,有其他FA到,慢慢開床,由佢喺煙度吸到瞓底等床到,定等警方到拉埋?

我都俾佢多次不禮貌對待過,好憎佢態度唔好,但只可以話喺前線,不是每一刻都有多幾秒做最精確的決定,平時可能有錯,但當日我就係另一個入到煙嘅,唔係佢抱就係我抱,但真係無時間除口罩傾嚇先,我叫唔到警方唔開槍住俾多幾秒我哋。

睇mon 無煙味,唔嗆喉,唔乸眼,唔代表當時就和平,睇mon 幾秒同喺槍聲嚇幾秒係完全唔同考慮。

當時仲要有個cam man 無mask 喺隔離,兩個人喺煙中一個已經坐低咗喺地,成地器材,得兩個FA咁快入到煙,好抱歉,我抱唔切,扶住另一個。

不如下次你哋專業嘅落場,入煙做IC 決定點做,教嚇啲唔專業嘅FA 。

同埋嗰支濕鳩淘寶氣,
事實係,我哋FA無可能帶支標準O2落地,
帶到都無權俾。
當現場附近完全無零煙味嘅空氣,
唔好意思,嗰支鳩嘢真係無醫療作用,
但至少個支噴岀嚟嘅唔係催淚煙味。

係咪周圍仲係煙味,open airway 再攞個BVM 岀嚟?
俾個patient 吸帶催淚煙嘅空氣?

如果你見過pt 好唔冷靜, SOB 扯開mask 想呼吸,但周圍都其實仲有催淚煙,嗰支好鳩嘅淘寶氣,至少無催淚煙味,可以安撫佢,真係可以慢慢呼吸到,冷靜返就帶佢走。

唔好再話我哋唔專業,
我隊都有護士落場,醫生喺車等。
專業嘅你哋去咗邊?
點解成日都係影到哩幾個on9 喺前面?
點解無多幾隊企前啲,等埋記者同前線先走?
點解一開槍你哋專業FA走哂去後面?

有人叫FA 你哋會立即到?
喺煙度個個有mask叫FA你哋會聽到?
如果係為光環,俾你,你企前啲唔該。
我都想影到多啲其他FA入煙開張床抬人岀嚟,
唔係次次都淨係擔心自己隊員中彈。

因為專業,首要係現場環境安全,
所以專業嘅你哋喺無煙嘅地方慢慢屌我哋on9。

如果現場環境安全,點解要FA ?
專業跟書做我就返屋企啦,前面咁危險。

係,我唔專業,
注意次序 : 不被補,不受傷!
我只係負責維持佢有心跳帶佢走,
上車有醫生搞,不過唔係白車,
去醫院後被捕你無聽過?

你可以同我一齊屌佢態度唔好,
可以話佢好多嘢,
我都試過嬲到想打佢,
但,唔好抹煞對方嘅努力。

而家屌到佢唔會再落場做FA,
下次得我一個入到煙咁耐,
得返我可以唔驚槍聲,
喺煙入面search n rescue ,
你哋係咪睇住mon 等追擊我?

仲有,我哋哩隊光環撚好蠢,
點樣可以唔除面罩,又知現場位置仲有無煙味?
點樣可以最快知patient當時吸緊咩空氣?
點樣可以咁嘈隔住個mask 同patient 溝通?

麻煩專業又低調嘅你哋落場教吓我,
因為抗煙力咁強嘅FA唔多,
下個追擊應該係我。
咁我仲入唔入去search & rescue?
定專業啲,企後啲,等煙散?
咁ventolin/salbutamol 鳩噴
垃圾高山氧噴兩嘢又唔噴係咩玩法

同埋加映紅背心隊長老鬼宣言:

<<基本入門- 對嗰支水嘅反應>>

五年前嘅圖片~化學燒傷到泰妹咁黑。

今次運動開始之後,
成日都有人問返去點洗唔會再乸多次,
好多返去沖涼洗面又再次乸到叫,
但其實我最想講嘅係FA。

因為其實讀30個鐘已經可以做FA,
大人細路都有,
有啲醫護學生可能醫術高,
但現場執生反應好低,
仲慢慢喺馬路做啲好少事嘅傷者,
又氹又呵,完全唔知推到埋嚟,
真係好危險🤦🏻‍♀️

中槍,意外受傷無得講,
嗰啲真係無人想,
亦係點解話要有隊友嘅原因,
萬一唔好彩要互相救大家。

但~~有好多明明係可以避免嘅,
中暑,暈,無防具,企錯位,自己衝岀去~
乜都有啦。

我唔係好有經驗,
醫療知識都唔係多,都有犯錯嘅時候,
但落場,至少要對自己負責。

最基本,
了解自己嘅體能,反應,同能力,
盡量唔好成為負擔。
嗰日攰就企後啲,話聲俾隊友知,
或下次先岀。

更理想就係知埋拍檔嘅狀況,
提埋佢幾時補糖,飲水同休息,
唔係救完人,就輪到自己俾人救。

五年前,睇相第一張應該剛開場,
好明顯中頭中面,咳緊回氣,
把頭髮只係上面濕,馬尾仲乾底爆開。

(俾人)打咗大半晚,
第二張個頭已經濕哂,髮尾都濕哂勁貼,
手喺閃光燈吓燒到微粉紅色,
塊面係化學燒傷到泰妹咁黑紅。
返去先知頭皮入面係乸到損哂嘅,有血水,
塊面之後係免費換膚咁。

嗰晚燒到咁,我可以唔抹唔洗做天光,
唔係唔痛,可以話你知痛到想大叫,
但有更重要嘅事專注做,
身體承受到,就繼續,
鹽水留俾大叫嗰啲洗眼先。

我係好彩,身體對化學武器無乜過敏反應,
而且keep 住飲夠水仲再㩒頂啲,
所以今次更會行得前,
因為唔係咁多人好似我咁忍得。

如果你唔係我咁清楚自己嘅反應,
唔該各位保護好自己先。
好多都對自己嘅身體awareness 好低,
唔了解自己嘅身體同能力,
唔記得飲水,唔記得休息。

最危險係 唔 知 自 己 對 化 學 武 器 嘅 反 應,
最後都係大呼小叫要人救返轉頭。

如果你唔得,頂唔到,無人會怪你~
請對自己負責任:
1. 可以企後啲
2. 可以著防水褸/雨褸,包保鮮紙 =_=
3. 可以揸定油,揸定cream,揸防曬你自己試,
盡量隔開接觸到嘅機會。

仲有,作為FA,請至少準備好救自己用嘅嘢,
Johnsonbaby shampoo 又好,
酒精紙又好,
卸妝油又好,
cooling spray 又好,
睇你自己個人皮膚反應,自己返去試定先。
中咗就自己同隊友企埋一邊,
靜 靜 地 做,唔好一直叫。
如果你會過敏,會有大反應,
求 你 以 後 企 後 啲,
真係會嚇親唔識嘅小朋友,大家會好驚。

我哋係FA, 唔係嚟 Cosplay ,
唔好製造另一個混亂,
好好照顧自己,中椒水係入門基本,
已經四個月,而家有機會開真槍,
隨時都有更嚴重嘅傷者岀現,
而且有更多未中過椒嘅傷者需要安撫。

近距離顏射,
有人反應係會即時暈倒,
哮喘發作,
呼吸困難,嘔吐,抽筋...等等,
所以你大叫,仲要係FA,
大家只會冷處理你。

請大家記得保護好自己,
近 距 離 時 至少 要 帶 眼 罩。
少少乸少少痛,落場預咗,
作為FA亦應該一早了解中咗係咩反應,
對身體有咩傷害,會持續幾耐。
嗰一陣一係忍咗佢,
忍唔到就諗吓以後點樣保護自己,
唔好要人擔心,唔好attention seeking。

係好乸,我試過我知,我勁怕痛添。
人哋小朋友中槍,劈開,爆頭都未叫,
做得前線FA,見慣大場面,
落到場就唔好咁温室小花小草啦,
嚇親啲小朋友呀~

有咩得罪真係唔好意思,
只係想提大家,首 先 要 自 己 安 全。
人無事先做到世界冠軍,
近日真係多咗新人落場,
麻煩舊帶新,一定要有隊友,
齊上齊落,安全至上。
屌你老母啦
好撚憎呢啲撚樣成日開口埋口話人冷氣軍師
有啲悔意都無 完全唔會覺得係自己有問題
擺到明就以為自己走到最前線就唔可以比人屌
話緊你呀 寫呢篇嘢嘅柒頭
想拎光環呃閪屌唔該死撚開啦 垃圾偽FA
前前後後有無數位巴打話佢地搶CASE又唔解下話既
未解釋點解成日屌其他team?其他人唔係FA?點解你team屌走救護既?
你估今日大家既怨氣會係單單一件公主抱既事觸發咩
公主抱
佢隊友話我地屌到佢唔再落場,係至好講呀落場正契弟。
我地見一次就屌一次
[全世界入]國難話要鶳FA喎
https://lih.kg/1672330
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞