前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
FA大過救護?????
洗眼嗰啲細而多可以唔講,出血有2單

一單係穿頭爆缸,好在嗰陣大撒退啲人集中,好快有醫生follow up同吩咐我點做

另一單面部出血,現場冇滿裝fa,只好幫佢止血同安撫佢等救護

而問題在於我發夢通常係補位,而依家又話fa良莠不齊,所以你哋呢啲專業人士尤其特別重要,重要在唔止技術,而且重有態度
我寧願辛苦都唔要俾呢啲傻鳩幫手救
佢一日存在一日阻鳩個運動
一定要多d人睇過佢2014年做過既野

https://www.youtube.com/watch?v=2rUuL1GqZtQ
題外話 個女應該靚女來 幾正
Push
我考完有證書,不過都知自己經驗唔到家,尼D真係
推。
同問
dklm 前線FA表示 好L多人都唔妥佢架啦 on99 甘樣 無料扮四條
唔知有無誤會呢,係我自己本身有哮喘,所以有用個d藥,而唔係去救人比人用
細個時,有護士哥哥教過我用紙袋,哩個應該方便d,同好過膠樽。
氣管收窄而唔係密封,如果病發時幫手打氧氣,都仲叫做吸到下,咩都無係無乜可能自己夠力捱到好耐,變咗個人因為抖唔到氣而更加緊張,氣管更加窄。
我自己係第一身,同你地學嘅唔知會唔會係有出入,就等同以前會用口連鼻嘅氧氣罩,我可以聞住氧氣等藥黎,之後唔知點解變咗只用鼻個條喉(問過醫生話醫管局改的),根本完全幫唔到忙,完全係用求生意志去捱到d藥送黎,辛苦到想死咗佢算,個下會諗,有無真正了解病人嘅需要,係咪係理論上覺得比條鼻喉,就聞到氧氣?係咪開2,3度我就真係吸到?開大d驚我中毒?
上咗病房就無哩d事發生,醫生護士都好知道我需要咩,可能佢地對開同類病人比較多。
前線有好多有經驗嘅fa佢地一睇就知點處理,大家都係想救人,所以真係唔好搶,量力而為。
FA書第一頁,刑事,民事都中晒
無計,事實而家好多人信唔過FA
小事寧願等醫生護士,大事等白車
都好過亂咁黎既FA
原來有急救牌就可以做FA
我真心膠以為個個都係放假既醫護人員
捉佢獅鳥?
我見過有幾位嘅背心仔寫住醫生同護士
First aid 味姐係急救
都係啫,唔洗兇人呀?又唔係under佢,係咪上咗腦呀?
其實只要你講嘅係正確做法,無必要叫人走丫,大家都係想幫忙啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞