前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
香港既情況我唔係好清楚,但上面有巴打講大部分都係專科出黎先會去讀EMT。

至於台灣就冇特別限制,基本上完成中學已經可以報讀EMT1,但當然讀完考唔考到又係另一回事

btw EMT分咗作3個level,分別係EMT1(basic)、2(advanced)、同P(paramedic)。基本上EMT1其實唔算好難考,但去到2甚至p就難好多
更正翻少少 香港行緊EMA
EMA 1 可以prep 藥 但唔打得藥
EMA 2 可以打藥 (印象中消記要另外考 藥跟人既)

Btw 其實計EMT 1 學既野
某兩大部隊上齊course(ITLS/PHTLS) 係有EMT 1 所學既野
+1
出面成班著住EMT反光衫,又有幾多個知呢d丫
落場既話應該低調平凡同實用
電筒又係戇鳩 set 到成隻狗咁 照落patient 到 光到自己都睇唔到野
單車燈當識別燈ok 既
Btw 如果件野有實際作咪用lo 問題好多係裝飾
如果如果佢真係有咪着囉
不過都係個句 點解要比人起底呢 要識保護自己
正常識別燈唔應該耀眼,又唔揾膠紙封,掛又掛到聖誕樹,屌你無事無幹又開住
恕我得罪講句, 前線FA而家做到嘅野好多限制。

今時今日嚴重嘅case(e.g. 爆頭, unconscious), 死popo根本唔俾你埋去做。我覺得(純粹尻估)而家FA最多做嘅係洗眼同處理SOB。咁即係帶枝大saline同埋扶人走佬最實際。俾popo搜到帶Ventolin Salbutamol係身都分分拉尻你。

咁如果只係沖saline同埋走佬嘅話, 各位衝衝子自救仲實際喇。
屌,本來就係可以,俾班茂利玩串哂個party
好想做FA 但都唔敢出黎做
覺得自己唔夠料
唯有帶少少裝需要時幫手

利申:RN
唔好劣幣驅逐良幣呀,
如果有事,我都想搵RN多過十個不知明FA
我係一個fa牌加als嘅前線fa 之前發親夢都見到呢條撚樣
最過份個次佢係我手中搶咗我個patient 再屌鳩我嘅判斷
一個前之前終於頂唔順轉職
見到有手足因爲呢條仆街而唔信fa真係好可惜
事實上真係有好多fa手足同大家齊上齊落
好多手足之間都合作無間 夠手足唔會搶人
做唔掂會叫其他人幫手
希望你哋唔好將fa手足割席 只係相信rn同doc
好多人都好有心而且有能力
利申本身係專職醫療,發夢join過一次FA team
覺得個風氣好爭住攞表現,又鍾意轉過頭踩人地唔識野
我同同team一個RN可能外觀細粒啲,一開波已經被當咩都唔識拖累佢地做野嘅細路,成晚都有說話聽
谷鳩氣又唔想透露自己background 太多,之後都係係後排做返普通市民算
所以我自己已經唔會再信FA
有乜事,我寧願等白車
或者有RN, MO
明明場上RN,MO一定唔少
何必將自己身體去比一堆FA去爭取表現,最怕傷上加傷
連登仔真係好撚奇怪

如果樓主講真

唔明點解有d撚樣仲可以話算,不割

你老未不割席比你咁樣亂尻咁用架?

屌你,咁d藍絲都係太愛國,差佬都係打份工姐,你又屌?

是非對錯都要分架大佬,唔係咩住發夢個名就有免死金牌架

我話你知呢d撚樣下次見到佢咁一定打柒佢呀
其實公主抱已經係大問題
個FA lack of commom sense
好似有啲印象
9gong
真係啊豬啊狗都做得
咁前線記者都有衫,以為fa都有
不過上衣1021元朗址衫絲打冇反光衣都係da
#fa
建議都係買黎著,唔係嘅啲狗真係可以更加肆無忌憚咁玩你
不嬲唔信呢d所謂FA
大部分都係裝備撚,出去拎光環
作為真正既FA唔係應該希望自己無用武之力架咩?
有一部分人反而成日想有事發生!
都唔知咩心態!
拎住個FA牌,以為自己識好多
其實上過急救既都知其實個FA牌係皮毛到不能再皮毛(除左cpr個part,但你無搓過真人,我諗比你,你都未必夠膽搓)
好想大聲講,咪撚再拎光環!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞