前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
唔駛亂估,我唔係本人,亦唔係事主

我都好撚憎啲人亂咁鳩鬧鳩指控其他人!佢未必係最叻最勁嘅FA,但我見過佢做野無數次,可以肯定佢唔會好似某巴打講會do further harm囉!唔識就唔好亂咁話鳩人啦!
P牌唔該你收撚左皮先 條撚樣擺明chok住想出位食女咁款都話冇問題 咁下次中出埋跟住話出過黎發夢又冇事阿?
我唔係FA未開圖睇字都估到係邊個

爭case同屌救護已經係死罪
有啲FA仲好笑,我發夢需要急救,佢地呆咗。
我發夢話 鹽水啊 打側沖
然後等我自己嚟。。。。。。。
其實來來去去教既野做既野都係大同小異
同埋FA班係比個初步急救知識你

至於醫生護士梗係熟過我地, 同埋有部份傷勢可能係傷及體內既, 醫生做現場評估係好過我地唔知點

但有d野, 你一早幫佢, 例如止血/CPR
係會救到佢的
我冇話FA勁過RN,mo啵讀完30個鐘果d根本上冇得比不過睇黎你堅未撞過一d眼科、耳鼻喉科啊!只係要話比你知,唔同範疇嘅係會只熟悉果個範疇嘅野!就算AED 嘅RN都未必熟上Collar啦,佢哋平時拆架之嘛!咁唔代表佢哋唔專業!只係呢D 係p院前護理同 院後嘅分別
發夢時候相遇過,佢既程度都差唔多
咁請問點解釋
有一打人以上話佢有問題?
真係手足屈手足?
會唔會咁?
點都唔係咁抬
死屍先係咁做
你睇下個頭
連登P牌就唔撚俾出聲呀?咁唔撚出聲囉!我回文回得少有罪?
好大陣酸味
你都係唔抵得俾佢搶風頭型晒遮
佢係前線屌同路人嗰陣你唔叫佢唔好分化?
依家批評佢做法不恰當你又屌鳩返我分化同路人
好多FA以為自己掂得過班專業醫護救護
人唔笑狗都吠
首先要多謝各fa嘅用心幫忙
形式上用錯係真係要提出
因為愈幫愈忙真係仲衰
但大家留言嗰時用詞上小心d
唔好一下子就抹殺左人地嘅用心
咁嘅話一下受太大挫折
可能連improve skills嘅心都冇左 索性唔出

但講真 冇專業訓練嘅真係唔好亂咁做FA
幫倒忙仲大獲 人命黎架!

我有朋友做開出面event 嘅first aider
佢話其實短短幾十個鐘嘅first aid course
或者nursing 嘅clinic practice
真係未足以應付千變萬化嘅case
只能夠有General concept
但case by case 點做真係好靠經驗

希望各FA 量力而為 知自己識咩先去做
最緊要真係要do no harm !!!

收皮啦p牌仔
當然,咩傷都見過處理過
成日以為自己大撚哂。
根本現實垃圾一名要靠個運動刷存在感。
老老實實呢啲撚樣某程度上都係消費緊個活動,人血饅頭啲fd黎
永遠記撚住雨革班捉鬼on9
嗰時覺得香港人唔配擁有自由民主
下次見到佢,大家可以平心靜氣傾下
不完美,但可改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞