前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
救人唔係問題,但佢救人啲程序,處理手勢好錯,會整傷傷者,咁你仲覺得佢係幫緊人定累緊人?
唔係
hyperventilation
exhaled>inhaled
co2>o2
ph imbalance acidosis
比返co2 correct ph balance

所以bronchial dilator + co2 treatment可以係正解
而hyperven其實最主要由mental出發 先係治本

利申 我覺得姐
推,認住呢條有。
利申:renew左四次 FA。
佢似係冇接受過o2 treatment訓練 但買支o2亂9咁俾pt用嗰堆裝備撚
我諗佢係想刷存在感
問題係佢抱人去狗房對面呢diu
ok可能佢當時判斷pt冇骨折個d所以公主抱,但係佢唔撚夠力抱呢
一個唔該跌落地真係多謝嗮你幫我整斷條尾龍骨
真唔真啊
Student有冇咁大膽
我自己仲SEARCH緊支野出到幾多L氣
但我唔覺得支野出到1-6L氣
正解 安慰佢俾安全感佢好過俾氧氣
手足下次問清楚係FA定醫生護士至好比佢掂你啦
又唔使咁驚青嘅,洗眼止血嗰種普通人都做到嘅嘢可以主動嚟做,FA點都係要吸吓經驗先會變得更好更冷靜

但記住一切以傷者為先,有救護就救護處理
我識d出黎做fa既 cu/kongu nusing students
好多都好乖好聽話 虛心學習
甚至有medical students/housemen都係好幫得手
其實都係睇人係ward日日比人屌開嗰啲出到黎一樣唔係博愛係搏屌
我見到個班小妹妹就擔心 依加唔係做WARD呀
教佢呼吸,重點係要落番COLD ZONE
然後現實環境再複雜一百倍
個源頭係佢成身中哂pepper spray 準備allergic reaction or shock
然後黑警係出面推進緊 佢全身黑色衫 你知道你再等佢有可能被捕 手足又想走 但你發現佢根本走唔到

究竟走唔走好 走又幾時走好
醫又點醫 係電光火石間佢就可以即刻deteriorate 比你睇
所以其實有心有力既fa係好重要既角色

我地討論已經離撚哂題
Push

大大聲屌走救護 以為自己無撚敵
目中無人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞