前線FA: 今次真係嬲左

2699 回覆
8781 Like 63 Dislike
有啲fa真係好撚臭串
我覺得你有讀過course 最基本醫療知識有
就已經可以出黎
最好就一隊幾個咁出
而一隊入面真係要有返d專業人士 carry下成隊
佢地比advice 你就做落手果個

點解咁講係因為 臨場經驗永遠>>>溫書

講多幾句
1.態度要謙卑 一定唔可以係傷咗既手足面前互屌 佢會更加驚
2.要學識交case (位手足咩事, 我地已經做咗啲咩, 需唔需要幫手之類)
3.如果真係要教藍絲/狗既時候 你要justify到
APN
所以話,出面RN,MO都好多,真係唔使咁多FA,又無料唔識做
上st John 告佢 除佢個FA牌啦!
淘寶大陸嘢,不了
成效存疑
第一句我梗係冇講出黎
不過巴打都講得啱
我有次都唔小心講咗句「hypo呀, 不如睇睇hstix」
其實佢地真係未必明白我地d terms
即刻講句 佢頭暈可能血糖低呀 我地問下佢幾時食過野..etc

但我就覺得基本野vital signs要識
至少你handover比救護都要報啦
下次見到私了佢啦,行出來害人害物
上年考完,而家都唔記得晒咁濟
去St John 搵資料再告佢 話佢失德 除佢FA牌 條友咁仆街 起佢底,唔好俾佢害人
其實可以去遠啲比個紙袋OR膠袋佢
低SPO2 係因為SOB
前題係速離

咁想出名我幫你一把
MAX 哥自稱EMT(但永遠講唔到係EMT幾
喂喂喂 佢wheezing緊
你搵支高山氧屌落去佢都收唔到架
有撚用咩 個牌根本就唔難考
一般layman 都識
係講緊啲無料扮四條個啲fa

唔識唔緊要 學多啲 唔好覺得自己萬能 其他人好撚廢
唔出聲咋 面係人地比
好心就謙虛啲啦 有料既人永遠都比你多
hyperventilation
記住,你只係得張狗屎垃圾都考到嘅急救牌咋, 咪撚當正自己係醫生護士啦
狗公
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞