真全民健身 - 為抗爭者而設既屋企健身全攻略影片 (觀念+熱身+正式訓練)

1001 回覆
1054 Like 8 Dislike
明白,下次做占前試下先
啱啱試做完下肢,
硬舉唔係幾識用力,好似做錯晒,唔知咩肌肉發力先係正確;
腿後肌訓練做完酸到仆街,我諗係基本上咁耐以黎未做過任何動作特別去訓練依個位;
小腿個動作都係唔太知點做,好似冇發到力咁
應該主要用屎忽,腿後同四頭
自己拍片睇下動作做唔做到我所講既上半身保持直立,膝臗同時打直。
做到就錯極有個譜

做完即刻酸聽日會更過癮

小腿兩個方向都發唔到力嗎?
推出去果個試下用手力拉緊單腳單腳做,唔好淨係靠個背頂住
我想問肌肉酸痛問題,係咪唔酸就冇用?但我當刻係冇力再做

thx巴打
haahaa

打緊份稿
我就係怕微小撕裂不足
酸痛唔係有冇效既絕對指標不過新手做完完全全冇酸痛又係怪怪地(24-36小時)
第二個星期開始冇
有冇加重
一開始可能一個星期已經大力左
冇加,屋企冇咁多款橡筋帶
兩條疊埋?
我得一條迪卡儂25lbs ,加左可能太重
所以多幾條唔同磅數真係好緊要
師兄 想問深蹲係咪主力訓練大腿前嘅肌肉 因為做完1set前面好酸但係後面同臂肌都完全無感覺
可能
一、臀部本身比四頭強好多,未達臂部既刺激門檻

二、臂部本身酸痛冇四頭咁強烈,其實有刺激到當下你唔知

三、動作出左少少問題

四、你既身體比例天生決定你係四頭主導深蹲既類型。
講少少題外話
最近有單香港asics代言人撐警
呢單野對我黎講好嚴重架,因為舉重要著舉重鞋
而舉重鞋界既王者就係asics既727
真皮手工訂製,可以自訂鞋跟高度,鞋面唔爛其他配件可以換件維修,一對可以著到比個孫。

我依家仲未有但終有一日我會有一對

唔該ching 瞓醒先感覺到臀肌酸酸地
唔洗唔該,大家加油
你係係外面練定係屋企用阻力帶練?
009 - 初次鍛鍊的常見問題(口水片)
010 - 在家心肺訓練

大家有冇咩意見 有冇咩題目係有急切性啲?
係屋企0負重已經好夠
加油
注重蛋白質吸收同睡眠 好快有進步
武運昌隆
光復香港
大家齊齊練 唔係點對付d狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞