真全民健身 - 為抗爭者而設既屋企健身全攻略影片 (觀念+熱身+正式訓練)

1001 回覆
1054 Like 8 Dislike
我都感覺係樓梯機
我係屋企鋪張魚加煎練心肺
練完小腿都酸酸痛痛
大家一齊加油
想問下巴打我做二頭彎舉但一日後痛左去肱橈肌係咪做錯動作?
有時放工超急步行15分鐘會攪到小腿前面同後面舊肌肉好痛,接近抽筋果種感覺, 想請教有咩運動可以鍛鍊?
呢條肌肉係正手二頭彎舉唔會太出到力
但有可能因為用彈力帶多左對手外旋既阻力
你平時係咪雙手同時做?
一次做一隻手就應該唔會
下肢訓練日最後一對動作
用咗ringfit健身
你好似係第二個

加油但我覺得效果有限
都係好過冇
係雙手同時做,同埋依個動作我用左啞鈴,因為彈力帶太難控制
會唔會係我二頭肌唔夠力所以借左力但自己唔發覺?
Cls
會架,手掌都要固定好
lm跟進
巴打記得提人練上身前 外旋同內旋肌要做足熱身 因為佢哋負責肩膊穩定性 如果唔係就好似你咁傷哂
遲啲出片講下每種訓練既前熱身同受伸展

不過我全家膊頭都好健康,依家兩個傷左手掌同左腳裸都係返工搞返黎
新手黎講 頭1至2個月係適應期 要俾耐性

Btw ankle咩事?重訓要小心 因為ankle唔夠力都會間接傷膝
yes 我自己睇返片蹲到平衡再落少少左腳裸會有少少浮,搞到左腳膝頭唔穩定,重心有少少向右傾,左面四腳肌發力效率低左。所以冇蹲5reps以下好耐了,同埋除左深蹲所有練四頭既動作都分開左右獨立做。想解決左個問題先玩返大重量。

事緣係公司貨車斗跳落地扭到好戇鳩
On9仔

要練下喺硬平地單腳企 過30秒先收貨
之後進階去軟面做同樣嘅嘢
岩岩試左,呢個又唔難
我個傷法係屈到去某個角度開始會痛
所以你當我左腳裸活動度受限而且拉唔開去處理就差唔多

政府醫院本身下年六月先排到我,唔知係咪啲中國人走哂,下個月頭有得睇了
Btw 原來我識d健身巴識你有冇興趣入黎一齊玩?我可以share下有咩運動幫到你

好想黎不過依家因應現實需求,係維持肌力 增進耐力同心肺功能既訓練模式

physical已經滿足到我

如果識我既話我應該知邊一群人你地都加油推廣健力運動,以運動員身分為香港發聲
健腦加入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞