真全民健身 - 為抗爭者而設既屋企健身全攻略影片 (觀念+熱身+正式訓練)

1001 回覆
1054 Like 8 Dislike
屌好似整傷左膊頭,係咁KEEP住隱隱作痛但係禁落去又搵唔到個痛源
停哂所有推既訓練先
可唔可以講下做咩會痛?
咩都唔做都會隱隱作痛?
有冇話隻手抬起到某個角度會刺痛冇力?
屌好似整傷左膊頭,係咁KEEP住隱隱作痛但係禁落去又搵唔到個痛源

唉好唔開心,有人睇我啲片去操搞到整親
咩都唔做都隱隱作痛,一時時,唔關你事嘅,應該係我自己chok親,好似係舊骨頭嗰個位
巴打唔好意思我仲有另一個問題
就係當我隻手水平舉起嘅時候(類似側平舉(?)),隻手落返去嗰下個膊頭會"卜"一聲,唔痛唔盛但係好奇怪,請問係咪都要避免做平舉動作如果唔平舉咁請問有冇其他動作練到膊頭
卜一聲唔痛冇問題
平舉只係一個專練側膊既動作,唔做都有肩推練前膊,反向飛烏練後膊
覺得好奇怪
形住啲骨磨/軟骨問題
巴打可唔可以教教lateral raise有咩要注意
我做極都搵唔到個啱嘅form
睇人做都好多花款
究竟應該企直定烏前?
隻手應該舉到幾高?
前臂要伸到幾直?
卜一聲係關節結構有空位,會有氣泡
我做就微微烏前,手肘起到同膊同水平面
前臂愈直阻力愈大,但唔建議完全直哂鎖死
我而家係做差唔多成隻手伸直,拎好輕都覺得好辛苦
我懷疑係咪我舉得高過我個膊,有時不自覺好似縮後左個膊咁
鳥好前?點解會縮後個膊

如果輕啞鈴同重啞鈴可以提供到相同刺激,毫不考慮我會揀輕果個

因為對身體其他新位壓力細
我都唔知,好似點做都唔順咁
我下次試下前臂唔好咁直同唔好舉咁高先。。
同埋我一邊手手掌條根成日會做呢個果陣扯住痛
試下轉下火掌邊向 唔好比膊頭內旋得太勁
試下轉下手掌方向 唔好比膊頭內旋得太勁
我而家一開始係雙手打斜擺大脾前面咁
定應該擺大脾嘅左右先啱?
膊頭運動方向睇手肘角度
但手掌控制膊頭內外旋到幾盡
抽住條筋試下轉下隻手既轉動角度
手同手肘既角度就決定個力臂幾長
唔該巴打,好複雜不過等我下次試下轉轉隻手嘅角度先
由上到下

一、十分內旋,有啲人會膊頭唔c服

二、中立,

三、偏外旋,但依然練到側膊

四、過份外旋
咁多位師兄 leg day果日熱身你地會做啲咩?
我啲片 = 狗都唔睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞