真全民健身 - 為抗爭者而設既屋企健身全攻略影片 (觀念+熱身+正式訓練)

1001 回覆
1054 Like 8 Dislike
請問做掌上壓次次都係手臂累先係唔係正常?
推啊
完全唔夠力做掌上壓 練住其他野先
可以正常,可以唔正常
如果天生手力弱過胸力就正常
姿勢唔好,搞到胸出唔到力淨係得手力就唔正常

兩者都可以係推胸前做啲唔胸飛烏黎啟動胸肌先(推力果日有教,唔好練到爆,起碼留五下力)

手力弱過胸好轉可以將對手擺闊啲

姿勢唔好手攰先應該注意返有冇做好夾背沉肩姿勢

新手仲有一個可能性:個胸冇力你feel唔到,淨係feel到手冇力
掌上壓介紹左兩個方法負負荷,唔信你做唔到
冇腹肌可唔可以去加藤屋搵樓主隻抽
有追開巴打 我都想好似巴打咁大隻(努力中)
可以,但係冇腹肌唔夠我打
訓撚醒未

我都叫大隻?
可能個胸無肉 冇乜FEEL
有時做完個胸有崩緊既感覺 應該都有效果
唔會冇肉否則你完成唔到個動作
btw 有個又係瘦骨仙之前同我練左轉胸
我痛完佢先開始黎料

不過有機會係冇咁敏感既
試下你條片坐低推先 睇下會唔會好D先
Thanks 巴打
Lau ming
psyh
有脊椎側彎要點練,平衡力(穩定)又要點練,同埋我啲肌肉好似唔平衡。
首先冇脊椎側彎既人先係少數
問題係曲幾多度姐
我會話平常咁練就得,你要搵到對身體最舒服最有力既發力姿勢。呢個姿勢未必係好靚既水平垂直線。但我地唔應該用本身就唔平衡既骨骼構造去追求一個絕對平衡既發力平面。
好多運動員都有嚴重既身體不平衡,so what? 唔通佢地應該為左平衡去放棄佢地本身可以擁有既速度,力量?
如果有讀者係新手入大場操,啲大場教練鐘意講你身體唔平衡,因為個個都係咁。有慣用手架嘛。

健美運動員為左視覺效果要將兩邊練得好對稱,但我地唔係健美運動員。

訓練果時可以注重兩邊同樣既負荷同樣既刺激。但我見有啲人會為左平衡拎住好低好低既負荷去訓練,呢種風氣我無法認同。

平衡我推介一個訓練動作,單腿硬舉
但只係一種輔助,最fit既訓練要睇你要咩平衡
同埋訓練核心力量都有助穩定。

你依家既肌肉係由生活習慣得黎,我地有慣用手,同埋無意識中上落樓梯都會瘤某隻腳行先,無意中都令其中一邊訓練多左

接觸重量訓練後肌肉就會進化去應付訓練,到時你既生活習慣就對肌肉刺激細左。所以平均訓練就得。

但都要留意下 臥推會唔會靠埋一邊,蹲會唔會側左去大力啲隻腳,如果冇影響訓練姿勢,我覺得唔需要過份執著完美既肌肉平衡
健腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞