真全民健身 - 為抗爭者而設既屋企健身全攻略影片 (觀念+熱身+正式訓練)

1001 回覆
1054 Like 8 Dislike
新買幾岩腳
係痛定痺?
好似肌肉扯住硬哂咁
係咪跑太耐咋定一跑就咁
一跑就咁,反而跑多陣好似好左,唔知係咪麻木左
講踢波,入咗波,慶祝正面剷地下,剷甩咗粒lin
打佢老母

sor 呢排日日有行動,所以更新無期!
咁啱臀部肌群好酸痛
救我一命

不過唔係好明「拉筋」嘅原理
係咪即係啲大隻佬其實啲「筋」好硬
所以先咁大隻

如果拉鬆啲筋 係咪冇咁大隻
推,我會join
同埋小腿外側肌肉可以點拉
唔關事,副作用黎

要拉果隻腳轉入去,扶住牆慢慢踩
好似拗柴個姿勢咁
啱啱睇左睇左中大live...大家真係要好好鍛練投擲動作需要用到嘅肌肉...
https://www.facebook.com/213840832429433/posts/726698564476988/?substory_index=0

秋風起,學校陸運會又到喇! 跑步跳遠大家都識架喇,但通常擲標槍/擲壘球都比較難,好難掉得遠,好難攞獎

今日就會講解大家會用到既技巧,可以投擲得更遠
投擲是一種旋轉爆發力的動作,動作快就可有較大的爆發力
擲東西要擲得遠,不單要用腕力,還要其他部位協調,幾乎動用全身肌肉

以擲壘球黎講 有個握法重點係 - 手心不會接觸到球
力量要集中在手指,而不是在手掌。因為係擲的瞬間,手掌更多既係輔助,手指先係真正發力既部位,大家可以參考

常見錯誤
1. 投擲角度不好 - 好多同學都係投擲時候手舉得太早太高,令到球好快向下跌,就算幾大力都好難擲得遠
2. 忽略其他身體部位 - 例如沒有用到前導手,只係無力咁甩開,和沒有利用腰部轉動
3. 下盤不穩 - 雙腳沒有站穩,前腳沒有蹬地,令下盤平衡不好

正確做法 (動作需流暢連貫)
可以助跑後以側身起步 > 以腰部為軸轉動,手從下往上到出手點 > 前腳蹬地繃緊,雙腳處於弓步狀態,手踭要高過膊頭 > 手臂筆直不彎曲,再揮臂投出

請分享比你地就黎陸運會既同學知

圖文:KAPO

#kofgym #S&C #sportperformance #training #訓練 #gym #fitness #運動 #hongkonger #freehongkong #香港人 #throw #投擲

多謝樓主推廣健身!
我本身都係愛好者,都有義教唔同朋友一齊做,一齊交流下,有D 建議可以比你

1. 最大問題係,佢地肌肉感受度比較差,我覺得可以由body weight 動作開始講起,因為個D 活動涉及compound movement 多D,多關節,可以令佢地久未躍動既肌肉得以喚醒。

2. 另一個問題係佢地通常唔夠力做,可能一下掌上壓都做唔到,咁可以用D 漸進式既方式,例如incline push up,教佢地由易到難慢慢做起。

3. "光復香港,做左先講",太多理論或者會窒礙佢地,覺得太困難,不如開始左先,再邊做邊tune。

以上只係我個人意見

五大訴求 缺一不可
光復香港 時代革命
2. 同 3. 其實都有 不論引體同掌上壓都有嚧輕負荷既訓練方法

3就... 我不嬲都係強烈建議人睇左觀念片先,不過我標題寫得好清楚所以應該都有唔少人直接飛左去睇果三條訓練片
好返,專登入嚟多謝巴打
等你出啞鈴片
冇咩時間拍片唷
依家啲片都夠夠地做
又唔係要練到臥推1.5倍體重深蹲2倍體重
分返啲時間比心肺帶氧,爆發訓練,甚至道具整備
起碼我依家係咁
其實1.5倍同2倍
係唔係中手既level
脫離新手lv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞