真全民健身 - 為抗爭者而設既屋企健身全攻略影片 (觀念+熱身+正式訓練)

1001 回覆
1054 Like 8 Dislike
有心機拍 =/= 拍得好 吸引到人睇
我都知既,唔係個個都對健身好有興趣可以捱到咁無聊既片聽成十幾分鐘
但係完全睇都冇睇過果啲就會想一槍打死自己
比個建議
試下將每段片10min 之內講完
唔夠就分上中下集
好 以後試下咁做
Push
4日 兩日上半身 兩日下半身
無恥自推
wts
安全增磅係一星期增大約450g肌肉

估計
175cm50kg 正常一日要食2450kcal(輕-中等運動)
增肌 一日要加~500kcal, 大約=一杯奶+三塊白麵包+兩隻蛋
即係你一日要食最少2950kcal
蛋白質一日最少要70g
多過少過450會點樣唔安全法?
Day 1 引體上升5 組+ 深蹲100下 . Day 2 掌上壓 5組+深蹲100下. Keep 住重覆,ok ma?
支持有心人
最主要係瘦底開嘅一開始增磅無乜可能可以每日加到咁多卡路里 要時間適應
500卡路里比較容易適應, 而500大約加到450g肌/week

另一方面係驚新手食得多但肌肉刺激唔夠
多左嘅能量會去左增脂而唔係增肌 增脂唔係可取嘅增磅方法
理論上agree
但我相信香港9成瘦底既 都係嚴重食唔夠 又skip主餐 真係呢d時勢叫佢地9食好過
利申瘦底 175cm60kg 半個月前~55kg
瘦真係好容易食唔夠 三餐食到好飽都係唔達標
可能個胃長期習慣左細食
所以餐同餐之間一無乜飽嘅感覺就會塞嘢落肚
上網搵左少少...大快活午/晚餐雞胸飯先得唔夠800卡,就算午+晚餐都食晒先得千幾卡...仲要食多大約1000卡,早餐一定食唔到咁多,再未計增肌仲要食多啲...點先可以健康地增加每日卡路里攝取
仲未本身胃有病一路睇緊醫生,有少少消化不良,好撚難搞
5組冇下數 冇RPE(距離力盡次數) 好本評估唔到你啲肌肉受到咩挑戰
徒手深蹲100下練唔到咩肌力同爆發力

唉不如你哂少少時間睇下啲觀念片
第二第三第九條

依家肌力訓練已經科學左好多,唔係再十年前做得辛苦就諗住會有進步,周身傷
老友你點可以將個吸收熱量直接轉換做肌肉重量架
呢個係熱量淨餘個體重上升
包括肌肉+脂肪架
如果一星期多到450G肌肉
一個月就1.8KG 肌肉 一年21KG淨肌肉!
一年半可以橫掃香港所有天然健美比賽
兩年做到IFBB PRO啦
你要搵到自己啲飲食地雷先
即係對咩食物過敏,避開佢地盡食...
唔知你食唔食到堅果類,雜堅果熱量好高又好好食,一食可以食成幾百卡
嘩成吉思汗有硬舉專項比賽
可以用拉力帶
緊係唔得
muscle mass increasing rate 係 log graph黎 越重會升得越慢同埋越需要更強刺激
啱啱開始重訓果啲會有接近直線上升
所以我唔明你講咩
「安全增磅係一星期增大約450g肌肉」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞