真全民健身 - 為抗爭者而設既屋企健身全攻略影片 (觀念+熱身+正式訓練)

1001 回覆
1054 Like 8 Dislike

所以我係迪卡儂買

出街操冇野嘅
頂多你兩眼
同埋TRX係用自己身體重量操
再加上做到某啲阻助力帶做唔到既動作
我認為可以推介
BUT扯爆門就...
自學撚
怕誤人子弟
hello 最緊學緊玩健身 請問應該要點做至好 我依家日日去p記睇人點做黎跟住做 諗住消脂增肌 目前減左差唔多20磅 飲食以蛋白質為主 唔知岩唔岩
kg
當bp 2餅
拉到4餅 就唔再新手了
如果加唔到重量就加次數同組數
唔一定要下下跟死十下三組大概方向黎姐
係咪應該第三組要做到~8-15下力竭先係適合嘅重量?
肥撚幫推
我會希望重少少
10,10,10(rpe7-9)最好
即係最後都最多做到十一至十三下,唔會做到十五下
個加拿大93kg健力選手話自己人生第一次硬拉就拉180kg
始終覺得在家同方便出發,都係阻力帶好
太空泛
如果你做緊既野令你九進步就keep住做,直至樽頸左就再諗點改進都得,除左姿態
勢,上YouTube睇多啲片學啦。
健人蓋伊啲正經教學片唔錯
如果覺得自己肌肉仲未夠肥大,係咪唔應該練大重量

但又開始覺得自己平台期,做嚟做去都係果個重量
臀部肌肉控制盆骨穩定
除非你玩踩鋼線平衡木否則唔洗太在意可以係呢舊野上面企幾耐,都係天份+技巧練習居多。
講下做幾重先
人大力有限架嘛

不過如果從來冇接觸過大重量訓鍊,遲早都要試下
因為提升完肌力又可以幫你突破訓練量
bp keep住 50kg x10reps

squat keep住 75kg x 10reps

dl keep住 80kg x 10 reps

(係講緊1,2個月既事 一路冇點進步)

未test過自己1rep max係幾多
食 訓 操既姿勢同訓練量 夠唔夠先
呢個重量又未到一定要行大重量既程度
push
等練core
我第一次拉緊biceps curl既bar 20kg都未有
612 721 811 831 929 101 新屋嶺
食就keep住茶記早餐 lunch碟頭飯走汁檸水 夜晚操前食個華御結 然後操完食大快活雞胸紅米 , rest day飲2次粉,操果日就3次粉。

瞓就keep住有6個半至7個鐘

我自己覺得係訓練量出事,因為一路都係brosplit咁操,但個個星期發下夢又冇咗一兩日,weekday又攰 呢排都係操得最多3日 好似唔係好夠咁
三日唔係問題,三日去玩brosplit就係問題
你係指我要特別講多啲核心既訓練定點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞