真全民健身 - 為抗爭者而設既屋企健身全攻略影片 (觀念+熱身+正式訓練)

1001 回覆
1054 Like 8 Dislike
Sor巴打,之後會睇返
咁如果第一次去 gym 應該點操
ok sorry 我錯~~
旋轉群會有啲啲酸酸痛痛唔出奇
但佢地應該恢復得好快
你應該係覺得深層既肌肉酸酸地而唔係外面既三角肌酸痛?
正常的
補充:呢個動作主要訓練膊頭係過頂附近既活動度
所以當雙手係前方同後方時
唔需要出力去拉開條阻力帶
如果你一直同條帶鬥力就會好快攰
今晚再試下先
但我已經無點出好大力同埋用最輕嘅阻力帶
我係覺得膊頭舊骨同條頸中間果個位入面有少少酸痛
唔似平時操膊果種痛似訓唔好果種

其實我諗住係間中得閒就拎黎做下黎等個膊頭關節位順d,類似你第條片雙手打圈圈動作咁,定係兩樣完全唔同嘅野黎?
其實係類似既野
用阻力帶去扯佢係加大個活動度
熱身轉圈圈手係叫醒佢,令佢恢復返佢應有既活動度
當本身50 熱身上限係60 用阻力帶拉多啲 日子有功熱身後上限會變65咁
好似你一起身渣拳頭都會冇力,因為個身體未醒哂
你google下係咪上斜方肌?
如果係既話強烈懷疑你做做下縮起左個膊自己唔覺
無錯,等我今晚再試下先
咁想問呢個係平時得閒做下都無所謂,唔會影響重訓後肌肉休息?
係,一得閒就可以做下
今晚試下先,正常做完係除左膊頭鬆d外其他肌肉都唔會有痛/攰?
係,但你未必即時感覺到點樣「鬆左」
除非你每隔一段時間紀錄下自己隻手可以舉幾高咁
如果用桿鈴訓練就容易察覺啲,後背蹲同肩推都會有唔同既感覺
唔緊要,冇其他異常感覺就得
第一次去 之前已經要睇下啲big three 教學片 唔好諗住要做幾重去刺激啲肌肉
應該試下輕輕地做下 臥推 深蹲 硬舉(big three)
當中臥推有機會吉bar都太重,唔緊要可以用10磅啞鈴
一開始執正啲姿勢進步快過火箭
你完全新?我唔知有冇教big three, 既義教團
出面既巴打練好deadlift既form都幾緊要
係呀 搬野 拉人
巴打 我睇到你熱身嗰條片
就試跟你做第一個動作
咁一路做個膊都有啲酸同痛
唔快咁做咗四五下停咗
停完都仲有少少酸
我係咪唔應該做你下面啲training住
利申 有駝背
其實 tabata 夾 burpee jump有冇用
有用,屬於心肺訓練
試下雙手係前同後時唔洗出力拉開條帶
睇埋練前熱身條片 做下轉圈圈手
阻力帶訓練對活動度需求細少少,活動度唔夠完美都可以練住先。
其實做幾多 rounds?
依家做緊 20/10 8 rounds
我唔知呢啲咩數字黎,對Tabata冇咩研究 sor
以心肺訓練角度睇 最緊要提升到心跳率 同持續時間
20秒盡做 再 休息10秒 loop 8 次
依家dry 做burpee 再加間歇性斷食
減緊脂
冇問題呀
收到
我打得唔好
我講緊熱身動作 就係轉圈圈手
做完個零鐘都仲係酸酸地同少少刺痛
第一次做?平時少運動?
如果好多年冇活動過佢,有啲唔舒服都唔出奇
做果時有冇保持好挺胸夾背沉肩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞