重申多一次,唔明點解前線要留既請入,前線只會係以下三種情況下徹退。

2271 回覆
13828 Like 283 Dislike
樓主我屌你老母臭閪

成班手足俾你累撚死
認同

前線一定會覺得我地依啲人唔敢衝冇資格指指點點
我都覺嘅
但都希望你地都肯聽下我地嘅睇法

*已經係上個禮拜打落嘅睇法 有啲位可能唔update 請見諒*

我地要做既,係令差佬清場一次難過一次,唔係一次易過一次
👉🏻唔覺得有一次比一次難,只係示威者冇衝擊,就大家喺度磨一輪先,其實如果警察要武力清場,佢地隨時可以,依幾次都見到 佢地唔需要justification 就殺出嚟 示威者亦確實唔夠佢地揪
亦唔覺得早啲撤/快啲撤就係一定令佢地易咗 可以係令佢地想清場但冇得清 攞番成件事嘅決定權
我地想幾時走就幾時走 唔係要睇佢地頭

前線只會係以下三種情況下徹退
1)所有逃走路線已被包圍並無任何示威者設防線,前有追兵,後無退路
2)警方使用對人體造成永遠傷害武器 e.g. 實體/水炮車 etc
3)尾班車已經/即將開出 留守人數少於警方人數 被圍捕機會極大
👉🏻e.g 元朗嗰晚大約九點嗰啲時間示威者已經少過警方人數 但都仲有一班人留喺度行嚟行去唔知走唔走好
同埋其實當你身在其中好難清楚人數係點 可能到示威者人數明顯少過警察先會realize 除非係佢地預咗俾人圍捕
咁如果佢地唔想被圍捕咁點解要等到被圍捕風險極大先嚟走
除非有以上三種情況出現,唔係我地係唔撚會走既,
👉🏻如果依三個情況真係佢地最主要考慮嘅嘢 咁咪即係喺度同警察磨
次次磨咁耐 警察又有藉口推前防線 又有時間包抄 同埋啲人愈嚟愈散
留守 同警方對峙住意義不明 亦唔見有咩好處
一邊推另一邊就退一退 根本嗰幾粒鐘重點變咗幾時撤好 重點已經唔係本身嘅訴求 明白大家(尤其前線)好痛恨警察 但我地最大嘅敵人唔係啲警察 唔係要打贏警察咁
如果佢地真係exhaust咗 收手喇 咁又點
佢地輸咗 但我地都冇贏
雖然撤查黑警係訴求之一 但我地最主要目標係要表達要爭取五/七大訴求 唔係同警察開戰嘛 如果現場冇警察 我估絕大部分人都會撤咗. 如果咁講 其實大家只係同警察喺度磨 而且係influenced by 警察 佢地唔走我地唔散咁
其實係俾警察食住 睇佢地攻勢做人 顯得我地冇主導權
同埋其實依幾次大家最後都係有留力地走 對警察或者政府機關冇做成好大威脅 只係本來可能留七成力變咗留四成力
唔係純粹唔想有受傷 係唔想有無謂嘅受傷 冷血嘅政府唔會因為傷多幾個人動慈心
如果冇明確plan/唔夠人去衝 寧願撤啦唔係咩?立法會嗰次係目標行動鮮明. 係有好多人鬧 但同一陣線嘅都冇乜人割𥱊 因為明你地做咩 但愈嚟愈多反送中嘅人唔明前線做嘅嘢 咁參與程度就會少咗(conclude from喺公司喺屋企聽到嘅嘢) 變咗食花生mode
雖然唔係話要client oriented咁做嘢 但just as梁天琦講 民意好重要而有啲行為的確會失民心又唔見得有咩意義 例如丟雜物 其實對警察威脅有限但佢地又可以攞嚟講 話示威者暴力 啲淺藍淺黃(本身對啲訴求感受唔強烈 聚焦示威行動嗰啲)睇見會覺得純粹喺度洩憤

唔想騎劫前線 所以先想了解你地係點諗 但如果樓主所講真係你地大部分嘅諗法 我就覺得要思考下依個方向依個策略係咪暫時最好

如果各位手足覺得有啲諗法可取 又有相熟前線 同佢地溝通下啦
都係想件事好
點解今晚咁多人叫散水
poly 撤退未?
曱甴都比你殺哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞