重申多一次,唔明點解前線要留既請入,前線只會係以下三種情況下徹退。

2271 回覆
13828 Like 283 Dislike
如果呢個時候啲市民仲覺得自己係無辜既,咁佢絕對唔係無辜既。
因為沉默只係企係當權者個邊。
大家都係為香港
大家都係擔心前線
香港經濟已經受到打擊。政府都要驚!!!
push
琴晚就係死守令差佬難清場所以衰咗...

每次任務要有適當目的,呢個係唔係一個適當目標?
如果仲係,就要做到情況不利時爽快轉場,控制減少受傷同被捕嘅風險,同時又一直清唔完。否則要搵到有意義嘅目的先衝。

其實“三種情況下徹退”都係爲咗控制受傷同被捕嘅風險,但有時可能留守冇意義或影響太大 都要撤或轉場。

關於目標:
[前線心態調整] 我係勇武,我覺得衝,都要目標導向,Mission/Goal/Objective-Oriented
https://lih.kg/1378355
[置頂 穩軍心]作為前線 我有個好大既疑問
https://lih.kg/1380653
最好撤退時機,一定係你未想撤既時候。
就好似你食飯,食到7成飽就應該停,唔係食到胃出血先被動停。

支持前線決定
前線最好有哨兵提早睇水,已犧牲好多同伴
不如你睇下一個夢遊病人講乜?

[前線心聲+賽後檢討]我係其中一名728發夢既手足,麻煩大家入一入黎
https://lih.kg/1379783

咩叫情況不利?
如果夠人多
對家係唔會亦都唔敢瘋狂使用武力鎮壓你地
就係因為係咁叫走
搞到無論中後線都愈來愈少人
冇人backup到前線
先搞到對家有機可乘係咁追捕你

明白有好多人都會驚
呢個恐懼係要慢慢克服
克服唔到都冇問題
做返你自己認為岩既崗位就可以
保重呀師兄,長路漫漫
hit and run,更有效!唔代表走,係不停轉場再轉場地,佢哋係一個地方佈嗮防,轉場佢哋跟唔切,可以去打擊鄉黑建制,更少傷亡更有效
我地要做嘅係喚醒仲沉睡嘅港豬,爭取更多支持者,特別係一直幫政府做野嘅人!同時令國際關注香港,咁樣先可以團結一致,進行大規模嘅不合作運動同罷工!去影響經濟,俾壓力政府。無論你衝定係留,你係勇武定係和理非,唔好俾人拉,拉左就咩都做唔到,唔好話有晒心理準備,真係拉左嗰刻,你同愛你嘅人都承受唔到。完全唔認為發夢嗰陣前線可以掌握以下三種情況而撤:
1. 前線只會係以下三種情況下徹退
第一點::所有逃走路線已被包圍並無任何示威者設防線,前有追兵,後無退路
你都識講所有逃生路線已包圍啦,到包圍晒時仲點走到呀!仲話前有追兵,後冇退路,去過發夢嘅都知設防線有時都係為左拖時間保護後面嘅人,唔止係為左向前攻囉! 721喺上環進進退退就知啦!喺現場根本冇辦法令全場嘅人都掌握到準確嘅訊息,到前線要走時,你地又塞晒喺後面,仲慢吞吞咁行,最後咪又係前線班手足走唔切俾狗咬囉!
2)警方使用對人體造成永遠傷害武器 e.g. 實體/水炮車 etc
如果係咁,由612開始,應該冇一次係可以撤啦!你唔代表俾人打嗰個人呀,警棍照頭打落黎,你冇永遠傷害呀?爆晒缸你去頂呀!最慘係唔敢去睇醫生呀!到出左真槍,你仲走到咩?你走得快過子彈?
3)尾班車已經/即將開出 留守人數少於警方人數 被圍捕機會極大
依家港鐵隨時話停就停,仲講咩尾班車,留守人數只係一個參考,唔係唯一標準囉,人地一個頂你十個啦,黑警人少時次次都退等支援同遠攻架,一個黑警一個催淚彈一個布袋彈,你就算有十個人又頂到幾耐呀?

除非有以上三種情況出現?真係唔好白痴啦,現場仲有好多情況,你依家講嘅係例子而唔係原則,係咩原則下大家要撤,唔係你講晒,係大家一齊討論。

最燃憎自以為講埋D野又唔使負責任,咩人都屌,係唔屌班黑警同個政府,後面冇上過前線嘅,真係以為你講嘅係事實,成日話今次走左就冇一次,只要仲有人,仲未死,仲未俾人拉,就仲有下一次!真正沒有下一次嗰日!!就係你俾人拉左嗰日!!
雖然你係P牌
但我好同意
特別係今日睇完天琦封信 仲有頭先劉細良篇文
都令我有少少反思
講番3個散水原則
1) 同 3) 其實有少少難界定 前線可能會覺得未係人少 唔走 結果前線因為咁而有機會錯估形勢 大家係為左陪伴"前線"而留低 而唔係好實在為左一個原因去留

"我地要做既,係令差佬清場一次難過一次,唔係一次易過一次"
事實上 如果話一次難過一次 其實只係會令班狗一次又一次咁升級武力 元朗 上環就係好例子 上環清場係難呀 但係佢地開左好多槍 我地食左好多煙 前線比人拉左好多 "一次難過一次" 好似變左我地一次難過一次全身而退咁

我諗 其實所謂"難" 目標又係咩呢? 狗一定唔會棄攻 唔會由你佔全晚 一定會係你人少既時候一舉拉/打 結果就係我地永遠都achieve唔到"難清場"依個位 心理上就好似尻留咁
多謝你,我係P牌,忍左好耐先敢講,因為尼度有風氣係覺得P牌係鬼,但係我唔講真係過唔到自己,唔好成日用一個標準去睇件事,發夢都一樣。
我完全同意你嘅講法。

早兩日出呢個post, 尋日即刻一堆人拉咗.

簡單講,70%危險可以走,點解要留到90%危險性先走?俾人捉咗,以後都唔使玩,當年旺角就係咁樣,捉一批,就清靜咗幾年.

令警察一次難過一次係好難嘅,黑警玩咗咁多次都有增加經驗,唔好當佢哋留,次次靜落嚟嘅時候就係佢哋部署嘅好時機,佢哋唔係驚,只係等緊order點行動點包圍,其實示威只會一次比一次難,所以應該要更加小心,千祈咪紅上了眼,示威者拎嘅係鑊蓋,係浮水板,仲有係射過去都唔痛嘅鐵珠,係冇力嘅箭,冇見過一樣嘢有殺傷力,點玩?尋晚天橋掉嘢落去我先覺得大家成長了!

總結:唔係好夠人都唔好玩落去,見到白白送頭真係好氣憤,寫定遺書都唔好咁浪費,抗爭仲有好多嘢可以做!

掉番轉思考,班狗諗緊乜嘢?你就會諗到啲嘢,佢哋一定係覺得最好你哋全部都唔好走,可以拉哂你哋,如果次次都拉唔到,個個星期或隔個星期來玩,肯定激鳩死,戴住個防毒面具拎咁多裝備玩咁耐,個個都覺得係非常折磨嘅一件事,亦都係佢哋暴燥嘅原因,令佢哋暴燥、出錯,係其中一個目的。

做每樣嘢都要有目的,諗下企係度個目的係乜嘢,死企係度做唔到咩目的,黑警過暴已經全世界都知,係時候要變下玩法。

我係冷氣,我一家大細有老有嫩我一個養,但我都做咗好多嘢,個人愈來愈唔開心,政府聯同黑社會係最黑暗,共狗真係好仆街!
每個人都有自己限制,各自在自己位置上抗爭!
Push
推 不分化
前線決定👍🏻
唔係想分化,但我認為樓主有d觀念係錯左

例如你話要令差佬清場一次難過一次,
唔係一次易過一次 呢點,
但係對差佬黎講,佢要清場,
對住一班人留守同一個地方,相比be water集體突然轉場,
佢清得更容易

另一個觀念係好多認為走 = 返屋企
其實唔係
只係提倡叫你地唔好留喺同一個地方,要識得轉場
轉場 = /= 走 同 返屋企,亦都唔等於叫你地留力等下次┌

係同一次,但轉場,而且轉場前一樣會玩兩野先走
咁樣更加先消耗到佢地
而好多前線因為喺現場情緒太高漲或者燥底

任何人叫走,或者只係叫be water 轉場,
佢地當一刻都聽唔入耳,
一律視為係叫人返屋企 等下次,誤會左,
有d人其實只係想叫你地唔需要死守喺同一點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞