重申多一次,唔明點解前線要留既請入,前線只會係以下三種情況下徹退。

2271 回覆
13828 Like 283 Dislike
前線加油
始終兵源補充有限,抗爭方式要睇upside return同downside risk衡量,你元朗無野可以攻,入村又唔夠兵力,圍警署又無地利而且唔能夠捱到收車,咁你留低係為左令黑警清場增加困難,但就損耗前線勇武兵力,我就覺得唔抵,呢個唔係意氣用事既時候,而係我地做乜做有利政府而令抗爭陣營蝕底既事?你話上次圍中聯辦,起碼都能振奮人心同迫中共落場面對抗爭者,今次前線留唔係唔尊重你地既付出,而係我地都好擔心你地,唔想你地犧牲
差佬每次清場都要有人力
呢樣野係我地既優勢,因為我地遠遠多過佢地
佢地實際可以執勤既人越黎越大壓力,越黎越易出錯
即係再無be water 呢樣野?
永遠支持前線決定
但係唔好問點解到最後散晒D人
唔係個個都冇晒包袱咁行出黎
永遠支持前線所有決定

加油!!
有冇人留意好多舊ac平時唔開post或留言 但最近就不斷叫人唔好走
但係冇共識又好似唔夠安全
如果後面走晒、前線又決定留
唔夠人點守
你講得啱呀,所以樓主咪話遇到呢啲情況佢地就撤囉

最大問題係,遠遠未去到呢啲情況,就有人不停嗌撤
即係只有自己完全劣勢先撤
我好難理解你哋對撤嘅見解
Agree
冷氣軍師們 麻煩你哋出少句聲!開少一個廢Post!
Push返啲有意義嘅post
支持前線決定!
我認同你地話要增加警察清場難度/成本
但我唔認同你地既方法
你地所做既目的固然有你地既道理
但現實效果就係不停係無戰略意義/有守備難度/唔熟悉既地方做最唔合理既事-死守
旺角就正正係一個過份戀戰死唔講走既例子

令警察清場成本增加既方法仲有好多
之前謝晒皮ig投誠個警察已經講左
我地既優勢係機動性
只要我地不停轉移地點
唔使多
可能每次2-3個
已經可以將警力拉扯得好分散
點解?
因為我地就算走左
啲警察都仍然要守係現場唔可以立即跟住我地走
佢地只可以調其他地方既警力黎支援
去多幾個地方佢地到到要人我地就更容易搵到空間去進攻
例如有好多政府部門office唔係政總係私人商業大廈
呢啲其實好容易攻

當然,我上面講既只係留守撤退以外既第三個選項轉場,大家可以亦都好應該思考下有無更多既選擇,唔好將自己困係二元思維
係喎屌,幾條女開speaker話有共識7點半走,之後又真係勁多人走,咁好囉一齊走囉。點知走L哂先知前面果d原來唔走!!
仆街,咁個共識係同邊L個嘅共識呀!?佢地老豆老母呀!?
我感覺俾人fake走左,掉底左前線嘅手足。
下次我會屌9佢地,叫佢地真係行L上前面問左先再死返黎話有共識

屌!
支持前線決定同理念 但都要睇住自己 呢場運動唔可以無你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞