重申多一次,唔明點解前線要留既請入,前線只會係以下三種情況下徹退。

2271 回覆
13828 Like 283 Dislike
仲留嚟做咩?衝呢到有咩意思?入夜點解仲唔走要送頭?差佬攻點解唔be water轉場?
相信係近期前線聽得最多既質問

我可以話比你知,「前線」既理念,其實可以用一句嚟概括
我地要做既,係令差佬清場一次難過一次,唔係一次易過一次

前線只會係以下三種情況下徹退
1)所有逃走路線已被包圍並無任何示威者設防線,前有追兵,後無退路
2)警方使用對人體造成永遠傷害武器 e.g. 實體/水炮車 etc
3)尾班車已經/即將開出 留守人數少於警方人數 被圍捕機會極大
除非有以上三種情況出現,唔係我地係唔撚會走既,

不受傷?皮外傷催淚彈我地根本唔撚怕;
不被捕?前線根本現場人數衡量完風險自己就會知幾時要走

你要走 fine 完全100%冇問題
唔係人人都留到去尾班車,你覺得去到夜晚7、8點已經係離開既時機
你可以自己走,但唔好叫人一齊走,更加唔好騎劫前線話幾多點一齊走

每次差佬未清場就自己叫人走,永遠都「留力」「下次下次」,
差佬清場一次易過一次,咁就一世都「下一次」;
但如果差佬清場一次難過一次,就總有一日,唔洗再有「下一次」。

麻煩以後唔好再set個時間出嚟話前線共識要徹退去騎劫前線,多謝合作。
推 永遠支持前線決定
聽日夢中見
我地要做既,係令差佬清場一次難過一次,唔係一次易過一次

呢個reason夠說服力,但係下次可唔可以同記者講一次先...而家好多人都唔知點解前線留守緊

同埋每一次清場難過一次既結果係會武力急速加劇,和理非真係未必跟得上武力升級速度,要考慮補員問題
去到第一點之後先走就太遲啦 包死曬都冇得走
應該要係佢包死曬之前就走啦
我會bookmark低依個post。
日後拎返出嚟同叫人走嘅人解釋。
P牌大直路推爆!
發夢南邊圍村口後排係收到風
前線有共識730走
先一齊走
永遠由前線話事
相信前線!!
support u brother
咁轉少少字眼, 即係 逃走路線即將被全線包圍
講真, 而家閒閒地都五位數人
差佬唔係入夜走左尾班車 邊有可能有人手 可以包圍哂過萬人示威者
好似西環中聯辦果次咁, 上面就係hongkong U
係大馬路 差佬得一邊推過嚟, 全部小路都未比人包
果啲時候我地真係唔會打算走住
推俾和理非睇
笑撚死
p.s. 而家閒閒地都五位數人 我唔係指而家元朗有五位數人
係講 6-7月咁多次出嚟示威 主要防線都起碼有過萬人
其實果啲時候真係完全唔撚洗驚"住"
true
支持前線做既任何決定
Pish
明白
收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞