跑馬地紙盒藏屍案, 好想知真相(2)

971 回覆
19 Like 4 Dislike
我都未去過
哈哈
你本身住邊區?
葵青
我荃灣
所以對搭叮叮無咩概念,同埋歐喺跑馬地搭小巴返柴灣個時間要幾耐都係斷估
係😂😂
睇地圖跑馬地去灣仔應該好快?下次試下搭先,完全唔知跑馬地有啲乜
唔知有咩好搵
總知就冇死錯人
歐陽係抵死既
馬達餐廳係真既、openrice顯示2010年先執
係我唔啱,sorry
追咗上個post,個紙箱差唔多喺正雪糕店門口附近,照理警察點都會搵返附近店舖嘅人嚟問/查,至少都要求提供線索。
更表一睇就睇到當晚係歐陽生當值,點解係查咗800人以上先所謂放蛇借電話查到歐陽生/雪糕店有可疑?
可唔可以話個紙箱本來係喺獸醫診所對出,個清潔工話過間獸醫診所有貓屍狗屍都係咁擺出門口,所以當初冇查到雪糕店都好正路?
一開始未諗附近 一開始有諗用車運
查紙盒來源 查有買電視機人 查生產商 查同卞有關係的人先 查佢條感情線 同學 當中可能已經泛及左一連串人
有點牽強
光頭仔做完實驗一口咬定就係附近
但冇講明邊一刻開始咬定
如果一早咬定 一早就會去查
我明,我意思係就算唔會去到懷疑附近嘅人係疑犯,但點都會搵返附近嘅人嚟問有無見過死者嚟嘗試搵目擊者較合理?
而睇返其他巴打講嘅,之後歐陽生係認得出死者有去過打電話,呢樣我個人認為喺次序上,警方調查死者出現過喺咩地方,比調查紙盒來源優先唔係應該更為合理?
單案有個位好古怪 大家可以諗下原因

朝早一開頭女工發現個箱係喺路中間 好當眼位置

第二次發現先係路邊

我諗路人唔會睇都唔睇將舊咁重咖野由中間推去路邊掛

個女工都冇必要去講大話

所以有幾個謎想大家諗諗
1)移動的紙箱

2)電話的雜音

3)破壞屍體的用意
有人話有認 有人話冇認
我都想知有認定冇認到有嚟打電話
我個人比較留意point 2電話的雜音,我覺得佢可能第二個電話上閣樓打未必係打俾陳彬彬,陳彬彬有機會係死者第一個打嘅電話,第二個上閣樓打嘅電話,打俾邊個就係謎。
又或者可能佢淨係喺其他地方 打過一次電話

假設歐陽係兇手 卞玉英去安美目的唔係打電話

暫時未證實歐陽有冇講卞係遇害果日有黎打電話
我覺得歐陽佢冇認到死者遇害果日有黎打電話
就算真係有 歐陽認左係冇著數 點解會去認

所以好大機會 警方係單方面咬定電話係閣樓打出
有人質疑兇手係咪歐陽係耳中一個原因係佢朝早有不在場證明 冇去現場搬過紙箱
至翌日早上7時許,跑馬地黃泥涌道21至23號一間獸醫診所門前,有一個經繩索綁着的電視機包裝紙盒,診所職員嫌紙盒擋着門口,遂將它移至渠邊,隨後有清潔女工見狀,由於紙盒太重,一度以為是狗屍,剪開繩索查看,驚見內有少女裸屍。
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/273603/%E9%99%BD%E9%97%9C%E9%81%93-netflix%E6%92%AD%E6%B8%AF%E5%8A%87-%E8%B7%91%E9%A6%AC%E5%9C%B0%E7%B4%99%E7%9B%92%E8%97%8F%E5%B1%8D%E6%A1%8816%E6%AD%B2%E5%B0%91%E5%A5%B3%E8%A2%AB%E6%AE%BA%E5%89%B2%E4%B9%B3%E9%A0%AD
thx
但係嗰d凍櫃可唔可以放得落個紙盒先?
如果後尾先放條屍入去 條屍應該會變得僵硬而放唔入個箱?(唔肯定 室溫應該唔會硬得咁快 凍櫃就難講)
又或者放入凍櫃的時候本來就係呈卷曲狀?

同埋張圖邊到黎?
我想知佢的推論次序
如果次序係認定左被告係兇手
再推論屍體曾經被冷藏
再提出被告有凍櫃
再推論被告就係兇手
呢種論證對被告好唔公平

同埋冷藏係指用幾多度冷藏?
冷氣機做唔做到呢種效果?
但當時應該唔多人有冷氣機?
原本未入黎呢個post覺得歐陽有7成係兇手 睇埋報導點都有9成

原來係安美雪糕店發現死者遺物 唔睇番報導我都唔知 又冇人提過!可能睇完會同自己講話報導未必真 可能警方嫁禍呢 但反正我就信 我就係要信

突然有一刻心諗 為呢個咁低智慧殺人犯討論咁耐 自己好on9

當然我仲有一成會覺得其他人做 .......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞